Ospedale degli Innocenti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Világörökség logo.png  A Firenze történelmi központja
világörökségi helyszín része


Ospedale degli Innocenti
Galleria degli innocenti 11.JPG
Település borough 1 of Florence
Cím piazza della Santissima Annunziata
Megnyitás 1445
Építési stílus reneszánsz építészet
Építész(ek) Filippo Brunelleschi
Elhelyezkedése
Ospedale degli Innocenti (Firenze)
Ospedale degli Innocenti
Ospedale degli Innocenti
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 35″, k. h. 11° 15′ 40″Koordináták: é. sz. 43° 46′ 35″, k. h. 11° 15′ 40″
Ospedale degli Innocenti weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ospedale degli Innocenti témájú médiaállományokat.

Az Ospedale degli Innocenti lelencház és kórház, és Firenze városának tanácsa megbízásából Filippo Brunelleschi tervezte és építette 1421 és 1424 között. A mester már nem érhette meg az épület befejezését, a homlokzaton végig futó árkádsor azonban már életében állt. Ez volt talán az első olyan köztéri épülethomlokzat, amelyet hosszan futó árkádsorral díszítettek a reneszánsz idején Firenzében.


Az épület története[szerkesztés]

Firenze egyik legszebb köztere a Piazza della Santissima Annunziata tér. A térhez a Santa Maria del Fiore székesegyháztól északkelet felé haladva jutunk el. A viszonylag zárt köztér keleti oldalát foglalja el az árvaház épülete. Az árvaházzal szemközti épület árkádsorát Brunelleschi árkádsora nyomán egy évszázaddal később alakították ki. Utoljára készült el a tér északi oldalán álló a Santissima Annunziata-templom homlokzati árkádsora. A térnek így három oldalán látható szép arányú és ritmusú árkádsor. Magyarországon a szegedi Dóm tér hasonlítható talán összképében a Santissima Annunziata-tér szerkezetéhez (bár a szegedi tér nagyobb, a firenzei tér intimebb hatású).

Az árvaház megépítését a firenzei selyemszövők céhe és az aranyművesek céhe finanszírozta. 1419 és 1451 között épült föl a teljes épület. Építészettörténeti szempontból a homlokzata a legjelentősebb. Filippo Brunelleschi római tanulmányai után szülővárosába visszaérkezve élete fő művének, a firenzei dómnak a kupolaépítésre fordította energiája nagy részét. Jutott azonban ideje más épületek megformálásához is. Épületein ókori formaelemeket használt föl, és ezek közül a kupola és az oszlopcsarnok a két legjelentősebb. A loggia már gyakran használt épületelem volt Firenzében, (Pl. Loggia dei Lanzi), de a hengeres oszlopokkal, korinthoszi oszlopfőkkel, félgömb kupolákkal kialakított hosszú árkádsor újdonság volt.

Az Ospedale degli Innocenti árvaház homlokzata Firenzében.

A homlokzaton végig futó árkádsorba 9 lépcsőn föllépve jutunk. A félköríves árkádívek a szemközti falon is folytatódnak és az árkádsor szakaszait is félkörívek választják el egymástól. A négy félkörívelt határolt szakaszok belsejét félgömb kupola borítja. Különösen szép látványt nyújt a homlokzat a délutáni napsütésben, amikor a félköríves árnyéksor is részt vesz az épület arculatának formálásában. A félkörívek közeiben Andrea della Robbia kerámiadíszítései foglalnak helyet.

Az árvaházzal szemközti épület árkádsorát 1516-1525 között ifj. Antonio da Sangallo és Baccio d’Agnolo építette. Majd egy évszázaddal később készült el az árkádsor a Santissima Annunziata-templom homlokzatán, melyet Giovanni Battista Caccini 1601-ben fejezett be.

Irodalom[szerkesztés]

  • Pogány Frigyes (1971): Firenze. Corvina Kiadó, Budapest
  • Pogány Frigyes (1976): Itália építészete II. Corvina Kiadó, Budapest
  • Pogány Frigyes (1971): Szobrászat és festészet az építőművészetben. Műszaki Könyvkiadó, Budapest

További információk[szerkesztés]