Szendek Volde Tiatosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szendek Volde Tiatosz
ÉlettársaAraja Szelasszié tigréi király
GyermekeiGugsza tigréi herceg
SablonWikidataSegítség

Szendek Volde Tiatosz ( – 1888 után), Araja Szelasszié etióp trónörökösnek és tigréi királynak, IV. Johannész (Kasza Mircsa) etióp császár fiának az ágyasa. A Salamon-dinasztia tagja.

Élete[szerkesztés]

Apja Volde Tiatosz (Tadu), anyja Gelebe úrnő, aki Klaudiosz (Galavdevosz) (15211559; ur.: 15401559) etióp császár egyik unokahúgának a leszármazottja volt.

1886 előtt házasságon kívüli viszonyt kezdett vele Araja Szelasszié etióp trónörökös és tigréi király,[1] IV. Johannész (Kasza Mircsa) etióp császárnak (18371889) Tebaba Szelassziével, egy keresztény hitre tért afar muszlim úrnővel kötött házasságából született fiával, aki 1882. október 24-ével Aszkala Mariam soai hercegnőnek (1916-tól I. Zauditu néven etióp császárnőnek), Szahle Mariam soai király (1889-től II. Menelik néven etióp császár) lányának volt a férje. Araja Szelasszié házassága gyermektelen maradt, viszont Szendek úrnőtől született egy fia, Gugsza (18861932), de apja, Araja Szelasszié 1888. június 10-én, még az apja, IV. Johannész császár életében meghalt. Szendek és Araja Szelasszié fia még csak hároméves volt ekkor, de a császári nagyapa nem ismerte el utódjául, viszont a halálos ágyán a hivatalosan eddig az öccse fiaként számon tartott Mengasa (18651906) herceget elismerte vér szerinti fiaként, aki a sógornőjével folytatott viszonyból született, és őt kívánta császárnak jelölni, míg mások az unokának, Araja Szelasszié fattyú fiának, Rasz Gugszának[2] a jelöltségét támogatták. A trónöröklésben való egyet nem értés Araja Szelassié apósának kedvezett, így lett Szahle Mariam soai királyból II. Menelik néven Etiópia császára.

Fia, Gugsza 1921-ben a mostohanyjától, Zauditu etióp császárnőtől megkapta a rasz címet,[3] és Kelet-Tigré kormányzója lett. 1930. november 1-jén pedig Zauditu utódjától, az új császártól, I. Hailé Szelassziétól elnyerte a hercegi címet is.

Gyermeke[szerkesztés]

Származása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A királyi cím a négus volt, amelyet tévesen a császári címmel azonosítanak, és eredetét tekintve semmi köze a néger szóhoz, mely a latin negrus, negra, negrum szóból származik, melynek jelentése fekete. A császári cím a négusz negaszt (királyok királya), illetőleg a haszege (az ország ura) volt.
  2. A rasz etióp főnemesi cím, jelentése: fej.
  3. Az etióp rasz jelentése: fej, amely eredetileg katonai rang volt, és a tábornagy, hadseregtábornok megfelelője volt etióp hadseregben, de később egyszerű főnemesi címmé vált.

Források[szerkesztés]


Előző
?
Tigréi királyi ágyas
1886 előtt – 1888
Következő
?