Shane Filan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shane Filan
Életrajzi adatok
Születési névShane Steven Filan
Született1979. július 5. (44 éves)
Silgo, Írország
HázastársaGillian Walsh
IskoláiSummerhill College
Pályafutás
Műfajokpopzene
EgyüttesWestlife
Hangszerénekhang
Hangtenor
Tevékenységénekes
Kiadók

Shane Filan weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Shane Filan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Shane Steven Filan (Silgo, Írország, 1979. július 5. –) az ír Westlife együttes egyik volt énekese.

Karrier[szerkesztés]

A Westlife előtt Kiannel, Markkal, Derrick Laceyvel, Graham Keighronnal és Michael „Miggles” Garrett-tel bandát alapítottak, melynek az IOYOU nevet adták. Részben ő írta az IOYOU egyik számát, a Together Girl Forever című dalt.

Hat hónapon keresztül Shane édesanyja próbálta telefonon elérni Louis Walsht, a Boyzone együttes menedzserét. Végül sikerült beszélnie vele, és mesélt neki a fia bandájáról. Miután Walsh találkozott velük, bemutatta őket Simon Cowellnek, aki lemezszerződést ajánlott nekik. Azonban a csapat három tagja kiejtésre került, viszont a másik három tag csatlakozhatott egy új fiúcsapathoz, és megkíséreltek még két tagot szerezni. A választás Nicky Byrne-re és Brian McFaddenre esett, ekkor alakult meg a Westlife.

Shane és Mark a Westlife fő énekesei. A legtöbb Westlife dalban felhangzik Shane hangja (nagyon kevés olyan daluk van, melyben ne hallhatnánk), sőt azt is mondhatjuk, hogy a legtöbb dal az ő hangjával kezdődik. A Westlife-fal Shane megnyert 28 platinalemezt, és több mint 40 000 000 albumot adott el világszerte.

Néhány dalt Shane maga írt a többi bandatag segítségével, ilyen számok például:

  • Fragile Heart
  • Bop Bop Baby
  • I Wanna Grow Old With You
  • Don’t Say It’s Too Late
  • Love Crime
  • How Does It Feel
  • Crying Girl
  • Reason for Living
  • Miss You When I’m Dreaming

Van néhány dal, melyet más előadóknak írt, például:

2012-ben a Westlife feloszlott, Shane valószínűleg szólóban folytatja tovább énekesi pályafutását.

Magánélet[szerkesztés]

Ötéves együttjárás után 2002 decemberében eljegyezte Gillian Walsht (aki egyébként énekestársának, Kian Egannek az unokatestvére), majd 2003. december 28-án házasodtak meg. Az esküvő a Ballintubber Abbeyben volt, amit egy fogadás követett, ezt pedig az Ashford Castle-ben tartottak meg. 2005. július 23-án a sligói kórházban (Sligo General Hospital) megszületett első közös gyermekük Nicole Rose Filan. Második gyermekük Patrick Michael, 2008. szeptember 15-én, szintén a sligói kórházban látta meg a napvilágot. Harmadik gyermekük 2010-ben született. Gillian, férje 30. születésnapján, 2009. július 5-én jelentette be az örömhírt. A baba, aki a Shane Peter nevet kapta, 2010. január 7-én, pénteken érkezett.

Shane szabadidejében szívesen golfozik, bár jobban szereti a lovakat. Ő és családja több, mint 70 lovat birtokol, és már több lóversenyen is részt vett. Az összes lovának a nevében szerepel a Carlton szó. Emellett nagy Manchester United-rajongó, és büszkén viselte Nicky Byrne-nel a Manchester United-sálat, mikor vendégek voltak az Old Traffordban, a Manchester United és a Bolton Wanderers közötti játékon.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap