Sugababes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Sugababes
Sugababes Bristol Ashton Court.jpg
Információk
Eredet London, Anglia
Alapítva 1998
Aktív évek 1998–2011
Műfaj Pop, urban, R&B, Elektronikus zene
Kiadó London Records (1998–2001), Island Records (2001–2011), RCA Records (2011)

A Sugababes weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sugababes témájú médiaállományokat.

A Sugababes egy Brit-Awards díjnyertes angol lánytrió. 1998-ban alapította az akkor 15 éves három barátnő: Mutya Buena, Keisha Buchanan és Siobhan Donaghy. A zenekar az évek során teljesen kicserélődött, mivel Siobhan 2001-ben, Mutya 2005-ben, Keisha pedig 2009-ben hagyta el az együttest. Helyükre Heidi Range, Amelle Berrabah és Jade Ewen érkezett, így az egyik eredeti tag pert indított ellenük a jogtalan névhasználat miatt. A pert megnyerték, így az alapító tagok újra összeálltak Mutya Keisha Siobhan néven. Az együttes hét albumot (One Touch; Angels with Dirty Faces; Three; Taller in More Ways; Change; Catfights and Spotlights; Sweet 7) adott ki.

A történet[szerkesztés]

One Touch: A kezdet (2000)[szerkesztés]

A lányok első kislemeze az Overload lett, ami az Angol Kislemezlista 6. helyéig jutott és a Brit Awards-on is jelölést is kapott a Legjobb kislemez kategóriában. A debütáló albumról ezen kívül még három sláger került ki: New Year, Run for Cover és Soul Sound, amelyek már csak kisebb sikert értek el.

2001-ben a japán promóciós turné közben Siobhan kivált az együttesből a csapaton belüli állandó viták miatt. Keisha és Mutya, Siobhan helyére hosszas casting után Heidi Range-et, az Atomic Kitten egyik alapító tagját választotta.

Angels with Dirty Faces: Az első igazi sikerek (2002)[szerkesztés]

Az új tag érkezése után a lányok ismét stúdióba vonultak és elkezdték felvenni második stúdióalbumukat. A munkálatok már nem a London Recordsnál, hanem az Island Recordsnál folytatódtak. Az új album első kislemeze a Freak Like Me lett, ami az első videó, amiben Heidi szerepelt. A videót a producer, Richard X saját lakásán forgatták. A szám rögtön első helyen debütált az Angol Kislemezlistán.

Második kislemezként a Round Round került ki, ami a második első helyen végzett dal az Egyesült Királyságban. A szám második helyen végzett Írországban, Hollandiában és Új-Zélandon. Ausztráliában pedig ez volt az első Top 20-as dal.

Ezek után a Sugababes második stúdióalbuma, az Angels with Dirty Faces Angliában a második helyet érte el és egész Európában nagy sikert aratott. Az album eladás szempontjából háromszoros platinalemez lett Angliában és kb. milliós nagyságrenden kelt el Európában. A harmadik kislemez a Stronger és az Angels with Dirty Faces közös Top 10-es megjelenése. Utóbbi a Pindúr pandúrok egész estés rajzfilm betétdala lett, és a videoklip is rajzfilm-szerű lett.

A negyedik kislemez Sting Shape of my heart c. dalán alapuló Shape a holland és ír kislemezlista 11. helyét érte el 2003 elején. A kislemezen található a Freak Like Me a 2003-as BRIT Awards-on énekelt elő verziója, miután megnyerték a Legjobb Brit Dance Előadó díjat.

Three: A csúcs (2003)[szerkesztés]

A csapat harmadik albuma a 3. helyet elért Three 2003 vége felé jelent meg, folytatva a sikert a harmadik első helyezést elért kislemezzel. A Hole in the Head első lett Angliában, második Írországban, Hollandiában, és Norvégiában, valamint a Sugababes esetében először ez a kislemez végzett az első helyen Dániában.

