Sugababes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sugababes
Sugababes Bristol Ashton Court.jpg
Információk
Eredet London, Anglia
Alapítva 1998
Aktív évek 1998–jelen
Műfaj R&B · Pop
Kiadó London · Island · RCA · Roc Nation
Kapcsolódó előadók Mutya Keisha Siobhan
Tagok
Keisha Buchanan
Mutya Buena
Siobhán Donaghy
Korábbi tagok
Heidi Range
Amelle Berrabah
Jade Ewen

A Sugababes weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sugababes témájú médiaállományokat.

A Sugababes egy Brit-Awards díjnyertes angol lánytrió, amely Keisha Buchanan, Mutya Buena és Siobhán Donaghy alapító tagokból áll. Az All Saints menedzsere, Ron Tom által alakult meg 1998-ban. Debütáló albumuk, a One Touch 2000 novemberében jelent meg a London Records kiadásában, amely mérsékelt sikereket ért el. 2001-ben Siobhán Donaghy távozott a csapatból, helyét Heidi Range vette át. Range csatlakozásával magasabb szintű kereskedelmi sikert értek el. Három stúdióalbumot (Angels with Dirty Faces (2002), Three (2003), Taller in More Ways) (2005) adtak ki, mielőtt Mutya Buena bejelentette volna távozását 2005-ben. Helyére Amelle Berrabah került. Első válogatásalbumuk kiadása után, az új felállás további két stúdióalbumot (Change (2007), és Catfights and Spotlights) (2008) jelentetett meg.

2009 szeptemberében, a Sugababes-ben eltöltött 11 év után, Keisha Buchanant, az utolsó eredeti tagot, Jade Ewen váltotta fel. Heidi Range, Amelle Berrabah, és Jade Ewen 2010-ben kiadták a csapat hetedik stúdióalbumát a Sweet 7-et, majd ezt követően az RCA Records-hoz szerződtek, mielőtt 2011-ben határozatlan idejű szünetet jelentettek volna be. Ugyanebben az évben az együttes eredeti felállása megújult Mutya Keisha Siobhan néven, és megjelent a Flatline című kislemez. Egy újabb szünet után, a trió 2019 szeptemberében visszanyerte a Sugababes nevet, és DJ Spoonyval rögzítették a Flowers című dal feldolgozását.

2006-ban a British Hit Singles & Albums a Sugababes-t a 21. század egyik legsikeresebb női együttesének nevezte, hat első helyezett kislemezzel az Egyesült Királyságban, és tizennyolc brit top tízes slágerrel. Hat kislemezük, a Freak like Me, a Round Round, a Hole in the Head, a Push the Button, a Walk This Way, és az About You Now az első helyre került; a Spice Girls az egyetlen lánycsapat amelynek ennél több volt. Öt brit top tízes albumot is kiadtak, amelyek közül legalább négy platina minősítést ért el az Egyesült Királyságban, és hat Brit Awards-ra is jelölték őket, ebből egyet nyertek el a Legjobb brit táncszereplő kategóriában 2003-ban. Számos felállásváltozásaik és állítólagos csapaton belüli vitáik miatt hosszabb ideig szerepeltek a brit bulvárlapokban.

Történet[szerkesztés]

1998–2001: Alapítás, One Touch és Siobhan Donaghy távozása[szerkesztés]

Keisha Buchanan és Mutya Buena az általános iskolában ismerkedtek meg, és nagyon jó barátnők voltak. 1998-ban egy szórakozóhelyen találkoztak először Siobhán Donaghy-val. Kezdetben csak Keisha és Mutya dolgozott együtt Ron Tom-mal aki az All Saints menedzsere is egyben, úgy vélte, hogy jobb lenne egy harmadik tag is. Ekkor jött képbe Siobhán. Donaghy és Buena már a stúdióban dolgoztak, amikor Buena meghívta legjobb barátnőjét, Keisha Buchanant is. Eredetileg Sugababies-nek hívták magukat, de amikor a London Records szerződést ajánlott nekik, nevüket Sugababes-re változtatták. A Sugababes név Keisha egykori nicknevéből származik (sugar baby).

