Sugababes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sugababes
Sugababes Bristol Ashton Court.jpg
Információk
Eredet London, Anglia
Alapítva 1998
Aktív évek

1998–2011

2019–jelen
Műfaj Pop, urban, Rhythm and blues, Elektronikus zene
Kiadó London Records (1998–2001), Island Records (2001–2011), RCA Records (2011)

A Sugababes weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sugababes témájú médiaállományokat.

A Sugababes egy Brit-Awards díjnyertes angol lánytrió, amelyet 1998-ban alapított az akkor 15 éves három barátnő: Mutya Buena, Keisha Buchanan és Siobhan Donaghy. Debütáló albumuk, a One Touch 2000. november 27-én jelent meg a London Records kiadásában. Az album mérsékelt sikereket ért el, 2001 áprilisában a 26. helyre került, és végül arany minősítést kapott. 2001-ben Siobhan Donaghy távozott a csapatból, ugyanekkor a lemezkiadó is megvált tőlük. Heidi Range-nek, az Atomic Kitten volt tagjának csatlakozásával, magasabb szintű kereskedelmi sikert értek el, miközben megtarthatták a debütáló albumukkal elért kritikai elismerésüket is. Három stúdióalbumot (Angels with Dirty Faces, Three, Taller in More Ways) adtak ki, mielőtt Mutya Buena bejelentette volna távozását 2005 decemberében. Helyére Amelle Berrabah került. Első válogatásalbumuk kiadása után, az új felállás két stúdióalbumot (Change, Catfights and Spotlights) jelentetett meg.

2009 szeptemberében, a Sugababes-ben eltöltött 11 év után, Keisha Buchanant, az utolsó eredeti tagot, Jade Ewen váltotta fel. Heidi Range, Amelle Berrabah, és Jade Ewen 2010-ben kiadta a csapat hetedik stúdióalbumát a Sweet 7-et. 2013-ban Jade Ewen bevallotta, hogy a Sugababes már két évvel korábban feloszlott. Az együttes eredeti felállása 2011-ben megújult, Mutya Keisha Siobhan néven.

Történet[szerkesztés]

1998–2001: Alapítás és One Touch[szerkesztés]

Keisha és Mutya az általános iskolában ismerkedtek meg, és nagyon jó barátnők voltak. 1998-ban egy szórakozóhelyen találkoztak először Siobhan Donaghy-val. Kezdetben csak Keisha és Mutya dolgozott együtt a menedzserrel, aki úgy vélte, hogy jobb lenne egy harmadik tag is. Ekkor jött képbe Siobhan. Eredetileg Sugababies-nek hívták magukat, de amikor a London Records szerződést ajánlott nekik, nevüket Sugababes-re változtatták. A Sugababes név Keisha egykori nicknevéből származik (sugar baby).

A lányok első kislemeze az Overload lett, amely a Brit kislemezlista 6. helyéig jutott 2000-ben, és a Brit Awards-on is jelölést is kapott a Legjobb kislemez kategóriában. A debütáló albumról ezen kívül még három sláger került ki: New Year, Run for Cover és Soul Sound, amelyek már csak kisebb sikert értek el.

2001-ben a japán promóciós turné közben Siobhan kivált az együttesből a csapaton belüli állandó viták miatt. Keisha és Mutya, Siobhan helyére hosszas casting után Heidi Range-et, az Atomic Kitten egyik alapító tagját választotta. Összességében a One Touch eladási példányszáma nem érte el a London Records által elvárt szintet, ezért a kiadó 2001-ben kidobta a csapatot.

2002–2004: Angels with Dirty Faces és Three[szerkesztés]

