II. Tupou György tongai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Tupou György tongai király
II. György a királyi koronával
II. György a királyi koronával
Született1874. június 18.
Neiafu
Elhunyt1918. április 5. (43 évesen)
Tonga
Állampolgárságatongai
HázastársaLavinia Veiongo Fotu
Gyermekei
SzüleiElisiva Fusipala Tauki'onetuku
Fatafehi Toutaitokotaha
Foglalkozásapolitikus
TisztségeMonarch of Tonga (1893. február 18. – 1918. április 5.)
SírhelyeMala'ekula
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Tupou György tongai király témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. György (Neiafu, Vav'au, Tonga, 1874. június 18.Nukuʻalofa, Tonga, 1918. április 5.), tongaiul: Sia'osi Taufa'ahau Tupou II, Tonga királya. A Tupou-ház második királya (II. Tupou).

Élete[szerkesztés]

II. György esküvői képe második feleségével, Lavinia Veiongoval 1899-ben

Sia'osi Fatafehi Toutaitokotaha, a 4. Tu'i Pelehake,[1] Tonga miniszterelnöke[2] és Elisiva Fusipala[3] tongai királyi hercegnő[4] egyetlen gyermeke volt. Anyja Tevita 'Unga[5] tongai trónörökös és miniszterelnök[6] lánya és I. György tongai király unokája. Anyja halála után lett Tonga trónörököse, és dédapja,[7] I. György halálakor, 1893. február 18-án, 18 évesen foglalta el a trónt.[8] Koronázására 1893. március 17-én Nukuʻalofában került sor. II. György háromszor nősült. Első felesége egy tahiti hercegnő volt, Edit Mária tongai királyné,[9] akivel 1898. december 8-án kötött házasságot Nukuʻalofában, de aki a következő évben, 1899 elején 17 évesen gyermektelenül meghalt. A tongai–tahiti dinasztikus házasság így nem váltotta be a reményeket, amelyet nem követett újabb dinasztikus házasság Tonga történetében.

II. György esküvői képe a harmadik feleségével, 'Anaseini Takipōval

Második felesége egy hazai törzsfő lánya, Lavinia Veiongo tongai királyné lett, akitől egy lány, a későbbi trónutód, III. Tupou Salote tongai királynő született. A házasság rövid életű volt csupán. 1899. május 22-én házasodtak össze, és 1902 április 23-án újra megözvegyült a tongai király. Harmadszorra csak hét évvel később, 1909 november 11-én kötött házasságot szintén egy hazai főnemes (egykori törzsfő) lányával, 'Anaseini Takipō tongai királynéval, aki egy fél évvel túlélte a férjét. Ebből a házasságból két újabb lány született, akik közül az egyik még csecsemő korában meghalt, de a trónöröklésen nem változtattak, így elsőszülött lánya, Salote követte II. Györgyöt halála után. A királyt nem érdekelte a politika, elhanyagolta az államügyeket, helyette irodalommal és zenével foglalkozott szívesen. Több dalt is szerzett. Az ő uralkodása alatt került Tonga brit védnökség alá 1899. május 19-én.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Tu'i Pelehake egy főnemesi cím. Eredetileg Pelehake királya volt. A tu'i a régi királyi cím, ill. törzsfő.
  2. 1905 januárjában nagyon rövid ideig volt csak miniszterelnök.
  3. Az Elisiva tongaiul Erzsébet.
  4. A korona várományosa 1889. június 6-ától a haláláig, 1889. szeptemberéig.
  5. A Tevita' a Dávid tongai megfelelője.
  6. Trónörökössé nevezik ki 1875. november 4-én. Tonga első miniszterelnöke 1876. január 1-jétől. Mindkét tisztséget haláláig, 1879. december 22-éig birtokolja.
  7. Mind apja, mind pedig anyja révén I. György dédunokája volt, hiszen szülei elsőfokú unokatestvérek voltak, és I. György egy-egy gyermekétől származtak. II. György apja I. György lányának, Salote Pilolevu hercegnőnek és Filia'ipulotu hercegnek, a 3. Tu'i Pelehakének volt a fia. Mivel apja csak női ágon származott I. Györgytől, így II. György elsősorban anyja révén örökölte a trónt, aki férfi ágon, apja révén származott I. Györgytől.
  8. A monarchiák történetében csak egy eset ismert, mikor dédapját követte egy uralkodó, mégpedig XV. Lajos személyében, aki dédapja, XIV. Lajos francia király halála után foglalta el a trónt. II. Györggyel ellentétben ő még kiskorú volt ekkor, mindössze ötéves.
  9. Pu-nua-ri'i Teri'i-tapu-nui tahiti herceg lányaként IV. Pōmare ʻAimata tahiti királynő unokája.

Irodalom[szerkesztés]

  • Morby, John E.: A Tongai Királyság, In: J. E. Morby: A világ királyai és királynői. Az idők kezdetétől napjainkig, [ford.: Hideg János], Maecenas Könyvkiadó, 1991, 330. (eredeti kiadás: J. E. Morby: Dynasties of the World. A Chronological and Genealogical Handbook, Oxford University Press, 1989.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Előző
I. Tupou György
Tonga királya
1893 – 1918
Következő
III. Tupou Salote