„Géza magyar királyi herceg (1151–1210)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Peadar (vitalap | szerkesztései)
Mi ez a baromság? Rákócziak vérvonalát Géza hercegtől én is szeretném látni! Meg Istambul melletti Árpádváros! Amire hivatkozik, az egy ellenőrizetlen oldal, ne komolytalankodjunk Hülyeséget kivettem
2. sor: 2. sor:


== Élete ==
== Élete ==
Géza herceg [[1151]]-ben született II. Géza és Eufrozina negyedik gyermekeként. III. István halála után anyja őt akarta trónra juttatni a görög neveltetésű III. Béla helyett, trónra lépése után azonban Béla a szervezkedő Eufrozinát Gézával együtt elfogatta. Gézának sikerült megszöknie a börtönből, és [[V. Lipót osztrák herceg]]hez menekült, aki kiszolgáltatta III. Bélának. Egy év múlva sikerült [[Csehország]]ba szöknie, de Sobeslav is kiadta, [[1177]] és [[1189]] között börtönben volt. [[1189]]-ben [[I. Frigyes német-római császár|Barbarossa Frigyes]] kérésére 2000 magyar harcossal a keresztes hadjárathoz csatlakozott, s bár a csapatot III. Béla visszarendelte, Géza valószínűleg a [[Bizánci Birodalom]] területén maradt, ahol [[1190]]-[[1191|91]]-ben megnősült. Bizánci nőt vett feleségül, három fia született, akiket az Álmos, Árpád és Zoltán névre keresztelt meg, de később bizánci lakóhelyükön, görög névadással újból megkeresztelték őket. Az ott született kislányukat Iréne névvel tisztelték meg [[Szent Piroska|Iréne-Piroska]] császárnő emlékére. Géza gyermekei még [[1210]]-ben is éltek, sorsát azonban nem kísérhetjük nyomon, mert bizánci szokás szerint nevét aligha nem megváltoztatta.
Géza herceg [[1151]]-ben született II. Géza és Eufrozina negyedik gyermekeként. III. István halála után anyja őt akarta trónra juttatni a görög neveltetésű III. Béla helyett, trónra lépése után azonban Béla a szervezkedő Eufrozinát Gézával együtt elfogatta. Gézának sikerült megszöknie a börtönből, és [[V. Lipót osztrák herceg]]hez menekült, aki kiszolgáltatta III. Bélának. Egy év múlva sikerült [[Csehország]]ba szöknie, de Sobeslav is kiadta, [[1177]] és [[1189]] között börtönben volt. [[1189]]-ben [[I. Frigyes német-római császár|Barbarossa Frigyes]] kérésére 2000 magyar harcossal a keresztes hadjárathoz csatlakozott, s bár a csapatot III. Béla visszarendelte, Géza valószínűleg a [[Bizánci Birodalom]] területén maradt, ahol [[1190]]-[[1191|91]]-ben megnősült. Bizánci nőt vett feleségül. Géza gyermekei még [[1210]]-ben is éltek.

Géza fiaiban azonban tovább élt a tudat, hogy ők [[Árpád-ház]]i magyar hercegek. [[1185]]-ben a trónra kerülő új bizánci császár, [[II. Izsák bizánci császár| Angelosz Izsák]] III. Béla egyik leányát, [[Margit királyi hercegnő|Margitot]] vette feleségül, aki Géza családjával jó viszonyban volt. A [[tatárjárás]] után [[IV. Béla]] felszólította a kereszteslovag Géza herceg családját, hogy amennyiben a királyi igényükről lemondanak, úgy birtokot kaphatnak. Ekkor addigi lakóhelyüket, az [[Isztambul]] melletti Árpádvárost 31 160-an elhagyták és a 72 Szent-Korona megye területén királyi birtokot kaptak. Egyik águkat Rákóczinak nevezték. Ha királyok nem is lehettek, de fejedelmi méltóságra kiválóan alkalmassá váltak. [[II. Rákóczi Ferenc]] családja ebből az Árpád-házi vérvonalból származik.

== Források, külső hivatkozások ==
== Források, külső hivatkozások ==
* [http://mek.niif.hu/00300/00355/html/ABC04834/05226.htm Magyar Életrajzi Lexikon]
* [http://mek.niif.hu/00300/00355/html/ABC04834/05226.htm Magyar Életrajzi Lexikon]
* [http://www.arvisura.van.hu/keret.cgi?/geza_herceg.htm Géza herceg élete]







A lap 2009. augusztus 30., 03:03-kori változata

Géza herceg (1151 - 1210 előtt) Árpád-házi magyar herceg, trónkövetelő, II. Géza és Eufrozina kijevi nagyhercegnő fia, III. István és III. Béla öccse.

Élete

Géza herceg 1151-ben született II. Géza és Eufrozina negyedik gyermekeként. III. István halála után anyja őt akarta trónra juttatni a görög neveltetésű III. Béla helyett, trónra lépése után azonban Béla a szervezkedő Eufrozinát Gézával együtt elfogatta. Gézának sikerült megszöknie a börtönből, és V. Lipót osztrák herceghez menekült, aki kiszolgáltatta III. Bélának. Egy év múlva sikerült Csehországba szöknie, de Sobeslav is kiadta, 1177 és 1189 között börtönben volt. 1189-ben Barbarossa Frigyes kérésére 2000 magyar harcossal a keresztes hadjárathoz csatlakozott, s bár a csapatot III. Béla visszarendelte, Géza valószínűleg a Bizánci Birodalom területén maradt, ahol 1190-91-ben megnősült. Bizánci nőt vett feleségül. Géza gyermekei még 1210-ben is éltek.

Források, külső hivatkozások