Sweet 7

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sugababes
Sweet 7
Nagylemez
Megjelent 2010. március 5.
Stílus ElectroR&B · electropop
Nyelv angol
Hossz 43:48
Kiadó Island Records · Roc Nation
Producer Fernando Garibay · Jonas Jeberg · Martin K · RedOne · The Smeezingtons · Stargate Syience
Sugababes-kronológia
Catfights and Spotlights
(2008)
Sweet 7
(2010)
The Lost Tapes
(2022)
Kislemezek az albumról
 1. "Get Sexy"
  Megjelent: 2009. augusztus 30.
 2. "About a Girl"
  Megjelent: 2009. november 9.
 3. "Wear My Kiss"
  Megjelent: 2010. február 22.
SablonWikidataSegítség

A Sweet 7 a Sugababes nevű lánycsapat hetedik stúdióalbuma, amely 2010. március 15-én jelent meg az Island Records gondozásában. Az album munkálatai 2009 áprilisában kezdődtek. Az egyetlen album, amelyen szerepel a 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál résztvevője, Jade Ewen, az utolsó alapító tag, Keisha Buchanan 2009. szeptemberi vitatott távozását követően. Miután a felállás megváltozott, az albumot újra felvették, hogy az új tag, Ewen énekhangját tartalmazza, a korábbi tag, Buchanan énekét pedig eltávolítsák. Ennek eredményeként ez az egyetlen olyan Sugababes-album, amelyen egy alapító tag sem szerepel.

Az album készítése Buchanan közreműködésével kezdődött, aki a Get Sexy című kislemezen még szerepelt, amely a második helyen végzett az Egyesült Királyságban. Távozása után az About a Girl és a Wear My Kiss a nyolcadik illetve a hetedik helyen végzett. Az albumot Jay-Z szórakoztatóipari cége, a Roc Nation készítette; a Roc Nation producereinek bevonása erős elektro és dance-pop hangzást adott az albumnak, köszönhetően az amerikai producereknek és íróknak, köztük Fernando Garibay-nak, Stargaténak, valamint a The Smeezingtons-nak. Az albumot ennek ellenére negatívan fogadták a kritikusok, a Metacritic összesített áttekintése szerint a 100-ból 39 pontot ért el. A negatív kritikák az utolsó alapító tag, Keisha Buchanan távozása miatti kép eredetiségéből, valamint a lélek hiányából fakadtak.

Az album az Egyesült Királyságban a 14., Írországban pedig a 35. helyen végzett, amely az együttes eddigi második legalacsonyabb helyezése ezekben az országokban. Az album promóciója az utolsó kislemez megjelenése után véget ért, hogy a csapat dolgozhasson a következő albumán, ám miután megjelentették a tervezett Freedom című kislemezt, feloszlottak.

Felvételek és a felállásváltozás[szerkesztés]

Az album elkészítése előtt a csapat szerződést írt alá a Roc Nationnel. A lemezt leginkább New Yorkban és Los Angelesben rögzítették, de néhány alkalommal voltak Londonban is. A lányok elsősorban RedOnenal, Ryan Tedderrel, Stargateval, Fernando Garibayvel, valamint a Smeezingtonok felkészítő csapatával (Phillip Lawrence és Bruno Mars) működtek együtt, de dolgoztak Sean Kingstonnal is. Az album egyik dalát a No More You-t Ne-Yo írta. Keisha összehasonlította a dalt Rihanna Hate That I Love You és Take a Bow című slágereivel. A lányok így nyilatkoztak: „Olyan mintha Rihanna a negyedik tagunk lenne. Meghallgatta az összes dalunkat, és megmondta hogy mi tetszett, és mi nem tetszett”. Keisha azt is elismerte, hogy a lányok "kielégültek" a Catfights and Spotlights idején, és azt nyilatkozták hogy nagyon büszkék az albumra.

Az album első kislemezének, a Get Sexy-nek a megjelenése után és mindössze két hónappal a kezdeti, 2009 novemberében tervezett megjelenése előtt szárnyra kapott a hír, miszerint Amelle Berrabah távozott az együttesből. Buchanan azonban tagadta ezt. Elkezdtek arról is pletykák keringeni, hogy Jade Ewen, az Egyesült Királyság 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál résztvevője csatlakozik a csapathoz, és Berrabah helyére. 2009. szeptember 21-én bejelentették, hogy a csapat utolsó alapító tagja, Keisha Buchanan is elhagyta a bandát, bár a Twitteren azt nyilatkozta, hogy nem az ő döntése volt. Buchanant azonnal Ewen váltotta fel, aki az album megjelenésére készülve, azonnal elkezdte felvenni vokálját Buchanan énekhangja helyett. 2009 novemberében további új anyagokat rögzítettek.

Buchanan 2011-ben újra összeállt az eredeti Sugababes felállással, a korábbi tagokkal, Mutya Buenával és Siobhán Donaghy-val, de csak 2019-ben kapták vissza a Sugababes nevet és védjegyet. 2023 márciusában Buchanan kijelentette, hogy soha többé nem adja elő az album egyik dalát sem.

Kritikák[szerkesztés]

Az album alapvetően rossz kritikákat kapott a zenekritikusoktól. A Metacritic nevű oldalon 39 pontot kapott az elérhető 100-ból, ami az "általában kedvezőtlen kritikáknak" felel meg. Jon O’Brien az AllMusictól "unalmasnak, lélektelennek, és ismétlődőnek" nevezte, míg Gavin Martin a Daily Mirrortól, a "lélek hiányát" emelte ki. Thomas H Green (The Daily Telegraph) az 5-ből 3 csillagot adott az albumnak.