A második kislemez a Too Lost In You, amely az Igazából szerelem c. film betétdala is egyben. A dal a tizedik helyig jutott Angliában, Németországban, Hollandiában és Norvégiában. A dalt eredetileg Franciaországban vették fel Patricia Kaas előadásában, a címe pedig "Quand J'ai Peur De Tout" volt. Az album harmadik kislemeze az In the Middle 2004-ben jelent meg, és a nyolcadik helyig jutott Angliában. A negyedik kislemez egy ballada, a Caught in a Moment, ami a lányok negyedik Top 10-es dala, a 8. helyet érte el.

Egy kis szünet után, mialatt a negyedik stúdióalbumukat rögzítették, Mutya Buena bejelentette, hogy ő és barátja, Jay kisbabát várnak. Kislányuk, Tahlia Maya Buena 2005. március 23-án született. Tahlia középső neve "Maya", Mutya elhunyt húgának emlékét takarja.

Taller in More Ways: A siker folytatódik… az új taggal is (2005–2006)[szerkesztés]

2005. szeptember 26-án megjelent a Push the Button, ami Angliában az első helyen debütált, és ezzel a Sugababes a negyedik első helyezést elért kislemezt is a magáénak tudhatta. A dal több mint 300 000 példányban kelt el Angliában, és később jelölést kapott a BRIT Awardson a 'Legjobb Brit Kislemez' kategóriában. Azon kívül még Ausztriában és Új-Zélandon is első lett és a legnagyobb sláger ami Ausztráliában addig megjelent a maga 3. helyével, valamint 100 ezres eladási példányszámával.

2005. október 16-án a Taller in More Ways a csapat első angol első helyezett albuma lett. Lánya születése miatt Mutya Buena a második kislemez, az Ugly megjelenése után kilépett, az énekesnő azonban ellenségeskedés nélkül hagyta el az együttest.

Keisha és Heidi még 2005-ben bemutatta a nagyérdeműnek Mutya utódját, Amelle Berrabah személyében. Amelle azelőtt a nővérével közösen alapított Boo2 együttesben énekelt. A lányok azt is megerősítették, hogy hamarosan új kislemezzel, illetve a Taller In More Ways újrakiadásával rukkolnak elő.

Harmadik kislemezként az újravett Red Dress jelent meg 2006 elején, ami az angol kislemezlista 4. helyéig jutott és ezzel harmadik Top 5 slágerré vált a Sugababes történetében. A Taller In More Ways új változatában 3, Amelle-lel újraénekelt, illetve egy vadonatúj dal található. Az album utolsó, negyedik kislemeze a Follow Me Home volt, ami az eddigi legalacsonyabb, a 32. helyet tudta az angol kislemezlistán elérni.

Overloaded: A legjobb slágerek (2006)[szerkesztés]

Hosszú spekuláció után az együttes úgy döntött, hogy elkészíti első Greatest Hits albumát, így a lányok stúdióba vonultak még 2006 nyarán, hogy új dalokat rögzítsenek az albumra. Így született meg az album vezető kislemeze, az Easy, amelyet az együttes George Astasio val és Jason Pebworthel, a kaliforniai Orson együttes tagjaival készített el. Sajnos az Easy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: bár a 8. helyen nyitott Angliában, öt hét után kiesett a TOP75-ből. Ennek ellenére - valószínűleg a sok slágernek köszönhetően - az "Overloaded: The Singles Collection" best of album a #3 helyet foglalta el Angliában. Az album érdekes projektnek számított, ugyanis többféle kiadvány is megjelent belőle. Először volt a sima kiadvány, a remix kiadvány, a dvd kiadvány, a deluxe és a live kiadvány is.

2006 végén megerősítette az együttes, hogy elkészítik a 2007-es Comic Relief kislemezt Anglia másik nagy hírű lánycsapatával, a Girls Alouddal. Az eredmény a Walk This Way című dal lett, amelyet annak idején Az Aerosmith és a Run DMC vitt sikerre. A kislemez természetesen az #1 helyen nyitott, és így az együttes magáénak tudhatta ötödik #1 dalát, Amelle-lel pedig az elsőt.