A lányok első kislemeze az Overload lett, amely a Brit kislemezlista 6. helyéig jutott 2000-ben, és a Brit Awards-on is jelölést is kapott a Legjobb kislemez kategóriában. A csapat a One Touch című debütáló album számainak nagy részét az All Saints producere, Cameron McVey segítségével készítette. A One Touch a 26. helyet érte el az UK Albums Chart-on. A debütáló albumról ezen kívül még további három top 40-es sláger került ki: New Year, Run for Cover és Soul Sound, amelyek már csak kisebb sikert értek el.

2001-ben a japán promóciós turné közben Siobhán kivált az együttesből. Kezdetben azt nyilatkozta, hogy a divatszakmára szeretne váltani, ám végül klinikai depressziót diagnosztizáltak nála, a csapaton belüli állandó viták miatt. Donaghy későbbi elmondása szerint Buchanan szorította ki őt a csapatból, akit élete "első zaklatójának" nevezett. Keisha és Mutya, Siobhán helyére hosszas casting után Heidi Range-et, az Atomic Kitten egyik alapító tagját választotta. Összességében a One Touch eladási példányszáma nem érte el a London Records által elvárt szintet, ezért a kiadó 2001-ben kidobta a csapatot.

2002–2004: Növekvő kereskedelmi sikerek az Angels with Dirty Facessszel és a Threevel[szerkesztés]

Az új tag érkezése után a lányok ismét stúdióba vonultak és elkezdték felvenni második stúdióalbumukat. A munkálatok már nem a London Recordsnál, hanem az Island Recordsnál folytatódtak. Az új album első kislemeze a Freak Like Me lett, ami az első videó, amiben Heidi szerepelt. A videót a producer, Richard X saját lakásán forgatták. A szám rögtön első helyen debütált az Angol Kislemezlistán. Második kislemezként a Round Round került ki, ami a második első helyen végzett dal az Egyesült Királyságban. A szám második helyen végzett Írországban, Hollandiában és Új-Zélandon. Ausztráliában pedig ez volt az első Top 20-as dal. Ezek után a Sugababes második stúdióalbuma, az Angels with Dirty Faces Angliában a második helyet érte el és egész Európában nagy sikert aratott. Az album eladás szempontjából háromszoros platinalemez lett Angliában és kb. milliós nagyságrenden kelt el Európában. Ez a mai napig a legkeresettebb albumuk. A harmadik kislemez a Stronger és az Angels with Dirty Faces közös Top 10-es megjelenése. Utóbbi a Pindúr pandúrok egész estés rajzfilm betétdala lett, és a videóklip is rajzfilm-szerű lett. A negyedik kislemez Sting Shape of my heart c. dalán alapuló Shape a holland és ír kislemezlista 11. helyét érte el 2003 elején. A kislemezen található a Freak Like Me a 2003-as BRIT Awards-on énekelt elő verziója, miután megnyerték a Legjobb Brit Dance Előadó díjat.

A csapat harmadik albuma a 3. helyet elért Three 2003 vége felé jelent meg, folytatva a sikert a harmadik első helyezést elért kislemezzel. A Hole in the Head első lett Angliában, második Írországban, Hollandiában, és Norvégiában, valamint a Sugababes esetében először ez a kislemez végzett az első helyen Dániában. A második kislemez a Too Lost In You, amely az Igazából szerelem c. film betétdala is egyben. A dal a tizedik helyig jutott Angliában, Németországban, Hollandiában és Norvégiában. A dalt eredetileg Franciaországban vették fel Patricia Kaas előadásában, a címe pedig "Quand J'ai Peur De Tout" volt. Az album harmadik kislemeze az In the Middle 2004-ben jelent meg, és a nyolcadik helyig jutott Angliában. A negyedik kislemez egy ballada, a Caught in a Moment, ami a lányok negyedik Top 10-es dala, a 8. helyet érte el.

