An Ikthe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
An Ikthe
Ahn Iktae.jpg
Életrajzi adatok
Született 1906. december 5.
Phenjan, Koreai Császárság
Elhunyt 1965. szeptember 16. (58 évesen)
Barcelona, Spanyolország
Iskolái
  • University of Cincinnati
  • Curtis Institute of Music
  • Kunitachi College of Music
  • Seisoku High School
Pályafutás
Műfajok opera
Hangszer cselló
Tevékenység zeneszerző, karmester, zeneművész
Zsin Judit alkotása
Városliget

An Ikthe (hangul: 안익태handzsa: 安益泰, latin betűkkelAhn Eak Tai?Phenjan, 1906. december 5.Barcelona, 1965. szeptember 16.) koreai zeneszerző, karmester és csellóművész, a dél-koreai himnusz (애국가, Egukka), valamint a Koreai fantázia szerzője. Számos világhírű zenekart vezényelt, többek között a Bécsi és a Berlini Filharmonikusokat is. 1938-tól 1941-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, aminek emlékét a 2012-ben a Városligetben felállított szobra is őrzi.

Gyermekkora, tanulmányai[szerkesztés]

An Ikthe 1906. december 5-én született Phenjanban. Gyermekkorától érdekelődött a zene iránt, első hangszerét – egy hegedűt – a bátyjától kapta, hétévesen. Hat hónap elteltével már megtanult játszani rajta. Általános iskolában kezdett el trombitán játszani, a középiskolában az iskola zenekarának tagja lett, itt tanult meg csellózni is. Az 1919. március 1-jei japán elnyomás elleni mozgalomban (3·1 운동) megsérült, majd felépülése után úgy döntött, hogy Japánba utazik és ott tanul tovább. Felvételt nyert a Szeiszoku Középiskolába, 1926-ban pedig a Kunitacsi Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait.

Tanulmányai az Egyesült Államokban[szerkesztés]

1930-ban visszatért Koreába, ám a politikai helyzetre való tekintettel azt javasolták neki, hogy tanulmányait inkább az Egyesült Államokban folytassa. A Cincinnati Zeneművészeti Egyetemen tanult, a szimfonikus zenekar első csellistája lett. 1932-ben átjelentkezett a philadelphiai Curtis Zeneintézetbe, ahol karmesternek tanult.

Európában[szerkesztés]

1935-ben lediplomázott, majd 1936-ban Európába utazott, ekkor született meg a dél-koreai himnusz. Berlinben és Bécsben is megfordult, a híres zeneszerzőtől, Felix Weingartnertől tanult és megismerkedett Richard Strauss-szal is. 1938 és 1941 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián és az Eötvös József Collegiumban tanult a magyar állam ösztöndíjasaként. Kodály Zoltántól zeneszerzést, Weiner Leónál kamarazenét, Schiffer Adolfnál gordonkát tanult, a karnagyképzőn Unger Ernő növendéke volt. Tanulmányai befejeztével a világ vezető zenekaraitól kapott meghívást Európa-szerte: vezényelt Berlinben, Rómában, Párizsban és Barcelonában is.

Spanyolországban megismerkedett Lolita Talaverával, akit 1946-ban feleségül vett. Mallorca szigetére költöztek, ahol megalapította a Mallorca-i Szimfonikus Zenekart (Orquesta Sinfónica de Mallorca). 1965. szeptember 16-án halt meg Mallorcán.

Szoboravatás Budapesten[szerkesztés]

Magyarországon töltött éveinek emlékére, a Magyar-Koreai Társaság kezdeményezésére állítottak szobrot neki. An Ikthe szobrának alapkőletételére a diplomáciai kapcsolatfelvétel 20. évfordulójakor, 2009-ben, az Eötvös József Collegiumban került sor. A mellszobor elkészítésével Zsin Juditot bízták meg, Szöul város anyagi támogatásával. 2012. május 11-én avatták fel a szobrot a Városligetben.

Hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap