II. Tupou György tongai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
II. Tupou György tongai király
II. György a királyi koronával
II. György a királyi koronával
Született 1874. június 18.
Neiafu
Elhunyt 1918. április 5. (43 évesen)
Tonga
Állampolgársága tongai
Házastársa Lavinia Veiongo Fotu
Gyermekei
SzüleiElisiva Fusipala Tauki'onetuku
Fatafehi Toutaitokotaha
Foglalkozása politikus
Tisztsége Monarch of Tonga (1893. február 18. – 1918. április 5.)
Sírhelye Mala'ekula
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Tupou György tongai király témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. György (Neiafu, Vav'au, Tonga, 1874. június 18.Nukuʻalofa, Tonga, 1918. április 5.), tongaiul: Sia'osi Taufa'ahau Tupou II, Tonga királya. A Tupou-ház második királya (II. Tupou).

Élete[szerkesztés]

II. György esküvői képe második feleségével, Lavinia Veiongoval 1899-ben

Sia'osi Fatafehi Toutaitokotaha, a 4. Tu'i Pelehake,[1] Tonga miniszterelnöke[2] és Elisiva Fusipala[3] tongai királyi hercegnő[4] egyetlen gyermeke volt. Anyja Tevita 'Unga[5] tongai trónörökös és miniszterelnök[6] lánya és I. György tongai király unokája. Anyja halála után lett Tonga trónörököse, és dédapja,[7] I. György halálakor, 1893. február 18-án, 18 évesen foglalta el a trónt.[8] Koronázására 1893. március 17-én Nukuʻalofában került sor. II. György háromszor nősült. Első felesége egy tahiti hercegnő volt, Edit Mária tongai királyné,[9] akivel 1898. december 8-án kötött házasságot Nukuʻalofában, de aki a következő évben, 1899 elején 17 évesen gyermektelenül meghalt. A tongai–tahiti dinasztikus házasság így nem váltotta be a reményeket, amelyet nem követett újabb dinasztikus házasság Tonga történetében.

II. György esküvői képe a harmadik feleségével, 'Anaseini Takipōval

Második felesége egy hazai törzsfő lánya, Lavinia Veiongo tongai királyné lett, akitől egy lány, a későbbi trónutód, III. Tupou Salote tongai királynő született. A házasság rövid életű volt csupán. 1899. május 22-én házasodtak össze, és 1902 április 23-án újra megözvegyült a tongai király. Harmadszorra csak hét évvel később, 1909 november 11-én kötött házasságot szintén egy hazai főnemes (egykori törzsfő) lányával, 'Anaseini Takipō tongai királynéval, aki egy fél évvel túlélte a férjét. Ebből a házasságból két újabb lány született, akik közül az egyik még csecsemő korában meghalt, de a trónöröklésen nem változtattak, így elsőszülött lánya, Salote követte II. Györgyöt halála után. A királyt nem érdekelte a politika, elhanyagolta az államügyeket, helyette irodalommal és zenével foglalkozott szívesen. Több dalt is szerzett. Az ő uralkodása alatt került Tonga brit védnökség alá 1899. május 19-én.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Tu'i Pelehake egy főnemesi cím. Eredetileg Pelehake királya volt. A tu'i a régi királyi cím, ill. törzsfő.
  2. 1905 januárjában nagyon rövid ideig volt csak miniszterelnök.
  3. Az Elisiva tongaiul Erzsébet.
  4. A korona várományosa 1889. június 6-ától a haláláig, 1889. szeptemberéig.
  5. A Tevita' a Dávid tongai megfelelője.
  6. Trónörökössé nevezik ki 1875. november 4-én. Tonga első miniszterelnöke 1876. január 1-jétől. Mindkét tisztséget haláláig, 1879. december 22-éig birtokolja.
  7. Mind apja, mind pedig anyja révén I. György dédunokája volt, hiszen szülei elsőfokú unokatestvérek voltak, és I. György egy-egy gyermekétől származtak. II. György apja I. György lányának, Salote Pilolevu hercegnőnek és Filia'ipulotu hercegnek, a 3. Tu'i Pelehakének volt a fia. Mivel apja csak női ágon származott I. Györgytől, így II. György elsősorban anyja révén örökölte a trónt, aki férfi ágon, apja révén származott I. Györgytől.
  8. A monarchiák történetében csak egy eset ismert, mikor dédapját követte egy uralkodó, mégpedig XV. Lajos személyében, aki dédapja, XIV. Lajos francia király halála után foglalta el a trónt. II. Györggyel ellentétben ő még kiskorú volt ekkor, mindössze ötéves.
  9. Pu-nua-ri'i Teri'i-tapu-nui tahiti herceg lányaként IV. Pōmare ʻAimata tahiti királynő unokája.

Irodalom[szerkesztés]

  • Morby, John E.: A Tongai Királyság, In: J. E. Morby: A világ királyai és királynői. Az idők kezdetétől napjainkig, [ford.: Hideg János], Maecenas Könyvkiadó, 1991, 330. (eredeti kiadás: J. E. Morby: Dynasties of the World. A Chronological and Genealogical Handbook, Oxford University Press, 1989.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Előző
I. Tupou György
Tonga királya Coat of arms of Tonga.svg
1893 – 1918
Következő
III. Tupou Salote