Caroline Sullivan (The Guardian) az albumot "csalódásnak" nevezte, és úgy fogalmazott, hogy a zeneszámok többsége Lady Gaga robotikus hangjára vonatkozik. Andy Gill (The Independent) rendkívül kedvezőtlen beszámolójában bírálta a csapat identitáshiányát, különös tekintettel az utolsó alapító tag, Buchanan távozása miatt. "A Sugababes végül egy együttesből, egy márkává változott". Rick Pearson (London Evening Standard) azt írta, hogy a lányok "megragadták identitásukat" az albumon. Alex Denney a New Musical Expressen 4 pontot adott az albumnak a 10-ből. Johnny Dee (Virgin Media) elmondása szerint a lányok "teljesen elveszítették jellegüket és személyiségüket". Dan Cairs (The Times) bírálta az album dalait, Simon Price (The Independent) pedig negatívan reagált a felállás megváltoztatására, mondván: "Ők [Sugababes]-nek hívhatják magukat, vagy aminek tetszik, de soha nem fogják betölteni Keisha, Mutya és Siobhán helyét. Vége van."

Kereskedelmi teljesítmény[szerkesztés]

Az album az Egyesült Királyság lemezeinek listáján, a 14. helyen debütált. A lányok egyik legalacsonyabb árú lemezévé vált az országban a debütáló, 2000-es One Touch óta. A következő héten a 29. helyről a 43.-ra esett, ami az utolsó megjelenése volt a listán. Írországban csak a 35. helyig jutott, és máig a lányok második legalacsonyabb értékű lemeze ebben az országban. A Schweizer Hitparade listán a 92. helyet szerezte meg, amely a leggyengébb lett az országban, a 2008-as Catfights and Spotlights kivételével, amely nem jutott fel a listára. Görögországban az 5. helyen debütált, és két hétig maradt ott. Skóciában a 16. helyen debütált. Az album több mint 40 000 példányban kelt el az Egyesült Királyságban, és összesen 60 000 példányban Európában.

Kislemezek[szerkesztés]

# Kislemez Megjelenés
1. Get Sexy 2009. augusztus 31.
2. About a Girl 2009. november 8.
3. Wear My Kiss 2010. február 22.

Az album első kislemeze a Get Sexy lett, amely 2009. augusztus 31-én jelent meg. Ez az utolsó olyan dal amelyben az utolsó alapító tag, Keisha Buchanan énekel. Néhányan dicsérték a produkcióját és szövegeit, míg mások eredeti és nem eredeti formájában is elutasították. A szám a második helyen végzett az Egyesült Királyságban és Írországban, de Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, a Csehországban, Németországban, Svédországban, és Szlovákiában is.

Az album második kislemeze az About a Girl lett, az első olyan dal, amely már az új felállásban, Jade Ewen közreműködésével készült. 2009. november 8-án jelent meg. Az egyetlen olyan dal, amely a nyolcadik helyen végzett az Egyesült Királyságban, és Írországban a legmagasabb húsz kategórián belül.

Az album kiadása előtt három héttel, 2010. február 22-én jelent meg a harmadik, egyben utolsó kislemez, a Wear My Kiss. A dal az Egyesült Királyságban a hetedik, Írországban pedig a kilencedik helyet érte el.

Dallista[szerkesztés]

 1. "Get Sexy" (Bruno Mars, Philip Lawrence ,Ari Levine, Richard Fairbrass, Fred Fairbrass,Rob Manzoli, The Smeezingtons) – 3:14
 2. "Wear My Kiss" (Fernando Garibay, Mars, Lawrence, Carlos Battey, Steven Battey, Garibay) – 3:44
 3. "About a Girl" (Makeba Riddick, Nadir Khayat, RedOne) – 3:28
 4. "Wait for You" (Garibay,Bruno Mars, Lawrence) – 3:54
 5. "Thank You for the Heartbreak" (Ryan Tedder, Mikkel Eriksen, Tor Erik Hermansen, Claude Kelly, Stargate) – 3:40
 6. "Miss Everything"(feat. Sean Kingston) (Bruno Mars, Lawrence, Levine, Brody Brown, The Smeezingtons) – 3:39
 7. "She’s a Mess" (Bruno Mars, Lawrence, Levine, The Smeezingtons) – 3:26
 8. "Give It To Me Now" (Christal Johnson, Reggie Perry, Syience) – 2:50
 9. "Crash & Burn" (Jonas Jeberg, Marcus Bryant, Nakisha Smith, Jeberg) – 3:35
 10. "No More You" (Stargate, Shaffer Smith, Eriksen, Hermansen) – 4:15
 11. "Sweet & Amazing (Make It the Best)" (Rob Allen, Eriksen, Hermansen, Martin Kleveland, Bernt Stray, Stargate, Martin K) – 3:50
 12. "Little Miss Perfect" (Stargate, Kelly, Eriksen, Hermansen) – 3:53
 13. "About a Girl" [digitális bónusztartalom] (The Sharp Boys Extended Remix) – 7:22
 14. "About a Girl" [digitális bónusztartalom] (Music Video) – 4:23
 15. "Wear My Kiss" [digitális bónusztartalom] (Music Video) – 3:13

Hivatkozások[szerkesztés]