Palazzo Vecchio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A Firenze történelmi központja
világörökségi helyszín része
Palazzo Vecchio
Palazzo della Signoria
TelepülésFirenze
CímOlaszország, Firenze, Piazza della Signoria
Építési adatok
Építés éve1298
Megnyitás1322
Építési stílus
Építész(ek)Arnolfo di Cambio
Hasznosítása
Felhasználási terület
Elhelyezkedése
Palazzo Vecchio (Firenze)
Palazzo Vecchio
Palazzo Vecchio
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 10″, k. h. 11° 15′ 22″Koordináták: é. sz. 43° 46′ 10″, k. h. 11° 15′ 22″
Térkép
Palazzo Vecchio weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo Vecchio témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Palazzo Vecchio a 19. században
A Palazzo Vecchio főbejárata szobrokkal, balra Michelangelo Buonarroti szobra, a Dávid

A Palazzo Vecchio (IPA: [paˈlattso ˈvɛkkjo], a. m. Öreg palota), Firenze történelmi központjában, a Piazza della Signorián található, 1298-ban kezdték el építeni, és a harang beemelésével 1322-ben fejezték be.[1]

A toszkánai nagyhercegek székhelye volt, majd kormányzói palota, ma városháza. A Vasari-folyosó (Corridoio vasariano) 1565-ben készült el, a Palazzo Vecchiót köti össze az Uffizin és a Ponte Vecchión keresztül a Pitti-palotával.

Története[szerkesztés]

1298-tól épült fel Firenze városa vezetésének palotája, a Palazzo dei Priori, Arnolfo di Cambio tervei szerint. E palota lett a Toszkánai Nagyhercegség székhelye, s a körötte levő térrel, a Piazza della Signoriával együtt Firenze politikai központjává vált. A Medici hercegek a Savonarola által kibővített palotában kormányoztak és éltek.

I. Cosimo de’ Medici herceg fiának esküvője alkalmából 1565-ben kutat is állítottak a térre, Bartolommeo Ammanati manierista stílusú Neptunusz-kútját.

A Mediciek hamarosan új, nagy palotát építtettek, a Pitti-palotát, már I. Cosimo utódja, Francesco de’ Medici nagyherceg uralkodása idején átköltözött a család az új palotába, ettől kezdve a Palazzo dei Priori épületében a kormányzati hivatalok működtek, s ettől kezdve emlegetik Palazzo Vecchio (Régi Palota) néven. Napjainkban ebben az épületben működik a firenzei városháza.

Régészeti feltárás a palota alatt[szerkesztés]

A Palazzo Vecchio alatt 2004 óta régészeti kutatás folyik, melynek során egy római színház (commune) mintegy 2000 éves épületmaradványait tárták fel. Találhatók itt maradványok a római korból, a középkorból és a reneszánsz idejéből is. A nyomok a város fejlődéséről tanúskodnak. Ezt a helyszínt a feltárás befejeződéséig havonta csak 50 turista látogathatja.[2]

Leírása[szerkesztés]

Külseje[szerkesztés]

Az épület látványa erődítmény benyomását kelti, építészetileg a gótikus kettős ablakokkal tagolt kváderköves homlokzat kelti ezt a benyomást, s mindezt felerősíti a címerfríz feletti pártázatos körfolyosó. A világi hatalom jelképeként rövid és karcsú torony magasodik az erődítményszerű épület fölé.

Belseje[szerkesztés]

Festmények[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]