Egy kis szünet után, mialatt a negyedik stúdióalbumukat rögzítették, Mutya Buena bejelentette, hogy ő és barátja, Jay kisbabát várnak. Kislányuk, Tahlia Maya Buena 2005. március 23-án született. Tahlia középső neve "Maya", Mutya elhunyt húgának emlékét takarja.

2005–2006: Taller in More Ways, Mutya Buena távozása és Overloaded: The Singles Collection[szerkesztés]

A szünetet követően, amely alatt Buena világra hozta kislányát, 2005 októberében megjelent a Push the Button, ami Angliában az első helyen debütált, és ezzel a Sugababes a negyedik első helyezést elért kislemezt is a magáénak tudhatta. A dal több mint 300 000 példányban kelt el Angliában, és később jelölést kapott a BRIT Awardson a 'Legjobb Brit Kislemez' kategóriában. Azon kívül még Ausztriában és Új-Zélandon is első lett és a legnagyobb sláger ami Ausztráliában addig megjelent a maga 3. helyével, valamint 100 ezres eladási példányszámával. 2005. október 10-én a Sugababes negyedik stúdióalbuma, a Taller in More Ways a csapat első angol első helyezett albuma lett. A csapat továbbá az első helyen állt a kislemez-,album-,airplay- és letöltési listákon egyszerre, ezzel a Sugababes lett az első lánycsapat, akik ilyen teljesítményt értek el. A Taller in More Ways kettős platina minősítést kapott az Egyesült Királyságban.

Lánya születése és a szólókarrier miatt Mutya Buena a második kislemez, az Ugly megjelenése után, 2005. december 21-én kilépett, az énekesnő azonban ellenségeskedés nélkül hagyta el az együttest. Buena később kijelentette, hogy szülés utáni depresszióban szenvedett, és úgy döntött, hogy több időt tölt a kislányával. Keisha és Heidi még 2005 decemberének végén bemutatta a nagyérdeműnek Mutya utódját, Amelle Berrabah személyében. Amelle azelőtt a nővérével közösen alapított Boo2 együttesben énekelt. A lányok azt is megerősítették, hogy hamarosan új kislemezzel, illetve a Taller in More Ways újrakiadásával rukkolnak elő.

Harmadik kislemezként az újravett Red Dress jelent meg 2006 elején, ami az angol kislemezlista 4. helyéig jutott és ezzel harmadik Top 5 slágerré vált a Sugababes történetében. A Taller in More Ways új változatában 3, Amelle-lel újraénekelt, illetve egy új dal, a Now You’re Gone található. Az album utolsó, negyedik kislemeze a Follow Me Home volt, amelyet csak júniusban adtak ki az Egyesült Királyságban, és amely az eddigi legalacsonyabb, a 32. helyet tudta az angol kislemezlistán elérni.

Hosszú spekuláció után az együttes úgy döntött, hogy elkészíti első válogatásalbumát, így a lányok stúdióba vonultak még 2006 közepén, hogy két új dalt rögzítsenek az albumra. Így született meg az album vezető kislemeze, az Easy, amelyet az együttes George Astasio val és Jason Pebworthel, a kaliforniai Orson együttes tagjaival készített el. Sajnos az Easy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: bár a 8. helyen nyitott Angliában, öt hét után kiesett a TOP75-ből. Ennek ellenére - valószínűleg a sok slágernek köszönhetően - a 2006 novemberében kiadott Overloaded: The Singles Collection válogatásalbum a 3. helyet foglalta el Angliában. Az album érdekes projektnek számított, ugyanis többféle kiadvány is megjelent belőle. Először volt a sima kiadvány, a remix kiadvány, a dvd kiadvány, a deluxe és a live kiadvány is. A BPI által platinának minősített albumból 598 000 példány kelt el.

2007–2008: Change és Catfights and Spotlights[szerkesztés]

2006 végén megerősítette az együttes, hogy elkészítik a 2007-es Comic Relief hivatalos kislemezét Anglia másik nagy hírű lánycsapatával, a Girls Alouddal. Az eredmény a Walk This Way című dal feldolgozása lett, amelyet annak idején az Aerosmith majd a Run–D.M.C. vitt sikerre. A kislemez 2007 márciusában jelent meg, és természetesen az #1 helyen nyitott. Így az együttes magáénak tudhatta ötödik #1 dalát, Amelle-lel pedig az elsőt.

