„Phenjan” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: sl:Pjongjang; kozmetikai változtatások
MelancholieBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: yo:Pyongyang
186. sor: 186. sor:
[[wuu:平壤市]]
[[wuu:平壤市]]
[[yi:פיאנגיאנג]]
[[yi:פיאנגיאנג]]
[[yo:Pyongyang]]
[[zh:平壤]]
[[zh:平壤]]
[[zh-classical:平壤]]
[[zh-classical:平壤]]

A lap 2009. november 28., 21:56-kori változata

Phenjan
Közigazgatás
Ország Észak-Korea
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség2 863 000 fő (2015)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság38 m
Terület3194 km²
Időzónakoreai idő (UTC+9)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 39° 01′ 00″, k. h. 125° 44′ 51″Koordináták: é. sz. 39° 01′ 00″, k. h. 125° 44′ 51″
A Wikimédia Commons tartalmaz Phenjan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Phenjan (koreaiul: 평양 직할시, átírása: Phjongjang csikhalsi, kiejtése: pjangjáng csikhálsi) település Észak-Korea nyugati részében, a Tedong partján, az ország fővárosa. Az államhatóság központi irányítása alatt áll. A földrajzi városközpontban több mint 3 millió ember él, elővárosokkal együtt a lakosság száma azonban csaknem 4 millió fő.

A város Dél-Phjongan tartományból vált ki 1946-ban. Közvetlenül irányított városként van számontartva, ugyanazon a szinten, mint a tartományi kormányok, ellenben a dél-koreai fővárossal Szöullal, amely speciális városként van irányítva.

Történelem

Phenjan a Koreai-félsziget legöregebb városa. Területe már a Cshulmun- és Mumun-korszakokban (Kr. e. 8000i. sz. 300) is lakott volt, amelyet az 1950-es években feltárt ősi települések maradványai is bizonyítanak. A mai Phenjan elődjét a legenda szerint Kr. e. 2333-ban alapította Vanggomszong (왕검성) néven Tangun félisten, a koreai államalapító. A rohamos fejlődő város rövid idő alatt Kodzsoszon fővárosa lett.

Kr. u. 108-ban kezdődik Phenjan írott történelme. A város közelében építették fel a Kodzsoszon helyén kialakított kínai gyarmat, Lelang székhelyét. Az új államalakulat 313-ig maradt fenn: a terjeszkedő Kogurjo királyság meghódította. Több mint 100 évvel később, 427-ben, Phenjant Kogurjo fővárosának nevezték ki. 668-ban a királyság Kína fennhatósága alá került. A Vanggomszongot ekkortájt váltotta a Szogjong (서경) név. Korea egyesítése után, 1135-ben Mjo Cshong Szogjongt Korjo tette meg fővárossá.

A japán hadsereg 1592 és 1593 között a várost megszállva tartotta. 1627-ben a kínai hadsereg foglalta el.

A 19. század folyamán a misszionáriusoknak itt volt a bázisuk. A városban 1880-ra 100 templomot meg is építettek.

Az első japán–kínai háború során a város nagyrészt elnéptelenedett. 1910-ben a japánok elfoglalták a területet, és csak 1945-ben távoztak. Ez idő tájt nagy ipari központ lett a város.

A második világháború befejeztével az ország felszabadult a japán megszállás alól, de szinte azonnal szovjet csapatok özönlötték el. Három évvel később Phenjan az újonnan megalapított Koreai Népi Demokratikus Köztársaság fővárosa lett. A koreai háború alatt súlyos károkat szenvedett, egy rövid időre pedig dél-koreai kézre is került. A háború után a Szovjetunió segítségével sztálinista stílusban újjáépítették: ma széles sugárutak, hatalmas épületek és monumentális emlékművek jellemzik.

Látnivalók

A Május Elseje Stadion éjszakai díszkivilágításban.
Fájl:KimIlSung square.jpg
A város főtere, a Kim Ir Szen tér. A katonai parádékat itt rendezik meg.

Phenjant a koreai háború (19501953) után teljesen átépítették. Széles sugárutak, hatalmas emlékművek, monumentális épületek jellemzik. A város legmagasabb építménye a 330 méter magas, félkész Rjugjong Hotel. Építése 1987-ben kezdődött, 1992-ben leállították majd 2008-ban újraindították. Befejezése 2012-re várható.

A város további látványosságai a Kuszuszan Emlékpalota, Kim Ir Szen mauzóleuma, a párizsi mintára készült, de annál nagyobb Diadalív, Kim Ir Szen vitatott szülőhelye a Mangjongde-dombon, a Dzsucse torony, a világ legnagyobb stadionja, a 150 000 férőhelyes[2] Május Elseje Stadion és Kim Ir Szen hatalmas szobra a Manszu-dombon. A város mellett áll a phenjani televíziótorony. A Koreai Demilitarizált Övezethez vezető út végén található az újraegyesítés íve: ezen két hagyományos esküvői ruhába öltözött nő tartja az egyesített Korea térképét.

Vallások

A város hagyományos vallása a buddhizmus és a konfucianizmus, azonban manapság a város lakosságának többsége ateista. A keresztények száma csekély, kiknek püspöke a világ legidősebb még aktív püspöke 102 éves Francis Hong Yong-ho, aki 1944 óta püspöke a városnak.

Média

A városban van a székhelye a Koreai központi televíziónak – Korean Central News Agency (KCNA). Ez a hivatalos állami televízió és ez közli a kommunista párt fontosabb döntéseit.

A hivatalos állami újság a Rodong Sinmun („Munkásújság“). A párt fontosabb döntéseit és az egyéb fontosabb híreket közli.

Az országban angol és francia nyelvű lapok is megjelennek: Foreign Trade of the DPRK, Korea Today, The People's Democratic Republic of Korea és a The Pyongyang Times. Ezek az újságok sem mentesek a propagandától.

A hivatalos rádió a Radio Pyongyang.

A posta, a rádió, a televízió mind állami kézben van, és erősen cenzúrázzák őket.

Kultúra

Színház

A központi téren található a városi színház és a nagy operaház. A koreai opera 3-4 óra hosszú. A színház befogadóképesség 2200 fő. Phenjantól északra található még egy operaház. Itt koncerteket tartanak, 3600 fő a befogadóképessége.

Múzeumok

  • Hadsereg múzeuma
  • Történelmi múzeum
  • Művészeti galéria

Közlekedés

Csehszlovák gyártmányú Tatra T6B5 villamos Phenjanban.

Phenjanban kétvonalas metró működik, melynek teljes hosszúsága 22,5 kilométer. Stílusában a szovjet metrók világát idézi. Az alagutak 120 méterrel a földfelszín alatt futnak, ezzel a phenjani a világ legmélyebb metrója.[3]

A földalatti mellett a városi közlekedés része még egy 53 km-es villamos- és egy 150 km-es trolibuszhálózat. A villamosok csehszlovák és svájci gyártmányok.[4] Az utcákon kevesebb jármű közlekedik mint más, hasonló méretű nagyvárosokban szerte a világban. A szomszédos Kínával ellentétben biciklit is ritkán látni Phenjanban, ebből arra lehet következtetni, hogy a lakosság nagy része gyalog közlekedik.

A város légi úton a Szunani nemzetközi repülőtéren keresztül lehet elérni. Az Air Koryo (az állami tulajdonban lévő észak-koreai nemzeti légitársaság) és az Air China[5] indít ide és innen járatokat.

Képzés

A város északi részén található az 1946-ban alapított Kim Ir Szen Egyetem. A hatalmas épületben tanult Kim Dzsongil jelenlegi elnök is. Jelenleg 12 000 hallgatója van. A tantárgyak: Orvostudomány, ideológia, közgazdaság, építészet, kutatás.

Híres phenjaniak

Testvérvárosok

Jegyzetek

  1. Korea, North. CIA World Factbook. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  2. A világ legnagyobb stadionja, ahol élve égettek el embereket. Bulvár Sport, 2009. január 3. (Hozzáférés: 2009. március 29.)
  3. Huixia Sun: Pyongyang: A Green and Empty City Focused on the Past. Embassy, 2007. november 14. (Hozzáférés: 2009. március 9.)
  4. Trams. The Pyongyang Metro, 2000-2004. (Hozzáférés: 2009. március 9.)
  5. Jeremy Goldkorn: Air China flies to Pyongyang. Danwei, 2008. április 1. (Hozzáférés: 2009. március 9.)

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Phenjan témájú médiaállományokat.