Csorbatói Fogaskerekű Vasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csorbatói Fogaskerekű Vasút
Csorbató állomáson
Csorbató állomáson
A Csorbatói Fogaskerekű Vasút útvonala
Hossz:4,75 km
Nyomtávolság:1000 mm
Feszültség:1500 V =
Üzemeltető:Železničná spoločnosť Slovensko a.s.
Maximális emelkedés:150 
Fogassínrendszer:Von Roll (Lamella)
A Wikimédia Commons tartalmaz Csorbatói Fogaskerekű Vasút témájú médiaállományokat.
Zsolna–Kassa-vasútvonal
0,0 Csorba (Štrba)
0,3
3,0 Mogyorós (Tatranský Lieskovec)
3,3
Maximális emelkedés: 150‰
4,8 Csorbató (Štrbské Pleso)
Tátrai villamosvasút Poprád felé

A Csorbatói Fogaskerekű Vasút (szlovákul Ozubnicová Železnica Štrba-Štrbské pleso, OŽ) a csorbai vasútállomást köti össze Csorbató üdülőhellyel és a Tátrai villamosvasúttal. A köznyelvben általában csak Zubačkának hívják.

Története[szerkesztés]

A régi fogaskerekű[szerkesztés]

A Kassa-Oderberg vasútvonal 1871-es megnyitásával a Magas-Tátra vasúttal is elérhetővé vált, ennek következtében pedig a turizmus rohamos fejlődésnek indult. A Riggenbach-rendszerű fogaskerekű vasutat Várnai Emil tervezte meg, amely a csorbai vasútállomást kötötte össze a csorbatói üdülőhellyel. A magyar hatóságok 1895-ben engedélyezték az építkezést, és egy évvel később, 1896. július 30-án megindult a forgalom.

A fogaskerekű vasút kezdetben csak a nyári és téli főszezonban közlekedett, ősszel és tavasszal szünetelt a forgalom. 1924-ben a Csehszlovák Vasút tulajdonába került. A közúti forgalom növekedésével (1926-ban párhuzamos autóbuszjárat indult, rövidebb menetidővel) és az 1912-ben megnyitott villamosvonal miatt a fogas fokozatosan veszített jelentőségéből. A csökkenő népszerűség miatt a fogaskerekű hamar veszteségessé vált. Az utolsó üzemnapja 1934. augusztus 14. volt, ezt követően a járműveket selejtezték, a pályát elbontották. Egyedül a felső állomás épülete maradt hírmondónak, melyet vendéglőként használtak tovább.[1]

A vonalon két gőzmozdony teljesített szolgálatot, melyeket a floridsdorfi mozdonygyár készített. Hasonló mozdonyok üzemelnek a mai napig a tiroli Achenseebahn fogaskerekű vasúton.

Az új fogaskerekű[szerkesztés]

Az 1970-ben Csorbatón megrendezendő sívilágbajnokság kapcsán merült fel 1968-ban a fogaskerekű vasút újjáépítésének gondolata. Az új, Abt-rendszerű vasúton 1970. február 12-én indult meg a forgalom. A korábbi nyomvonal kétharmada megmaradt a régi, egyharmadát viszont újratervezték. A csorbai végállomáson új csarnokot építettek, amely egyúttal a járművek tárolására is szolgál.

Az újjáépített vonalat 1500 V egyenárammal villamosították, a 3 motorvonatot a svájci Winterthurban gyártották. A szerelvények egy motorkocsiból és egy vezérlőkocsiból állnak, csak egyik oldalon vannak ajtajaik. A járműveket kiválóan karbantartják, a 40 éves vonatok még ma is teljesen újszerűek.

Mogyorós - Lieskovec megállóhelyen

A vonal[szerkesztés]

 • CsorbaŠtrba (Tátracsorba (Tatranská Štrba) 895m)
 • Mogyorós mh. – Tatranský Lieskovec zast. (954m)
 • CsorbatóŠtrbské pleso (1325m)
 • A vonal hossza 4753 méter,
  • A szintkülönbség 455 méter,
  • Nyomtávolsága 1000 milliméter,
  • A legnagyobb emelkedése 150‰.

A fogaskerekű vasút alsó állomása egybeépült a Kassa-Zsolna vasútvonalon fekvő csorbai állomással, amely a településhez tartozó Tátracsorba üdülőtelepen (Tatranská Štrba) található.

Forgalom[szerkesztés]

A fogaskerekű a csorbai végállomáson

A fogaskerekű az év minden napján kora reggeltől késő estig óránként közlekedik. A nyári és téli főszezonban reggel felfelé és délután lefelé több járat is közlekedik. Mivel az egyvágányú vonalon nincs kitérő, a járatsűrítést csak úgy tudják megoldani, hogy egymás után két szerelvényt indítanak. Csorbató állomáson általában közvetlen csatlakozása van a Tátravillamoshoz Ótátrafüred felé.

A fogaskerekűre csak előreváltott menetjeggyel szabad felszállni, amelyek az állomásokon kívül is sok helyen kaphatók. A vonal két zónára van felosztva, a vonatra felszállva az átlépett zónának megfelelő számú jegyet kell érvényesíteni. Kapható többzónás jegy is, ezen a zónáknak megfelelő számú ablakot kell érvényesíteni. Annak ellenére, hogy rengeteg a magyar utas, csak elvétve találni magyar nyelvű információs táblákat – ráadásul sajnos általában rossz nyelvhelyességgel.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Ozubnicová železnica Štrba - Štrbské Pleso
A Wikimédia Commons tartalmaz Csorbatói Fogaskerekű Vasút témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Szojka László: A tátrai villamosvasút története (in. Vasúthistória évkönyv, 1990, Közdok, 327-328. o., ISSN 0238-6550)