A Greatest Hits Tour után 2007 közepén stúdióba vonultak hogy elkészítsék az ötödik albumot, a Change-t, és 2007 októberére el is készült a lemez. Ez az első teljes mértékben Amelle-lel felvett album. Első kislemeze az About You Now lett, ami 2007 szeptemberében került kiadásra, és négy hétig vezette a Brit kislemezlista első helyét. A dalt jelölték a 2008-as Brit Awardsra, a legjobb brit kislemezért, és napjainkig ez az egyik legkelendőbb kislemezük, csaknem 500 000 eladással. A dalt feltüntették a Guinness Rekordok Könyvének 2009-es kiadásában, mint "egy brit popcikk első dalát, amely kizárólag a letöltések között vezeti a kislemez-listát". A számot továbbá "az Egyesült Királyság első számú helyezettjének legnagyobb listavezetőjeként" is megnevezték.

2007 októberében a Change a csapat második helyezett nagy-britanniai albuma lett. Az együttes második alkalommal vezette egyszerre a kislemez-, az album-, és a letöltési listákat. Második kislemeze a Change volt, amely 2007 decemberében jelent meg, az album címadó dalaként, és a 13. helyezést érte el az Egyesült Királyságban. Az album 494 000 példányban kelt el az Egyesült Királyságban, és platina minősítést kapott. Harmadik, egyben utolsó kislemeze a Denial volt, amely 2008 márciusában jelent meg, és legfeljebb a 15. helyig landolt. Ugyanebben a hónapban indult el a Change Tour című turné is, amely májusig tartott, és amely eddigi legnagyobb turnéjuk volt. A negyedik kislemez eredetileg a My Love Is Pink lett volna, de úgy döntöttek, hogy inkább az új albummal szeretnének foglalkozni.

A Change Tour-t követően az együttes rögtön stúdióba vonult, hogy elkezdhessen dolgozni a hatodik Sugababes-albumon, a Catfights and Spotlights-on. Először azt nyilatkozták, hogy a lemez 2009 tavaszáig nem fog napvilágot látni, de később megerősítették, hogy még abban az évben megjelenik majd az album, hogyha készen lesz. Mikor felléptek az Isle of Weight fesztiválon, Keisha kijelentette, hogy eredetileg csak szeptemberben kezdek volna dolgozni az új lemezen, de annyira izgatottak voltak, hogy inkább előre hozták a munkálatokat. A lányok olyan producerekkel dolgoztak együtt, mint Timbaland, Taio Cruz és Jason Pebworth, akivel a 2006-os Overloaded: The Singles Collection album két új dalán is dolgoztak. Jason azt nyilatkozta az új lemezről, hogy sokkal funkysabb lesz, mint az eddigi albumok és, hogy valószínűleg ez lesz az eddigi legjobb Sugababes-album. Első kislemeze a Girls volt, amely 2008 októberében jelent meg, és hamar bekerült az angol TOP 10-be, ahol a 3. helyig jutott. Ezt követte a második, egyben utolsó kislemez a No Can Do, amely decemberben jelent meg, és a 23. helyen végzett az Egyesült Királyságban.

2009–2010: Keisha Buchanan távozása és Sweet 7[szerkesztés]

A No Can Do kiadása után a csapat bejelentette, hogy nem lesz 2009-es turné a Catfights and Spotlights támogatására, hogy hetedik stúdióalbumuk felvételeire összpontosítsanak. Az együttes az Egyesült Államokba utazott, hogy elkezdhessen dolgozni hetedik stúdióalbumán, a Sweet 7-en. 2009 áprilisában szerződést írtak alá a Roc Nation-nel, amelynek eredményeképpen magas színvonalú gyártókkal dolgoztak. Berrabah együttműködött Tinchy Stryder-rel a Never Leave You című dalon is, amely a Catch 22 című második stúdióalbumának harmadik kislemezeként jelent meg 2009 augusztusában. A szám a Brit kislemezlista első helyén debütált, ezzel Berrabah lett a Sugababes egyetlen tagja, a múltban és a jelenben, aki a csapaton kívül első helyezett kislemezt ért el.

