V. Lipót osztrák herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
V. Lipót
Herzog Leopold V. Babenberg.jpg

Osztrák herceg
Uralkodási ideje
1177  1194
Elődje II. Henrik
Utódja I. Frigyes
Életrajzi adatok
Uralkodóház Babenberg-ház
Született 1157
Elhunyt 1194. december 31. (37 évesen)
Graz
Édesapja II. Henrik osztrák herceg
Édesanyja Theodora Komnene, Duchess of Austria
Házastársa Helena of Hungary
Gyermekei
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz V. Lipót témájú médiaállományokat.

V. (Erkölcsös) Lipót (11571194. december 31.) Ausztria uralkodó hercege 1177-től és Stájerország hercege 1192-től.

Lipót II. (Jasomirgott) Henrik és Theodora Comnena fiaként látta meg a napvilágot 1157-ben. 1172-ben elvette Ilonát, II. Géza magyar király lányát. Az ő fiaik voltak I. Frigyes és VI. Lipót.

V. Lipót

1186. augusztus 17-én kiadta a Georgenberg Paktumot, amelyben Stájerországot és Felső-Ausztria középső részét beolvasztotta az Osztrák Hercegségbe. Ez volt az első lépés a modern Ausztria létrehozása felé.

Lipótot Ausztrián kívül is híressé tette a harmadik keresztes hadjáratban betöltött szerepe. Miután kihajózott Zára kikötőjéből 1191 tavaszán részt vett Akkon ostromában. Januárban, VI. Frigyes sváb gróf halála után ő vette át a keresztes seregek vezetését.

Akkon bevétele után a Jeruzsálemi Királyság, Oroszlánszívű Richárd, II. Fülöp Ágost francia király és Lipót hadai bevonultak a városba Lipót unokatestvérének Montferrati Konrádnak a vezetésével. Richárd mégis leengedtette Lipót zászlaját. Ugyancsak Richárdot gyanúsították meg azzal hogy részt vett Konrád meggyilkolásában, nem sokkal a férfi jeruzsálemi királlyá való megválasztása után 1192 áprilisában. Ugyanezen év telén az angol király inkognitóban indult haza. Ám amikor Bécsben járt királyi gyűrüiről felismerték és bezárták az Erdberg börtönébe (a modern Landstraßebe). Később a Dürnsteinbe zárták. Lipót ezután eladta őt VI. Henrik német-római császárnak és megvádolta Konrád meggyilkolásával. Az óriási váltságdíj hatezer vödör ezüstben lett megállapítva a bécsi kincstárnak. Az összegből új falat építettek a város köré. Valamint ebből pénzelték Bécsújhely építését is. Ám III. Celesztin pápa kiközösítette a herceget keresztes vezér bebörtönzéséért.

1194-ben Lipót eltörte a lábát, amikor a lova ráesett Graznál. A sebe elüszkösödött, ez okozta a halálát. Sohasem oldották fel az egyházi átok alól.

Emlékezete[szerkesztés]

Carrarai márványból faragott életnagyságú szobrát felállították a Hadvezérek csarnokában, a bécsi Hadtörténeti Múzeumban.


Előző uralkodó:
II. Henrik
Ausztria hercege
11771194
Austria coat of arms official.svg
Következő uralkodó:
I. Frigyes
Előd:
IV. Ottokár
I. Lipót

Stájerország hercege
(11921194. december 31.)

Utód:
VI. Lipót