Westlife

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Westlife
Balról jobbra: Shane, Kian, Nicky és Mark
Balról jobbra: Shane, Kian, Nicky és Mark
Információk
Eredet Sligo, illetve Dublin
 Írország
Alapítva 1998
Aktív évek 1998-2012
Műfaj Pop
Kiadó RCA, Syco, Sony, BMG
Tagok
Nicky Byrne (1998–2012)
Kian Egan (1998–2012)
Mark Feehily (1998–2012)
Shane Filan (1998–2012)
Brian McFadden (1998–2004)

A Westlife weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Westlife témájú médiaállományokat.

A Westlife egy írországi fiúegyüttes, ami 1998. július 3-án jött létre. Tagjai Nicky Byrne, Kian Egan, Mark Feehily, Shane Filan és Brian McFadden voltak. Az egyetlen olyan csapat, melynek az első évben 7 száma is slágerlista-vezető volt, továbbá negyvenmillió darab lemezt adtak el világszerte.

Simon Cowell volt a fő alapító, de később Louis Walsh menedzselte a srácokat. 2008-ban a Westlife volt a kilencedik leggazdagabb híresség Írországban a 30 év alattiak körében, egyébként pedig a tizennegyedik. 14 folyamatos listavezető slágerük volt az Egyesült Királyságban, ami a harmadik legeredményesebb siker az országban. Ezzel olyanokat előztek meg, mint például Elvis vagy a Beatles. Mindezek mellett számos elismerést és díjat is bezsebeltek.

2004-ben Brian McFadden elhagyta a csapatot, amely ezután négyesben folytatta az éneklést.[1] 2011. október 19-én jelentették be visszavonulásukat.[2] Utolsó koncertjük 2012. június 23-án volt, a dublini Croke Park stadionban.

Tagok[szerkesztés]

  • Nicky Byrne 1978. október 9-én született Dublinban. Énekes karrierje előtt profi labdarúgó szeretett volna lenni a Leeds United csapatnál. 2003-ban elvette gyermekkori szerelmét Georgina Ahernt. 2007. április 20-án ikerfiaik születtek Rocco Bertie és Jay Nicky néven. Apósa egyébként a korábbi ír miniszterelnök, Bertie Ahern.
  • Kian Egan 1980. április 29-én született Sligóban, Patricia és Kevin Egan gyermekeként. A Summerhill College középiskolában járt Sligóban, ott ismerte meg Shane Filant és Mark Feehilyt, majd egy zenekarban is játszottak, az IOYOU-ban. Kian 2009. május 8-án feleségül vette a színésznő-énekes Jodi Albertet, Barbadoson. Őket még Shane mutatta be egymásnak. Első fiúgyermekük 2011. december 20-án született, és a Koa nevet kapta.
  • Mark Feehily 1980. május 28-án született Sligóban. Korábban egy fotolaborban dolgozott. Az éneken kívül többek között a dalszerzésből is kivette a részét a csapat munkájában, például ő az "Imaginary Diva", a "Reach Out", az "I Will Reach You" és a "Beautiful World" társszerzője is. Bár Shane Filan az együttes húzóalakja, Mark hangja is erősen jellemzi csapatát. Magánéletében visszahúzódó, ritkán nyilatkozik a sajtónak. 2005 augusztusában a The Sun magazinnak adott interjújában jelentette be homoszexualitását.[3]
  • Shane Filan 1979. július 5-én született Sligóban. Mindig is érdekelte a zene és a tánc. Az első bandája az IOYOU volt, ahonnan később csatlakozott a Westlife-hoz. Ő és Mark a csapat főénekesei. 2003 óta házasok Gillian Walshsal és azóta két gyermekük is született, Nicole Rose (2005. július 23.) és Patrick Michael (2008. szeptember 15.).

Történet[szerkesztés]

Az egész történet Sligóból indult, ahol Kian, Mark és Shane egy hat tagú vokál együttes, az IOYOU (IOU) tagjai voltak. A másik három tag Derrick Lacey, Graham Keighron és Michael "Miggles" Garrett volt. Menedzserük Mary McDonagh volt. Az IOYOU-nak megjelent egy kislemeze, aminek címe "Together Girl Forever" volt. A zenekart ezután fedezte fel a Boyzone menedzsere Louis Walsh, akinek Shane édesanyja mutatta be őket.

Mivel az IOYOU nem felelt meg Simon Cowell elvárásainak, ezért a lemezszerződés érdekében változtatásra volt szükség. Az IOYOU két tagjának távoznia kellett, majd ezután meghallgatást szerveztek Dublinban és ekkor került a csapatba Nicky és Bryan. Ezek után még egy IOYOU-tagnak távoznia kellett, mégpedig Michael Garret-nek. Ezután a csapat a Westside nevet kapta. Mivel ez már foglalt volt, ezért nem sokkal később új nevet választottak, a Westlife-ot.

Diszkográfia[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Westlife című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Westlife című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Westlife témájú médiaállományokat.
  1. Bryan elhagyta a Westlife-ot. (Hozzáférés: 2012. augusztus 11.)
  2. Feloszlik a Westlife. (Hozzáférés: 2012. augusztus 11.)
  3. Meleg énekes a lányok kedvence. (Hozzáférés: 2012. augusztus 11.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]