An Ikthe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
An Ikthe
Ahn Iktae.jpg
Életrajzi adatok
Született 1906. december 5.
Phenjan, Koreai Császárság
Elhunyt 1965. szeptember 16. (58 évesen)
Barcelona, Spanyolország
Pályafutás
Műfajok opera
Hangszer cselló
Tevékenység zeneszerző, karmester, zeneművész
Zsin Judit alkotása
Városliget

An Ikthe (hangul: 안익태handzsa: 安益泰, nyugaton Ahn Eak Tai?Phenjan, 1906. december 5.Barcelona, 1965. szeptember 16.) koreai zeneszerző, karmester és csellóművész, a dél-koreai himnusz (애국가, Egukka), valamint a Koreai fantázia szerzője. Számos világhírű zenekart vezényelt, többek között a Bécsi és a Berlini Filharmonikusokat is. 1938-tól 1941-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, aminek emlékét a 2012-ben a Városligetben felállított szobra is őrzi.

Gyermekkora, tanulmányai[szerkesztés]

An Ikthe 1906. december 5-én született Phenjanban. Gyermekkora óta érdekelődött a zene iránt, első hangszerét – egy hegedűt – a bátyjától kapta, hétévesen. Hat hónap elteltével már megtanult játszani rajta. Általános iskolában kezdett el trombitán játszani, a középiskolában az iskola zenekarának tagja lett, itt tanult meg csellózni is. Az 1919. március 1-jei japán elnyomás elleni mozgalomban (3·1 운동) megsérült, majd felépülése után úgy döntött, hogy Japánba utazik és ott tanul tovább. Felvételt nyert a Szeiszoku Középiskolába, 1926-ban pedig a Kunitacsi Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait.

Tanulmányai az Egyesült Államokban[szerkesztés]

1930-ban visszatért Koreába, ám a politikai helyzetre való tekintettel azt javasolták neki, hogy tanulmányait inkább az Egyesült Államokban folytassa. A Cincinnati Zeneművészeti Egyetemen tanult, a szimfonikus zenekar első csellistája lett. 1932-ben átjelentkezett a philadelphiai Curtis Zeneintézetbe, ahol karmesternek tanult.

Európában[szerkesztés]

1935-ben lediplomázott, majd 1936-ban Európába utazott, ekkor született meg a dél-koreai himnusz. Berlinben és Bécsben is megfordult, a híres zeneszerzőtől, Felix Weingartnertől tanult és megismerkedett Richard Strauss-szal is. 1938 és 1941 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián és az Eötvös József Collegiumban tanult a magyar állam ösztöndíjasaként. Kodály Zoltántól zeneszerzést, Weiner Leónál kamarazenét, Schiffer Adolfnál gordonkát tanult, a karnagyképzőn Unger Ernő növendéke volt. Tanulmányai befejeztével a világ vezető zenekaraitól kapott meghívást Európa-szerte: vezényelt Berlinben, Rómában, Párizsban és Barcelonában is.

Spanyolországban megismerkedett Lolita Talaverával, akit 1946-ban feleségül vett. Mallorca szigetére költöztek, ahol megalapította a Mallorca-i Szimfonikus Zenekart (Orquesta Sinfónica de Mallorca). 1965. szeptember 16-án halt meg Mallorcán.

Szoboravatás Budapesten[szerkesztés]

Magyarországon töltött éveinek emlékére, a Magyar-Koreai Társaság kezdeményezésére állítottak szobrot neki. An Ikthe szobrának alapkőletételére a diplomáciai kapcsolatfelvétel 20. évfordulójakor, 2009-ben, az Eötvös József Collegiumban került sor. A mellszobor elkészítésével Zsin Juditot bízták meg, Szöul város anyagi támogatásával. 2012. május 11-én avatták fel a szobrot a Városligetben.

Hivatkozások[szerkesztés]