Az új tag érkezése után a lányok ismét stúdióba vonultak és elkezdték felvenni második stúdióalbumukat. A munkálatok már nem a London Recordsnál, hanem az Island Recordsnál folytatódtak. Az új album első kislemeze a Freak Like Me lett, ami az első videó, amiben Heidi szerepelt. A videót a producer, Richard X saját lakásán forgatták. A szám rögtön első helyen debütált az Angol Kislemezlistán.Második kislemezként a Round Round került ki, ami a második első helyen végzett dal az Egyesült Királyságban. A szám második helyen végzett Írországban, Hollandiában és Új-Zélandon. Ausztráliában pedig ez volt az első Top 20-as dal. Ezek után a Sugababes második stúdióalbuma, az Angels with Dirty Faces Angliában a második helyet érte el és egész Európában nagy sikert aratott. Az album eladás szempontjából háromszoros platinalemez lett Angliában és kb. milliós nagyságrenden kelt el Európában. A harmadik kislemez a Stronger és az Angels with Dirty Faces közös Top 10-es megjelenése. Utóbbi a Pindúr pandúrok egész estés rajzfilm betétdala lett, és a videóklip is rajzfilm-szerű lett. A negyedik kislemez Sting Shape of my heart c. dalán alapuló Shape a holland és ír kislemezlista 11. helyét érte el 2003 elején. A kislemezen található a Freak Like Me a 2003-as BRIT Awards-on énekelt elő verziója, miután megnyerték a Legjobb Brit Dance Előadó díjat.

A csapat harmadik albuma a 3. helyet elért Three 2003 vége felé jelent meg, folytatva a sikert a harmadik első helyezést elért kislemezzel. A Hole in the Head első lett Angliában, második Írországban, Hollandiában, és Norvégiában, valamint a Sugababes esetében először ez a kislemez végzett az első helyen Dániában. A második kislemez a Too Lost In You, amely az Igazából szerelem c. film betétdala is egyben. A dal a tizedik helyig jutott Angliában, Németországban, Hollandiában és Norvégiában. A dalt eredetileg Franciaországban vették fel Patricia Kaas előadásában, a címe pedig "Quand J'ai Peur De Tout" volt. Az album harmadik kislemeze az In the Middle 2004-ben jelent meg, és a nyolcadik helyig jutott Angliában. A negyedik kislemez egy ballada, a Caught in a Moment, ami a lányok negyedik Top 10-es dala, a 8. helyet érte el.

Egy kis szünet után, mialatt a negyedik stúdióalbumukat rögzítették, Mutya Buena bejelentette, hogy ő és barátja, Jay kisbabát várnak. Kislányuk, Tahlia Maya Buena 2005. március 23-án született. Tahlia középső neve "Maya", Mutya elhunyt húgának emlékét takarja.

2005–2006: Taller in More Ways és Overloaded: The Singles Collection[szerkesztés]

A szünetet követően 2005. szeptember 26-án megjelent a Push the Button, ami Angliában az első helyen debütált, és ezzel a Sugababes a negyedik első helyezést elért kislemezt is a magáénak tudhatta. A dal több mint 300 000 példányban kelt el Angliában, és később jelölést kapott a BRIT Awardson a 'Legjobb Brit Kislemez' kategóriában. Azon kívül még Ausztriában és Új-Zélandon is első lett és a legnagyobb sláger ami Ausztráliában addig megjelent a maga 3. helyével, valamint 100 ezres eladási példányszámával. 2005. október 16-án a Taller in More Ways a csapat első angol első helyezett albuma lett.

Lánya születése és a szólókarrier miatt Mutya Buena a második kislemez, az Ugly megjelenése után kilépett, az énekesnő azonban ellenségeskedés nélkül hagyta el az együttest. Keisha és Heidi még 2005-ben bemutatta a nagyérdeműnek Mutya utódját, Amelle Berrabah személyében. Amelle azelőtt a nővérével közösen alapított Boo2 együttesben énekelt. A lányok azt is megerősítették, hogy hamarosan új kislemezzel, illetve a Taller in More Ways újrakiadásával rukkolnak elő.

Harmadik kislemezként az újravett Red Dress jelent meg 2006 elején, ami az angol kislemezlista 4. helyéig jutott és ezzel harmadik Top 5 slágerré vált a Sugababes történetében. A Taller in More Ways új változatában 3, Amelle-lel újraénekelt, illetve egy vadonatúj dal található. Az album utolsó, negyedik kislemeze a Follow Me Home volt, ami az eddigi legalacsonyabb, a 32. helyet tudta az angol kislemezlistán elérni.