A Sweet 7 első kislemeze a Get Sexy volt, amely a Brit kislemezlista 2. helyét érte el 2009 szeptemberében, és amely Keisha Sugababe-es pályafutásának a vége. Ugyanis 2009 szeptemberében arról számoltak be, hogy Amelle Berrabah távozott az együttesből. Szeptember 21-én viszont kiderült, hogy a csapat utolsó alapító tagja Keisha Buchanan hagyta el a Sugababes-t. Buchanan a Twitteren kijelentette, hogy nem az ő döntése volt a távozás, ami azt eredményezte, hogy néhány újságíró azt állította, hogy "kirúgták". Ugyanakkor Heidi és Amelle azt állították, hogy nem játszottak szerepet Keisha kiszorításában. Berrabah Ausztriába repült a felállás megváltozásából eredő idegi kimerültség kezelésére. 2020 szeptemberében Buchanan kijelentette, hogy csak akkor tudta meg, hogy kiszorították a csapatból, miután hivatalosan is bejelentették távozását. Bevették a helyére Jade Ewen-t, akit az Eurovíziós dalversenyből lehet ismerni. Jade-del két számot, egyben videóklipet vettek fel, az About a Girl-t és a Wear My Kiss-t. Előbbi a nyolcadik, míg utóbbi a hetedik helyet szerezte meg az Egyesült Királyságban. Az eredetileg 2009 novemberének végére tervezett album 2010 márciusában jelent meg, és a 14. helyen debütált az Egyesült Királyságban.

Mutya Buena a csapat egykori alapító tagja 2010 márciusában kérelmezte az Európai Védjegyhatóságtól a csapat nevének tulajdonjogát. A kérelmet a Buchanan távozása körüli viták miatt nyújtották be, amelyben Buena ragaszkodott ahhoz hogy "a Sugababes története véget ért", mivel egyetlen eredeti tag sem maradt benne. Megerősítették, hogy Buena megszerezte a név használatának jogát papíron és egyéb árukon, mint például irodaszereken, vagy ajándékcsomagolásokon. Ugyanebben a hónapban kiderült, hogy a Roc Nation elhagyta őket a Sweet 7 gyenge eladásai miatt.

2011: A törölt nyolcadik stúdióalbum és feloszlás[szerkesztés]

A Sugababes 2010 áprilisában kezdte rögzíteni nyolcadik stúdióalbumát. 2011 júniusában elhagyták tízéves lemezkiadójukat az Island Records-ot, és egy új, három albumra szóló disztribúciós szerződést írtak alá a Sony Music tulajdonában működő RCA Records-cal. 2011 júliusában az együttes így nyilatkozott az új albumról: „Kicsit sötétebb, keményebb, és elég vagány”. Egy másik interjúban bejelentették, hogy az új album a személyiségüket fogja tükrözni. A londoni Wireless Fesztivál-on Buchanan, aki 2009-ben távozott az együttesből, felkereste a jelenlegi felállást, és az információk szerint, a lányok egy "könnyes szemű" találkozót tartottak, és maguk mögött hagyták a múltat. Buchanan két év után először találkozott egykori társaival, Range-gel, és Berrabah-hal, valamint Jade Ewen-nel. Egy későbbi interjúban Buchanan elmondta, hogy csalódott a 2009-ben kapott bánásmód miatt, de a "legjobb szerencsét" kívánta a jelenlegi felállásnak.

2011. szeptember 25-én megjelentettek egy ingyenes promóciós kislemezt, Freedom címen. A csapat ezt követően szünetre vonult: Heidi részt vett a Sztárok a jégen 7. szériájában, Amelle szólóanyagokon dolgozott, Jade pedig a Splash! című sorozat első szériájában versenyzett.

