Reiner Frigyes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Reiner Frigyes
Reiner Frigyes/Fritz Reiner
Reiner Frigyes/Fritz Reiner
Életrajzi adatok
Született 1888. december 19.
Budapest
Elhunyt 1963. november 15. (74 évesen)
New York
Iskolái Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Pályafutás
Műfajok klasszikus zene
Tevékenység karmester
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Reiner Frigyes témájú médiaállományokat.

Reiner Frigyes (külföldön Fritz Reiner) (Budapest, 1888. december 19.New York, 1963. november 15.) magyar karmester.

Élete[szerkesztés]

Édesapja, Reiner Ignác textilkereskedő, édesanyja Polák Vilma volt. Családja az asszimilálódott zsidók közé tartozott. Első zenei élménye a Lammermoori Lucia egy dallamát játszó zenélő órájuk hangja volt. Jól zongorázó édesanyja kezdte tanítani a hangszeren játszani. Gyakran játszották a bécsi klasszikusok műveinek négykezes átiratait. Gimnáziumi évei alatt zenekart szervezett, amiben ütősként játszott. Még kamaszként ismerkedett meg Weiner Leóval, akivel életre szóló barátságot kötött. Apja akaratára jogi tanulmányokat kezdett, de ezt az ő halála után abbahagyta. 1905-től zongora és zeneszerzés tanulmányokat folytatott a budapesti Zeneakadémián. Tanára Thomán István (zongora), Chován Kálmán (zongorapedagógia) és Hans Koessler (zeneszerzés) voltak. Az utolsó két évben Bartók Béla vette át zongoraképzését.

1907–1908-ban Weiner Leó közbenjárásával kapta első szerződését: korrepetitor a Népszínház–Vígoperánál. Karmesterként itt debütált beugrással 1908 tavaszán, Bizet Carmenjét vezényelte.

Az 1910–'11-es évadban karmester volt Ljubljanában, 1911-től 1914-ig az újonnan megnyílt budapesti Népopera karmestere volt. Reiner Frigyes felívelő világkarrierjének első fontos állomása Wagner Parsifaljának budapesti bemutatója 1914. január 1-jén, miután a zenedráma felszabadult a szerzői jogi tilalom alól. Pályája következő állomása 1914-től 1921-ig a világhírű drezdai Szász Udvari Opera volt, ahol Richard Strauss jelenlétében vezényelte a komponista számos művét. Ez idő tájt indult nemzetközi karrierje, Rómában, Barcelonában, Hamburgban lépett fel vendégként.

1922-ben az USA-ba költözött, ahol különböző nagy zenekarok karmestereként működött. A Cincinnati Szimfonikusok vezetője. 1929-től a New York-i Filharmonikusok karnagya, 1938-tól 1948-ig a Pittsburgh-i Szimfonikusok vezetője.

1948-tól 1953-ig a New York-i Metropolitan Opera karmestere, 1953-tól 1963-ig a Chicagói Szimfonikus Zenekar vezetője. Philadelphiában egyetemi katedrát kapott a zenekari és operaosztály vezetőjeként.

Bartók Béla utolsó pódiumszereplésének ő volt a karmestere New Yorkban 1943-ban. Számos hanglemezfelvétele közül kiemelkednek Richard Strauss és Bartók Béla műveinek tolmácsolásai. Gyakran tűzte műsorára magyar komponisták műveit az USA-ban.

Midőn 10 év után visszatért a Metropolitan Operába, Richard Wagner Az istenek alkonya című zenedrámájának előkészületei közben rosszul lett és a bemutató előtt meghalt.

Emlékezete[szerkesztés]

Budapest XIV. kerületében közterület viseli a nevét a Thököly út és a Dózsa György út kereszteződésében (Reiner Frigyes park).

Külső hivatkozások[szerkesztés]