Hosszú spekuláció után az együttes úgy döntött, hogy elkészíti első Greatest Hits albumát, így a lányok stúdióba vonultak még 2006 közepén, hogy új dalokat rögzítsenek az albumra. Így született meg az album vezető kislemeze, az Easy, amelyet az együttes George Astasio val és Jason Pebworthel, a kaliforniai Orson együttes tagjaival készített el. Sajnos az Easy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: bár a 8. helyen nyitott Angliában, öt hét után kiesett a TOP75-ből. Ennek ellenére - valószínűleg a sok slágernek köszönhetően - az Overloaded: The Singles Collection best of album a #3 helyet foglalta el Angliában. Az album érdekes projektnek számított, ugyanis többféle kiadvány is megjelent belőle. Először volt a sima kiadvány, a remix kiadvány, a dvd kiadvány, a deluxe és a live kiadvány is.

2007–2008: Change és Catfights and Spotlights[szerkesztés]

2006 végén megerősítette az együttes, hogy elkészítik a 2007-es Comic Relief kislemezt Anglia másik nagy hírű lánycsapatával, a Girls Alouddal. Az eredmény a Walk This Way című dal lett, amelyet annak idején az Aerosmith és a Run DMC vitt sikerre. A kislemez 2007 márciusában jelent meg, és természetesen az #1 helyen nyitott. Így az együttes magáénak tudhatta ötödik #1 dalát, Amelle-lel pedig az elsőt.

A Greatest Hits Tour után 2007 közepén stúdióba vonultak hogy elkészítsék az ötödik albumot, és 2007 októberére el is készült a lemez. Ez az első teljes mértékben Amelle-lel felvett album. Első kislemeze az About You Now lett, ami 2007 szeptemberében került kiadásra, és négy hétig vezette a Brit kislemezlista első helyét. Második kislemeze a Change volt, amely 2007 decemberében jelent meg, és a 13. helyezést érte el az Egyesült Királyságban. Ezt követte a Denial 2008 márciusában, ami legfeljebb a 15. helyig landolt. Ugyanebben a hónapban indult el a Change Tour című turné is, amely májusig tartott. A negyedik kislemez eredetileg a My Love Is Pink lett volna, de úgy döntöttek, hogy inkább az új albummal szeretnének foglalkozni.

A Change Tour-t követően az együttes rögtön stúdióba vonult, hogy elkezdhessen dolgozni a hatodik Sugababes albumon. Először azt nyilatkozták, hogy a lemez 2009 tavaszáig nem fog napvilágot látni, de később megerősítették, hogy még abban az évben megjelenik majd az album, hogyha készen lesz. Mikor felléptek az Isle of Weight fesztiválon, Keisha kijelentette, hogy eredetileg csak szeptemberben kezdek volna dolgozni az új lemezen, de annyira izgatottak voltak, hogy inkább előre hozták a munkálatokat. A lányok olyan producerekkel dolgoztak együtt, mint Timbaland, Taio Cruz és Jason Pebworth, akivel a 2006-os Overloaded: The Singles Collection album két új dalán is dolgoztak. Jason azt nyilatkozta az új lemezről, hogy sokkal funkysabb lesz, mint az eddigi albumok és, hogy valószínűleg ez lesz az eddigi legjobb Sugababes album. Első kislemeze a Girls volt, amely 2008 októberében jelent meg, és hamar bekerült az angol TOP 10-be, ahol a 3. helyig jutott. Ezt követte a második, egyben utolsó kislemez a No Can Do, amely decemberben jelent meg, és a 23. helyen végzett az Egyesült Királyságban.

2009–2010: Vitatott felállás változás és Sweet 7[szerkesztés]

A No Can Do kiadása után a csapat bejelentette, hogy nem lesz 2009-es turné a Catfights and Spotlights támogatására, hogy hetedik stúdióalbumuk felvételeire összpontosítsanak. Az együttes az Egyesült Államokba utazott, hogy elkezdhessen dolgozni hetedik stúdióalbumán, a Sweet 7-en. 2009 áprilisában szerződést írtak alá a Roc Nation-nel, amelynek eredményeképpen magas színvonalú gyártókkal dolgoztak. Berrabah együttműködött Tinchy Stryder-rel a Never Leave You című dalon is, amely a Catch 22 című második stúdióalbumának harmadik kislemezeként jelent meg 2009 augusztusában. A szám a Brit kislemezlista első helyén debütált.