Jade Ewen 2013 márciusában azt állította, hogy a Sugababes új zenét fog felvenni az év vége előtt. Két hónappal később Berrabah egy interjúban elmondta, hogy a csapat dalokat készített új albumához, amelyről azt nyilatkozta, hogy 2014-ben jelenik meg. Ugyanakkor később, ugyanabban az évben Ewen kifejezte a Sugababes jövőjével kapcsolatos bizonytalanságát, amely szerint a csapat feloszlott. Ezt kezdetben tagadta Berrabah, aki kijelentette, hogy a zenekar 2014 végén ismét egyesül, ám 2013 szeptemberében interjút tettek közzé, amelyben Ewent idézték, megerősítve, hogy a csapat már két évvel korábban szétvált. 2014 januárjában Heidi Range ellentmondott Ewen kijelentésének. Felszólalva arról, hogy felbomlanak-e vagy sem, Range kijelentette: „Hivatalosan nem, de a közeljövőben semmit nem tervezünk”.

2019 márciusában Amelle Berrabah kijelentette, hogy az együttest többször is megkeresték az újraegyesítésről egy olyan turné keretében, ahol a rajongók végső búcsút vehetnek tőlük. Júliusban a Raidió Teilifís Éireann műsorszolgáltatóval készített interjújában elmondta, hogy megbeszélések zajlottak egy újraegyesítő turnéról, amelyen a csapat mind a hat tagja részt vett.

2012–2014: Az eredeti felállás megújítása Mutya Keisha Siobhan néven[szerkesztés]

2011 októberében több hírlevél is jelentette, hogy a Sugababes eredeti felállása meg fog változni. 2012 januárjában további spekulációk körvonalazódtak, amelyek szerint a csapat újraegyesül, miután Buena és Buchanan a Twitter-en bejelentették, hogy a stúdióban dolgoznak "két másik nővel" valamint a brit rapperrel, Professor Green-nel. Buena később azonban tagadta ezt. Ennek ellenére a skót énekes-dalszerző, Emeli Sandé megerősítette az MTV UK-nak, hogy új dalokat készít Buená-nak, Buchanan-nak, és Donaghy-nak.

2012 áprilisában arról számoltak be, hogy a három alapító tag - Keisha Buchanan, Mutya Buena és Siobhán Donaghy - egy 1 millió font értékű szerződést írt alá a Polydor Recordsszal, Mutya Keisha Siobhan néven. 2012 júliusában hivatalosan is megerősítették, hogy a csapat Mutya Keisha Siobhan néven megalakult, és dalokat készített egy új albumhoz. Nevüket hivatalosan 2012. június 27-én vették nyilvántartásba az Európai Unióban. 2012. július 27-én részt vettek a 2012. évi nyári olimpia megnyitó ünnepségén, valamint képeket tettek közzé hivatalos Instagram-oldalukon, jelezve első nyilvános megjelenésüket tizenegy év után. Augusztusban a csapat megerősítette, hogy elkészítettek két dalt Shaznay Lewis-sal, az All Saints egykori tagjával. A csapat 2012 decemberében a Ponystep magazin címlapján szerepelt.

Ugyanebben a hónapban egy hangulatos koncertet adtak a Ponystep New Year’s Ever partiján, ahol az Overload, a New Year, és a Freak Like Me című slágereiket adták elő, valamint Rihanna Diamonds című számát. Ez az előadás volt az első alkalom, hogy Buena, Buchanan és Donaghy több mint egy évtized után együtt lépett fel. A rajongók által forgatott videók két nap alatt több mint 70 000 megtekintést kaptak.

A készülő új anyag először 2013. január 7-én került napvilágra, amikor a csapat Buchanan YouTube-fiókjába feltöltött egy rövid a cappella klipet a Boys című debütáló kislemezükről. A klipet több mint 140 000 alkalommal nézték meg. Ugyanezen a napon a Popjustice kiadott egy három másodperces klipet a kislemez stúdió-verziójáról, "egyszerűen csodálatosnak" nevezve. Március 14-én a csapat producere, Dev Hynes feltöltött egy zeneszámot hivatalos SoundCloud-oldalukra, jelezve, hogy a dal nem fog szerepelni a csapat készülő albumán. A Lay Down in Swimming Pools Kendrick Lamar Swimming Pools (Drank) című dalának újraértelmezett kiadása. Március 26-án a csapat a Phoenix Entertainment című kislemezének remixében szerepelt.

