Tátralomnic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tátralomnic
Tátralomnic címere
Tátralomnic címere
Közigazgatás
Ország Szlovákia
Irányítószám059 60
Népesség
Teljes népesség1323 fő (2017)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság850 m
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 49° 09′ 53″, k. h. 20° 16′ 56″Koordináták: é. sz. 49° 09′ 53″, k. h. 20° 16′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tátralomnic témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Adatok forrása: Szlovák Statisztikai Hivatal, http://obce.info

Tátralomnic (szlovákul: Tatranská Lomnica, németül: Tatralomnitz, lengyelül: Tatrzańska Łomnica) üdülőtelepülés, Magastátra város része Szlovákiában, az Eperjesi kerület Poprádi járásában. A Lomnici-csúcs alatti üdülőtelepülés egykor kis pásztorfalucska volt, mára a Tátra Ótátrafüreddel egyenrangú helye, mintegy 1650 lakosa van.

Fekvése[szerkesztés]

Poprádtól 16 km-re északra, Ótátrafüredtől 6 km-re északkeletre fekszik, a Magas-Tátra keleti részének üdülőközpontja.

Nevének eredete[szerkesztés]

Evangélikus templom

A lomnic név először 1285-ben szerepel fluv. Lumpnitza alakban, egy patakra vonatkozóan. A szlovák lomnica (= kőpatak) pataknévből származik, az pedig a szlovák lom (= törés, kőfejtő, irtás) főnévből való.

Tátralomnic

Története[szerkesztés]

A terület a 20. századig Kakaslomnichoz tartozott. Tátralomnic fürdő- és üdülőtelep 1892-ben létesült a Magas-Tátra délkeleti lejtőjének Kakaslomnichoz tartozó részén, gróf Bethlen András földművelésügyi miniszter kezdeményezésére. A fürdő körül hamarosan építési telkeket osztottak, ahol az üdülők mellett 1895-ben felépült az első turistaszálló is. A Palota Szálló 1905-ben épült. A terület a trianoni diktátumig Szepes vármegye Késmárki járásához tartozott, majd Csehszlovákiához csatolták.

Tátralomnic 1947-ben alakult önálló községgé, majd 1999 óta Magastátra város része. Lakossága főleg a tátrai idegenforgalomból él. Itt található a Tátrai Nemzeti Park múzeuma, korábban a park kutatóállomása és igazgatósága is itt volt (az utóbbi ma Tátracsorbán található).

Obszervatórium a Kő-pataki-tónál
A Lomnici-csúcs Tátralomnicról
A Hotel Lomnica

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Evangélikus templomát 1902-ben építették késő gótikus stílusban.
  • A Széchényi nyaraló 1913-ban épült, 1959-1968 között benne volt a Tátrai Nemzeti Park múzeuma.
  • A Tátra Múzeumot 1969-ben nyitották meg.
  • Drótkötélpályája 1937-ben épült; a Palota Szálló mellől a Kő-pataki-völgybe, a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso), majd a 2634 m magas Lomnici-csúcsra szállította az utasokat. A régi drótkötélpálya-állomás megtekinthető, de a drótkötélpályát teljesen felújították, az induló állomást is áttelepítették a település keleti oldalára. Egy átszállással lehet eljutni a Kőpataki-tóhoz. Innen indul a drótkötélpálya felső szakasza a Lomnici-csúcsra, célszerű ide elővételben megváltani a jegyet.
  • Uszodája, szállodái vannak.
  • 1894-ben épült fürdőháza ma teljesen elhagyottan áll. Belső festése, padlózata még eredeti, festett állmennyezete talán már beomlott. A központi csarnokból folyosók indulnak két irányba (férfi-női öltözők lehettek egykor), a fürdőmedence középen található. Az épület műemléki védettségbe való vétele indokolt lenne, hogy további pusztulása ne következzen be.
  • Környéke bővelkedik a természeti szépségekben és látnivalókban.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]