Wikipédia:Leggyakoribb baklövések

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

A kezdő szerkesztők valószínűleg úgy gondolják, hogy nem túl nehéz itt hibát elkövetni. Nincs ezzel semmi gond; mindenki így kezdte! Íme egy lista a leggyakrabban elkövetett baklövésekről a teljesség igénye nélkül.

Létrehozás[szerkesztés]

  • Ha a munkahelyedről írsz. Sokszor jobb nem írni arról a cégről, amelyiknek dolgozol, vagy amelyiknek a tulajdonosa vagy. Egyrészt nehézséget okozhat, hogy semleges nézőpontból írd meg, másrészt lehet, hogy gyorsan törölni fogják a cikkedet. Ha a céged elég ismert (megfelel a nevezetességi irányelveinknek), akkor valaki biztosan fog írni róla.
  • Ha szótári bejegyzéseket teszel. A Wikipédia nem szótár. Minden szócikk célja az lenne, hogy átfogó képet adjon az adott témáról, nem pedig egy pár szavas meghatározást. A szótári bejegyzések a Wikiszótár nevű társprojektünkben kapnak helyet.
  • Ha felesleges szócikkeket, duplikátumokat hozol létre. Mielőtt új szócikket írsz, a kereső segítségével győződj meg arról, hogy még nincs hasonló vagy azonos témájú szócikk más cím alatt! Ha van, akkor új szócikk írása helyett bővítsd a már meglévőt! Mikor keresel, vedd figyelembe, hogy a szócikkek címe általában egyes számú, nem pedig többes számú (pl. teherautó és nem teherautók).[a 1] Kereshetsz a Google segítségével is, így: site:hu.wikipedia.org <keresendő szó>. A Google olyan cikket is megtalálhat, amit a Wikipédia saját keresője esetleg nem. A legtöbb felesleges cikk úgy jön létre, hogy a szerkesztő piros linkre kattint valamely szócikkben, és elhatározza, hogy megírja azt. Ezért létrehozás előtt érdemes megnézni, hogy nincs-e már más néven azonos témájú cikk, s ha van, akkor esetleg átirányítást végezni, vagy – ha a szócikk helytelen néven szerepel –, átnevezni. (Drasztikus lépések előtt kérd ki a közösség véleményét!) Az is elképzelhető, hogy a link azért piros, mert a szócikket korábban törölték. Ilyenkor, amikor megnyitod a linket szerkesztésre, egy piros dobozban fogod találni a törlés indokát a szerkesztőablak fölött.
  • Ha olyan szócikket írsz, amelynek tartalma nem üti meg egy enciklopédia szintjét. A szócikkeknek nagyság és nevezetesség szempontjából is meg kell ütniük egy bizonyos szintet. Ha a szócikked tartalma nem elegendő, akkor azt szubcsonknak nevezzük, amit 5 nap után törölni fognak, amennyiben addig senki sem bővíti.

Törlés...[szerkesztés]

  • Ha hasznos tartalmat törölsz. Lehetnek stilisztikailag gyengén megírt szócikkek. Próbáld meg átírni őket ahelyett, hogy törölnéd a szócikk nagy részét! Ha úgy gondolod, hogy a szöveg nem a megfelelő helyre került, tedd át a megfelelő cikkbe, vagy hozz létre belőle egy új cikket! Ha mégis úgy gondolod, hogy a szöveg nem illik a cikkbe, akkor legjobb, ha berakod a cikk vitalapjára, így a felküldő később ezt meg tudja találni.
  • Ha egy elfogult szemszögből megírt cikket törölsz. Az ilyen cikkeknek is lehet hasznos tartalmuk, próbáld meg átírni őket!
  • Ha minden szó nélkül (masszívan) törölsz a cikkből. A törlés nem egy apró módosítás, így lehetnek esetek, amikor az magyarázatra szorul. Ha nem így teszel, szerkesztőtársaid, akik figyelemmel kísérik az adott cikk fejlődését, rossz néven vehetik azt. Az a legjobb, ha beírod a törlés okát a szerkesztési összefoglalóba, vagy kifejted az okát a cikk vitáján, és azt írod a szerkesztési összefoglalóba, hogy „Lásd vitalap”.
  • Ha archiválás nélkül törlöd a hozzászólásokat szerkesztői vitalapodról vagy a cikkek vitalapjairól. Ezek a megbeszélések a Wikipédia történetiségéhez tartoznak. Ha archiválsz, tedd ki az archívumot az adott vitalapra!
  • Ha felülírsz egy adatot. A régi adat nem feltétlenül felesleges, rossz adat. Ha tudomásodra jut egy újabb, a korábbi felülírása (vagyis törlése) helyett inkább írd azt – évszámmal – a régi mellé: Például: Az 1990-es népszámláláskor a városban 102 516-an éltek, 2009-re ez a szám 111 428-ra nőtt. Ha egy táblázat a 2005-ös adatokat tartalmazza, ne írd át a maira, helyette készíts mellé egy újat a 2024-es adatokkal.