A Sweet 7 első kislemeze a Get Sexy volt, amely a Brit kislemezlista 2. helyét érte el, és amely Keisha Sugababe-es pályafutásának a vége. Ugyanis 2009 szeptemberében arról számoltak be, hogy Amelle Berrabah távozott az együttesből. Szeptember 21-én viszont kiderült, hogy a csapat utolsó alapítótagja Keisha Buchanan hagyta el a Sugababes-t. Buchanan a Twitteren kijelentette, hogy nem az ő döntése volt a távozás, ami azt eredményezte, hogy néhány újságíró azt állította, hogy "kirúgták". Ugyanakkor Heidi és Amelle azt állították, hogy nem játszottak szerepet Keisha kiszorításában. Bevették a helyére Jade Ewen-t akit az Eurovíziós dalversenyből lehet ismerni. Jade-del két számot, egyben videóklipet vettek fel, az About a Girl-t és a Wear My Kiss-t. Előbbi a nyolcadik, míg utóbbi a hetedik helyet szerezte meg az Egyesült Királyságban. A lemez 2010. március 15-én jelent meg, és a 14. helyen debütált az Egyesült Királyságban. Ugyanebben a hónapban kiderült, hogy a Roc Nation elhagyta őket az album rossz értékesítése miatt.

2011–2012: A törölt nyolcadik stúdióalbum[szerkesztés]

A Sugababes 2010 áprilisában kezdte rögzíteni nyolcadik stúdióalbumát.

2011-ben egy új, háromlemezes disztribúciós szerződést írtak alá az RCA Records-cal. 2011 júliusában az együttes így nyilatkozott az új albumról: „Kicsit sötétebb, keményebb, és elég éles”. 2011 szeptemberében a csapat bejelentette, hogy az új album a személyiségüket fogja tükrözni. 2011. szeptember 25-én megjelentettek egy promóciós kislemezt, Freedom címen. Ezután az egykori alapító tag, Mutya Buena beperelte a zenekart, mivel nem maradt egyetlen eredeti tag sem az együttesben, így nem használhatják a "Sugababes" nevet. A per sikeres lett, így a csapat feloszlott, majd mindhárman szólókarrierbe kezdtek.

A csapat 2012-ben szünetre vonult. Heidi részt vett a Sztárok a jégen 7. szériájában, Amelle szóló anyagokon dolgozott, Jade pedig a Splash! című sorozat első szériájában versenyzett. Az alapító tagok pedig újra összeálltak, név szerint Mutya Buena, Keisha Buchanan és Siobhan Donaghy. Annak ellenére, hogy Mutya birtokolhatta volna a per során a "Sugababes" nevet, ők szimplán Mutya Keisha Siobhan, röviden "MKS" néven álltak össze.

2012: Az eredeti felállás megújítása[szerkesztés]

A három alapítótag 2012 áprilisában egy 1 millió font értékű szerződést írt alá a Polydor Recordsszal. 2012. június 25-én bejelentették, hogy 2012 augusztusának végén új zenét fognak kiadni, de ez nem történt meg. 2013-ban végül megjelent Flatline című kislemezük, mely nem ért el nagy sikert. Ezt követően újabb szünet után, 2016-ban Siobhan Donaghy megerősítette, hogy 2017-ben várhatóan új albummal térnek vissza.

2015. január 13-án a csapat eredeti tagja Keisha Buchanan benyújtotta az együttes nevének védjegyét az Egyesült Államokban. A folyamat 2015. szeptember 26-án zárult le, és 2016 januárjában Buchanan sikeresen elnyerte a csapat nevének védjegyét az Egyesült Államokban.

2018–jelen[szerkesztés]

2018 augusztusában Keisha Buchanan a Twitter-en kijelentette, hogy a csapat visszanyerte eredeti nevét. Arra is utalt, hogy az új zene hamarosan érkezik.

2019 márciusában Amelle Berrabah bejelentette, hogy az együttest többször is megkeresték az újraegyesítésről, egy olyan turné keretében, ahol a rajongók végső búcsút vehetnek tőlük.

2019. július 19-én Berrabah a Raidió Teilifís Éireannnak készített interjújában bejelentette, hogy zajlanak a megbeszélések egy újraegyesítő turnéról a csapat mind a hat tagja között. Másnap Mutya Buena a The Sunnak elmondta, hogy ő, Donaghy és Buchanan új zenén dolgoznak, és van egy titkos projektjük, amelyet ez év későbbi szakaszában fognak nyilvánosságra hozni. Ezen kívül a rajongók számára egy különleges dologgal készülnek, amely a 20. évfordulójukon jelenik meg.

Tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Turnék[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]