Rimanóczy Yvonne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rimanóczy Yvonne
Rimanóczy Yvonne
Rimanóczy Yvonne
Született 1930július 14. (89 éves)
Budapest
SzüleiFoucault Yvonne
Rimanóczy Gyula
Kitüntetései Jászai Mari-díj
A Wikimédia Commons tartalmaz Rimanóczy Yvonne témájú médiaállományokat.

Rimanóczy Yvonne (Budapest, 1930. július 14. –) Jászai Mari-díjas jelmeztervező.

Életpályája, munkássága[szerkesztés]

Rimanóczy Yvonne önarcképe

Apja, Rimanóczy Gyula az avantgárd építészet kiemelkedő alkotója volt. Anyja a francia származású Foucault Yvonne. Mindkét testvére, ifj. Rimanóczy Gyula és Rimanóczy Jenő építészként dolgozott. A Magyar Iparművészeti Főiskola jelmeztervezői szakának elvégzése után, 1952-ben ösztöndíjasként a Nemzeti Színházban, Nagyajtay Teréz mellett kezdte meg a pályáját. 1955-ben Ascher Oszkár meghívta az Állami Déryné Színházhoz jelmeztervezőnek. 1985-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig az Állami Déryné Színháznál, illetve annak utódszínházánál – Népszínház – tervezett. A színház jellege miatt - faluszínház - jelmeztervek sokaságát készítette. Ezen felül több fővárosi és vidéki (békéscsabai, kecskeméti, pécsi, szolnoki stb.) színháznak is dolgozott. Stílusbiztonság, ízlés, elegancia jellemezte terveit. Kiemelkedő munkáját 1964-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták. Sostarics Györggyel kötött házasságából született Yvette nevű lánya, aki neves animátor.

Jelmeztervei[szerkesztés]

Főiskolai tanulmány
És.jpg
  • A felsoroltakon kívül még számos színmű, opera és film jelmezterveit készítette el, többek között a Békéscsabai Jókai Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Kecskeméti Katona József Színház, a Pécsi Nemzeti Színház és a Szolnoki Szigligeti Színház részére. (Az elkészített jelmeztervek tételes jegyzéke még nem ismert. Nyugdíjazásáig körülbelül 500 színműhöz készített jelmezterveket.) Az eredeti jelmezterveinek egyik része az OSZK Színháztörténeti Tár gyűjteményében, másik része Rimanóczy Yvonne tulajdonában találhatók.
  • Több jelmeztervet készített a Magyar Televízió részére is.

Képgaléria[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Rimanóczy Yvonne önéletrajza
  • Állami Déryné Színház - Magyar Színházi Intézet, 1951-1975, Jubileumi kiadvány. (Ebben 248 db. színmű jelmezterve van felsorolva R. Yvonne neve mellett.)
  • A jubileumi könyv fényképeit készítette: az Állami Déryné Színház. (Képszerkesztő: Keleti Éva)
  • A képgaléria jelmez tervei és vázlatai Rimanóczy Yvonne tulajdonában vannak. A fényképeket és a digitalizálást leánya, Sostarics Yvette készítette.

Jegyzetek[szerkesztés]