Újtátrafüred

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Újtátrafüred (szlovákul: Nový Smokovec) üdülőtelepülés, Magastátra város része Szlovákiában a Magas-Tátrában az Eperjesi kerület Poprádi járásában. Mintegy 700 lakosa van.

Újtátrafüred temploma
Újtátrafüred képeslapja 1922-ből.

Fekvése[szerkesztés]

A Magas-Tátrában Ótátrafüredtől nyugatra fekszik.

Nevének eredete[szerkesztés]

Neve az ószláv smok (= kígyó, sárkány, manó) főnévből származik.

Története[szerkesztés]

A település helyén a La Tène-kultúra idejéből kohót találtak.

A mai település alapját a dr. Szontágh Miklós által 1876-ban építtetett magashegységi szanatórium vetette meg, mely körül fokozatosan épült ki a település. Az újtátrafüredi szanatórium volt az első magyar tüdőgyógyintézet és az első télen is működő magaslati gyógyintézet. 1914-ben a Szontágh-villát is szanatóriummá alakították át, majd 1925-ben TBC-szanatórium is épült. A Palace-Szontagh szamatóruim főszakácsa Csáky Sándor magyar szakácsművész volt.[1] Később további szállodák épültek.

Újtátrafüred temploma

A trianoni békeszerződést követően a terület Csehszlovákiához került. 1933-ban épült fel a Palace gyógyintézet. 1958-ban nyugati részén épült meg a Sibír lakótelep. Az 1970-es sívilágbajnokságra több szálloda is épült.

1947-ig Nagyszalókhoz tartozott, akkor Ótátrafüredhez csatolták, 1999 óta pedig Magastátra város része. Lakossága főleg a tátrai idegenforgalomból él.

Nevezetességei[szerkesztés]

A szanatórium épülete 1876-ban épült.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]