Tátrai villamosvasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tátrai villamosvasút
Térkép
Ország Szlovákia
Átadás1908
Tulajdonos
Hossz35 km
Nyomtávolság1000 mm-es nyomtávolság
Feszültség1500 V DC villamosítási rendszer
Maximális sebesség60 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Tátrai villamosvasút témájú médiaállományokat.
A tátrai villamos Ótátrafüreden

A Tátrai Villamosvasút (szlovákul Tatranská elektrická železnica; TEŽ) a Magas-Tátra településeit összekötő keskenynyomközű (1000 mm) elektromos vasút Szlovákiában, amely a Szlovák Államvasutak tulajdonában van.

Története[szerkesztés]

A tátrai villamosvasút vonala még a Monarchia idején épült. Az 1897-ben megnyitott Csorbatói Fogaskerekű Vasút után 1908-ban elkezdődött egy Popráddal való közvetlen összeköttetés kiépítése is. A Tátrafüredi Helyiérdekű Villamos Vasutak (T.H.É.V.V.) vonalai 1912-ben készültek el. A villamosvasút meghosszabbítására további tervek születtek, a hálózat keleti irányban Barlangligetig szerették volna továbbépíteni, de erre végül az első világháború kitörése miatt nem került sor. Első pillanattól fogva villamos motorvonatok közlekedtek rajta.

A vonal 1922-ig magyar tulajdonban volt.

A vonalat 1965–1969 között felújították, mivel 1970-ben Csorbatón tartották a sí-világbajnokságot. Ekkor kerültek a vonalra a prágai ČKD Tatra által gyártott 420.95 sorozatú villamos motorvonatok. A 80-as években a poprádi végállomást átépítették, azóta a szerelvények a ZsolnaKassa fővonal fölötti peronról indulnak. 2000–2006 között álltak üzembe a Stadler ruttkai üzeme által gyártott új Stadler GTW motorvonatok, ezzel egy időben a régi Tatra típusú villamosokat fokozatosan kivonták a forgalomból.

A 2004. november 19-én pusztító hatalmas orkán a villamosvonalra is súlyos károkat mért. A sínekre eső fák több szakaszon megsemmisítették a felsővezetéket és a tartóoszlopokat. Fél éven keresztül pótlóbuszok közlekedtek Ótátrafüred és Csorbató között. A helyreállítási munkálatok során 300 oszlopot kellett újra felállítani.

Az egyik villamos vonat Józef Tischner (1931–2000) lengyel teológus és filozófus után kapta a nevét, aki a guráli kultúra kutatója is volt.

Vonalak[szerkesztés]

A "Tátravillamos" vonaltérképe
Az ótátrafüredi állomáson
Tél a csorbatói végállomáson
Kép az 1990-es évekből a 420.95 sorozatú motorkocsikkal, melyeket a ČKD Tatra készített.

Poprád-Felka – Ótátrafüred – Csorbató[szerkesztés]

A vonal hossza: 29 km.

Ótátrafüred – Tátralomnic[szerkesztés]

A vonal hossza: 6 km.

Járművek[szerkesztés]

Kép Sorozat Szolgálatban Gyártott darabszám Jegyzetek
ZSSK Class 425.95 15 15
ŽSR Class 420.95 1 18 A 420.95-ös pályaszámú egy három szekcióból álló villamos motorvonat. A 89.0009-es számú vonatot történelmi járműként őrzik. A 420.953-2 pályaszámú jármű restaurálás alatt áll.
Ganz 1 Történelmi vonat, amely a 22-es motorkocsiból, a 12-es pótkocsiból és a 16-os pótkocsiból áll.

Forgalom[szerkesztés]

A villamos mindkét vonalán hajnaltól késő estig minden nap óránként közlekedik, a szerelvények minden állomáson megállnak. A menetrendet évek óta úgy állítják össze, hogy Ótátrafüreden a Tarajkára vezető vonalra is közvetlen csatlakozás legyen. A szerelvények még nagyobb hó esetén is elég pontosan közlekednek.

A villamosra csak előreváltott menetjeggyel szabad felszállni, amelyek az állomásokon kívül is sok helyen kaphatók. A vonalak zónákra vannak felosztva, a vonatra felszállva az átlépett zónáknak megfelelő számú jegyet kell érvényesíteni. Kapható többzónás jegy is, ezen a zónáknak megfelelő számú ablakot kell érvényesíteni. Annak ellenére, hogy rengeteg a magyar utas, csak elvétve találni magyar információs táblákat.

További információk[szerkesztés]