Change (2007)[szerkesztés]

2007 közepén stúdióba vonultak hogy elkészítsék az ötödik albumot, és 2007 októberére el is készült a lemez. Ez az első teljes mértékben Amelle-lel felvett album. Első kislemeze az About You Now lett, ami 2007 szeptemberében jelent meg, és négy hétig vezette a Brit kislemezlista első helyét. Második kislemeze a Change volt, amely 2007 decemberében jelent meg, és a 13. helyezést érte el az Egyesült Királyságban. Ezt követte a Denial 2008 márciusában, ami legfeljebb a 15. helyig landolt. Ugyanebben a hónapban indult el a Change Tour című turné is, amely májusig tartott.

Catfights and Spotlights (2008)[szerkesztés]

A Change turné után az együttes rögtön stúdióba vonult, hogy elkezdhessen dolgozni a hatodik Sugababes albumon. Először azt nyilatkozták, hogy a lemez 2009 tavaszáig nem fog napvilágot látni, de később megerősítették, hogy még abban az évben megjelenik majd az album, hogyha készen lesz. Mikor felléptek az Isle of Weight fesztiválon, Keisha kijelentette, hogy eredetileg csak szeptemberben kezdek volna dolgozni az új lemezen, de annyira izgatottak voltak, hogy inkább előre hozták a munkálatokat. A lányok olyan producerekkel dolgoztak együtt, mint Timbaland, Taio Cruz és Jason Pebworth, akivel a 2006-os Overloaded album két új dalán is dolgoztak. Jason azt nyilatkozta az új lemezről, hogy sokkal funkysabb lesz, mint az eddigi albumok és, hogy valószínűleg ez lesz az eddigi legjobb Sugababes lemez. Első kislemeze a Girls volt, amely 2008 októberében jelent meg, és hamar bekerült az angol TOP 10-be, ahol a 3. helyig jutott. Ezt követte a második, egyben utolsó kislemez a No Can Do, amely decemberben jelent meg, és a 23. helyen végzett az Egyesült Királyságban.

Sweet 7 (2009–2010)[szerkesztés]

2009 tavaszán kezdődött hetedik albumuk, a Sweet 7 készítése. Első kislemeze a Get Sexy volt, Keisha Sugababe-es pályafutásának a vége. Ugyanis 2009 szeptemberében a Sugababes utolsó alapító tagja Keisha Buchanan is elhagyta a csapatot, vagyis kirúgták, mivel állítólag sokat díváskodott, és folyton terrorizálta Amelle-t. Bevették a helyére Jade Ewen-t akit az Eurovíziós dalversenyből lehet ismerni. Jade-del két számot, egyben videoklipet vettek fel, az About a Girl-t és a Wear My Kiss-t. Az album 2010. március 8-án jelent meg.

2011–jelen[szerkesztés]

2011-ben megjelentettek egy promóciós kislemezt, Freedom címen. Ezután az egykori alapító tag, Mutya Buena beperelte a zenekart, mivel nem maradt egyetlen eredeti tag sem az együttesben, így nem használhatják a "Sugababes" nevet. A per sikeres lett, így a csapat feloszlott, majd mindhárman szólókarrierbe kezdtek. Az alapító tagok pedig újra összeálltak, név szerint Mutya Buena, Keisha Buchanan és Siobhan Donaghy. Annak ellenére, hogy Mutya birtokolhatta volna a per során a "Sugababes" nevet, ők szimplán Mutya Keisha Siobhan, röviden "MKS" néven álltak össze. A három alapító tag 2013-ban kiadta Flatline című kislemezét, mely nem ért el nagy sikert. Ezt követően újabb szünet után, 2016-ban Siobhan Donaghy megerősítette, hogy 2017-ben várhatóan új albummal térnek vissza. 2018 augusztusában Keisha Buchanan a Twitter-en kijelentette, hogy a csapat visszanyerte eredeti nevét. Arra is utalt, hogy az új zene hamarosan érkezik.

Diszkográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]