Közreműködés...[szerkesztés]

  • Ha gyenge minőségű bevezetőt írsz. A bevezetőnek a cím lényegét kell kifejeznie, és összegeznie a legfontosabb tudnivalókat. Fontos, hogy a bevezető nem az olvasók figyelemfelkeltésére való, hanem arra, hogy a legfontosabb tényeket röviden összefoglalja. Lásd: Wikipédia:Bevezető
  • Ha formázatlan cikkeket raksz fel. A Wikipédiának megvan a maga formai előírásokra vonatkozó szabálya, amelyet illik betartani. Lásd: Wikipédia:Formai útmutató.
  • Ha más Wikipédiákra hivatkozol. Szócikkek szövegében lehetőleg ne hivatkozz más Wikipédiák oldalaira (például, ha nincs megírva egy szócikk magyarul, de van angol szócikke). A szócikk más nyelvű hivatkozásait a szócikk végén kell megadni (Wikipédia:Interwiki) egy listában. Ha a szócikked egy másik Wikipédia cikkének fordítása, a Fordítás fejezetben jelölheted ezt a {{fordítás}}(?) sablonnal ill. sablonokkal, ha több Wikipédiából fordítasz. Vitalapokon és Wikipédia-névtérben lehet más Wikipédiák oldalaira hivatkozni.
  • Ha külső hivatkozásokat teszel a szövegbe. A cikkekre vonatkozó hivatkozásokat lábjegyzetbe (ha forrásként használtad) vagy a külső hivatkozások szakaszba (ha csak a témába vágó további link) kell tenni.
  • Ha aláírsz cikkekben. A szócikkben közreműködőket a laptörténetből azonosítani tudjuk. Ezért aláírnod csak vitalapokon vagy közösségi oldalakon kell, illetve ott szükséges is.

Túlzás[szerkesztés]

  • Ha túlságosan dicséred a szócikk tárgyát. A szócikk legyen tárgyilagos, egyáltalán ne tartalmazzon túlzó, felsőfokú jelzőket! (legjobb, legismertebb, legnépszerűbb...) Ha jól ismert személyről/dologról írsz, sorold fel egy külön szakaszban a rangosabb szakmai díjait, amit a tevékenységéért kapott.
  • Ha kritizálsz szerkesztés helyett. A cikkeknek nincs tulajdonosuk, egy adott elképzeléssel. Tanács vagy kritika a vitalapokon hasznos lehet, de ha az oldal nem védett, sokkal gyorsabb azt rögtön kijavítani, mint kritizálni.
  • Ha nem elég bátran szerkesztesz. Igen, valószínűleg fel fogsz borítani néhány dolgot, de más majd ki fogja javítani utánad. Komolyan, szerkessz bátran! Nem viccelünk!
  • Ha csupa nagybetűt használsz. A magyar nyelvtanban a második szó kisbetűvel kezdődik (hacsak nem tulajdonnévről van szó). (Lásd: Wikipédia:Helyesírás). Az angol nyelvben például más szabályok vonatkoznak a címekre, mi azonban a magyar nyelvtan szabályait követjük. Így ha más Wikipédiákból fordítasz, mindig igazodj a magyar helyesíráshoz.
  • Ha túlzásba viszed a belső linkelést. Nem kell minden szót minden előfordulásnál belinkelned. Elég csak a szócikkben fontosakat, és csak az első előforduláskor.

Ha túl komolyan veszel dolgokat[szerkesztés]

  • Ha háborúra készülsz. A Wikipédia közösség egy különleges közösség, közös célokkal, amelyeket a szerkesztők egyetértésben határoznak meg. Lásd: Wikipédia:Wikikett.
  • Ha felkapod a vizet, mert rossz minőségű cikkeket találsz. A Wikipédia egy állandóan változó projekt, kérjük, nézd el a tökéletlenségünket, és segíts a fejlesztésben. Lásd még: Wikipédia:Válaszok a gyakori kritikákra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kivételt képezhetnek az állat- és növénycsoportok, például: rablócápa-alakúak

Lásd még[szerkesztés]