Széchényi Pál (politikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Széchényi Pál
Széchenyi Pál.jpg
Magyarország földművelésügyi minisztere
Hivatali idő
1882. október 12. 1889. április 8.
Előd Kemény Gábor
Utód Szapáry Gyula

Született 1838. november 6.
Sopron
Elhunyt1901. október 28. (62 évesen)
Budapest
Párt

Szülei Széchényi Pál
Gyermekei Széchenyi Emil
Foglalkozás politikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Széchényi Pál témájú médiaállományokat.

Sárvári és felsővidéki gróf Széchényi Pál (Sopron, 1838. november 6.Budapest, 1901. október 28.) magyar királyi miniszter, országgyűlési képviselő és valóságos belső titkos tanácsos.

Élete[szerkesztés]

Széchenyi Pál gróf császári és királyi alezredes és Zichy-Ferraris Emilia grófnő fia. Iskoláit Nagyszombatban végezte és eleinte papnak készült; de a papi pályát ott hagyta, a szombathelyi szemináriumból somogyi birtokára vonult és a gazdaság tanulmányozásához látott. Élénk részt vett Somogy vármegye gazdasági mozgalmaiban, így ő szervezte a nagyatádi gazdasági kört. 1876-ban az Országos Magyar Gazdasági Egyesület alelnökévé választotta. 1875-ben Somogy vármegye marcali kerülete választotta meg országgyűlési képviselővé és a mérsékelt ellenzékkel tartott. A Házban és a Házon kívül akkor nem volt gazdasági kérdés, melyhez Széchenyi hozzá ne szólt volna. A székesfehérvári kiállítás alkalmával tartott gazdasági kongresszuson vezetőszerepet vitt és az országos gazdasági egyesület ankétjén is nagy szerepe volt. 1882-ban a Szabadelvű Pártba lépett és még azon évben földművelés-, ipar- és kereskedelmi miniszterré nevezték ki. E minőségben rendezte az 1885. évi kiállítást; ezen érdemeiért az elsőosztályú Vaskorona-rendet kapta, miután a király belső titkos tanácsossággal már 1883-ban kitüntette. Széchenyi 1889. április 9-én lemondott tárcájáról. Ezután keveset szerepelt és a Házból is elmaradt.

Cikkei a Gazdasági Lapokban (1865. Néhány szó hazánk mezei gazdasága előmozdítása érdekében); a Vadász- és Versenylapban (1871., 1874); a Nemzetgazdasági Szemlében (1879. Az országos magyar gazdasági egyesület ötvenedik évfordulója).

Munkája[szerkesztés]

  • Jelentés az országos magyar gazdasági egyesület által báró Kemény Gábor földmív. miniszter úr védnöksége alatt Agárdon... 1883. ápr. 25-27. rendezett nemzetközi fogatos- és gőzekeversenyről. Bpest, 1883. (Gr. Zichy Nándorral).

Források[szerkesztés]

  • Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái I–XIV. Budapest: Hornyánszky. 1891–1914.  

További információk[szerkesztés]