II. Lipót osztrák őrgróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
II. Lipót
Herzog Leopold II. Babenberg.jpg

Osztrák őrgróf
Uralkodási ideje
1075   1095
Elődje I. Ernő
Utódja III. Lipót
Életrajzi adatok
Uralkodóház Babenberg-ház
Született 1050
Elhunyt 1095. október 12. (45 évesen)
Gars am Kamp
Édesapja I. Ernő osztrák őrgróf
Édesanyja Adelaide of Eilenburg
Házastársa Formbach-Ratelnberg Ida
Gyermekei
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Lipót témájú médiaállományokat.

II. Lipót (10501095. október 12.) volt Ausztria őrgrófja 1075-től haláláig. A nép körében Igazságos Lipótként vált ismertté. Rezidenciáját Gars am Kampben rendezte be.

1050-ben látta meg a napvilágot Babenberg Ernest és Adelheid, II. Dedi (vagy Dedo) őrgróf lányának, fiaként. Nyolc gyermeke született. Fia és utóda, III. Lipót valamint még hét lány gyermek akik később Karintia, Csehország és Németország hercegi és őrgrófi családjaiba házasodtak be. Felesége, Itha (vagy Ida), aki a bajor Cham tartomány őrgrófnője 1060 és 1101 között egy keresztes hadjáratban hunyt el. Chamban, Oberphalzban házasodtak össze 1065-ben.

Az invesztitúraharcokban eleinte V. Henrik német-római császárt támogatta, de az 1081-es Tullni országgyűlésen felesége és Altmann passaui püspök hatására átállt a pápához. Ezért a császár megfosztotta őt birtokaitól amelyeket II. Vratiszláv cseh hercegnek adományozott. Vratiszláv rögtön sereget gyűjtött és megindult Ausztria ellen és a mailbeergi csatában le is győzte Lipótot. Végül az osztrák őrgrófnak sikerült megőriznie a hatalmát, de elvesztett néhány területet Dél-Morvaországban.

1089-ben Lipót pénzelte a melki katedrális építését adományként az új katedrális szerzeteseinek. Innen néhány mérföldre Thunau romjain építette fel Lipót a nyári kastélyát.


Előző uralkodó:
I. Ernő
Ausztria őrgrófja
10751095
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Következő uralkodó:
III. Lipót