Vube Atnaf Szeged

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vube Atnaf Szeged
Vube Atnaf Szeged
I. Zauditu etióp császárnő harmadik férje
ዉቤ አጥናፍ ሰገድ
Uralkodási ideje
1894 (körül) 1900
Elődje Gvangul Zegeje
Utódja Gugsza Vele
Életrajzi adatok
Uralkodóház Salamon-dinasztia
Született ?
Elhunyt 1913
Édesapja Atnaf Szeged
Édesanyja N. N.
Házastársa Aszkala Mariam soai hercegnő, 1916-tól I. Zauditu néven etióp császárnő (1876–1930)
Gyermekei Házasságon kívüli kapcsolatából:
Mengasa (1892/95–1961)

Vube Atnaf Szeged (? – 1913), amharául: ዉቤ አጥናፍ ሰገድ (wube aṭnaf sägäd), Aszkala Mariam soai hercegnőnek, özvegy tigréi királynénak, 1916-tól I. Zauditu néven etióp császárnőnek a harmadik férje.

Élete[szerkesztés]

Apja Atnaf Szeged. II. Menelik etióp császár az 1888-ban IV. Johannész etióp császár törvényes fiának, Araja Szelasszié tigréi királynak a halála által megözvegyült, majd 1891-ben pár hónapos házasság után Gvangul Zegeje úrtól elvált egy gyermekes kisebbik lányát, Aszkala Mariam soai hercegnőt (1916-tól I. Zauditu néven trónra lépett etióp császárnőt) 1894-ben (vagy akörül) feleségül adta Vube úrhoz.

Zauditu lánya háromévesen, 1895 januárjában meghalt. Zauditu harmadik házassága is boldogtalan volt, és ezért elvált Vubétól 1900-ban. Ez a házasság gyermektelen maradt. Vube Atnaf Szegednek egy házasságon kívüli kapcsolatából született egy fia, Mengasa (1892/951961) úr.

Zauditu negyedszerre a nagyapja gyermektelen és nagyhatalmú harmadik feleségének, akivel Zauditu nagyon jó viszonyt ápolt, Taitu etióp császárnénak az unokaöccséhez, Rasz Gugszához, Begameder tartomány későbbi kormányzójához ment feleségül 1900 áprilisában. A házasság boldognak bizonyult, annak ellenére is, hogy az egyetlen gyermek, egy kislány, akinek a neve szintén nem ismert, Gugsza N. (19061906), mely e kapcsolatból származott, a születése után rögtön meg is halt 1906 januárjában. Zauditut ezután már elkerülte a gyermekáldás, és nem adatott meg neki, hogy utódokat hagyjon hátra. Nővére, Soa Reged azonban több életképes gyermeket is szült, de csak a második házasságából származó kisebbik fia, Lidzs Ijaszu[1] élte túl a nagyapját, és örökölhette a császári trónt.

Vube 1913-ban halt meg.

Vube úrnak volt egy fivére, Abebe Atnaf Szeged (–1918), akinek a fia, Lidzs Abije Abebe (19181974) Addisz-Abebában 1942. április 26-án feleségül vette Hailé Szelasszié etióp császár és Menen császárné legkisebb leányát, Cehaj Vork hercegnőt, de a házasságuk rövid és gyermektelen volt, mivel a hercegnő 1942. augusztus 17-én meghalt. Abije Abebe a császárhoz fűződő családi kapcsolatának köszönhetően meghatározó politikusa maradt Hailé Szelasszié rendszerének, és több politikai funkciót is betöltött: volt hadügy-, igazságügy-, belügyminiszter, franciaországi nagykövet és Eritrea kormányzója.

Gyermeke[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A lidzs cím a főnemesek gyermekeinek címe. Jelentése gyermek. Etimológiailag az ivrit jeled (gyerek) szóval rokonítható, hiszen mindkét, az ivrit és az amhara nyelv az afroázsiai nyelvcsaládba tartozik. Párhuzamba állítható a spanyol infáns címmel, mely a latin infans (gyermek) szóra vezethető vissza.

Források[szerkesztés]