2013. június 4-én a csapat bejelentette a soron következő készülő kislemezét, a Flatline-t. Később, egy egy perces, tizenegy másodperces előzetest töltöttek fel hivatalos SoundCloud-oldalukra, június 13-án. A dal teljes verziója július 4-én, 14:00 órakor vált elérhetővé hivatalos SoundCloud-oldalukon. A Flatline premierje után számos új dal szivárgott még ki közelgő albumukról, amely a tervek szerint 2014-ben jelent volna meg.

Az MKS augusztus 1-jén adta első hivatalos koncertjét a Scala-ban. Klasszikusaik, az Overload, a Run for Cover, a Stronger, és a Freak Like Me mellett, a trió számos új dalt is előadott készülő albumáról. Október elején a csapat megjelent a Google+ Sessions sorozatban. 2013 novemberében Mutya Buena kijelentette, hogy nyitott a Sugababes név visszaszerzésére, mivel Jade Ewen azt nyilatkozta, hogy a negyedik felállás már két évvel korábban szétvált. 2013. november 8-án a csapat elindult a The Sacred Three Tour-ra az Egyesült Királyságban, amely november 16-áig tartott.

2014 elején a csapat eltűnt a nyilvánosság elől, a zenekarhoz tartozó közösségi profilok nem frissültek, a rajongók körében pedig spekulációk indultak, hogy szétváltak bejelentés nélkül, vagy a kiadóik elhagyták őket. Ekkortól egészen 2019 októberéig nem jelent meg új zene, ám a zenekar tagjai több alkalommal is kijelentették, hogy még mindig együtt dolgoznak:

2016 júniusában Siobhán Donaghy kijelentette, hogy az album megjelenése a következő évben esedékes.

2017 augusztusában Keisha Buchanan egy interjúban elmondta, hogy a csapat új anyagokon dolgozik, miután az előző munkájuk kiszivárgott az Interneten.

2018 júniusában Siobhán Donaghy kijelentette, hogy a csapat még mindig együtt dolgozik, és akár egy album is megjelenhet. 2018 júliusában Mutya Buena is megerősítette ezt. Ugyanebben a hónapban a rajongók megkérdezték, hogy mikor jelenik meg az új zene, Mutya pedig kijelentette, hogy továbbra is dolgoznak az albumon, de mivel kiszivárgott, meg kell csinálniuk az egészet elölről. Mutya azt is hozzátette, hogy az új anyag szeptemberben jelenik meg.

2018 augusztusában Buchanan egy új dalrészletet tett közzé Instagram-történetében, és utalt arra is, hogy a csapat már visszanyerte eredeti nevét. Arra is utalt, hogy az új zene hamarosan érkezik.

2019–jelen: A Sugababes név visszaszerzése[szerkesztés]

Keisha Buchanan 2015. január 13-án benyújtotta az együttes nevének védjegyét az Egyesült Államokban. A folyamat 2015. szeptember 26-án zárult le, és 2016 januárjában Buchanan sikeresen megszerezte a csapat nevének tulajdonjogát.

2019 augusztusában az eredeti trió közreműködött DJ Spoony Garage Classical című albumán, amely a Sweet Female Attitude 2000-es Flowers című dalát dolgozta fel. 2019 szeptemberében az album hivatalos zeneszámlistája azt mutatta, hogy a triót 2001 óta először tekintik Sugababes-nek. Visszatérésüket a The Graham Norton Showban tartották 2019. október 18-án, ahol megerősítették hogy új zenén dolgoznak, és debütáló albumuk, a One Touch megjelenésének 20. évfordulója alkalmából egy különleges projekttel készülnek. Terveiket később felfüggesztették a COVID–19-pandémia miatt.

Tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Turnék[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]