Nampho

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nampho
Közigazgatás
Ország Észak-Korea
Rangkülönleges igazgatású város
Népesség
Teljes népesség
  • 731 448 fő (1993)[1]
  • 366 815 fő (2008)[2]
Földrajzi adatok
IdőzónaKoreai idő, UTC+9:00
Térkép
é. sz. 38° 44′, k. h. 125° 24′Koordináták: é. sz. 38° 44′, k. h. 125° 24′
A Wikimédia Commons tartalmaz Nampho témájú médiaállományokat.

Nampho (hangul: 남포특별시Nampho thukpjolsihandzsa: 南浦特別市, RR: Namp'o t'ŭkpyŏlsi?) Észak-Korea egyik legjelentősebb városa. Korábban Dél-Phjongan tartomány része volt, jelenleg önálló közigazgatási egység. Egyes feltételezések szerint itt láttak először éhen halt embert az 1990-es években, bár itt közel sem volt akkora éhínség, mint Hamhungban, vagy Cshongdzsinban.

A város a társadalom legalján élő emberek számára kínál lehetőséget Phenjanba eljutni.

Földrajzi elhelyezkedés[szerkesztés]

Phenjantól Délre található. Közvetlen vasúti összeköttetéssel rendelkezik a fővárossal, illetve Cshongdzsinnel, Hamhunggel, de Andzsuval is. Az északabbra élő emberek, ha Namphóba akarnak jutni, csak Phenjanon keresztül tehetik meg. Ezt sokan aduásznak használják.

Helyzete[szerkesztés]

A városban alapvetően rendszerhű emberek élnek, nem ritkán középosztálybéliek, hiszen Phenjantól délre már nemigen találkozhatunk szegényekkel. Az éhínség elmúlása után az infrastruktúra fejlődött, több lakótömböt felújítottak. A városnak saját rádióadója van, összesen egy csatorna érhető el.

A város turisták számára többnyire nem látogatható. Ha viszont valakinek mégis sikerül eljutni oda, mindenképpen elviszik a nagy becsben tartott, óriási sziklafestményekhez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1993 North Korean census
  2. 2008 North Korean census