Palazzo Corsini al Parione

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Világörökség logo.png  A Firenze történelmi központja
világörökségi helyszín része
Palazzo Corsini al Parione
Palazzo corsini al parione.JPG
Település Firenze
Tulajdonos Corsini family
Elhelyezkedése
Palazzo Corsini al Parione (Firenze)
Palazzo Corsini al Parione
Palazzo Corsini al Parione
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 14″, k. h. 11° 14′ 56″Koordináták: é. sz. 43° 46′ 14″, k. h. 11° 14′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo Corsini al Parione témájú médiaállományokat.

A Palazzo Corsini al Parione (Lungarno Corsini 10. ) egy firenzei palota.

Története[szerkesztés]

A mai palota helyén a korábbiak több kisebb épület állt, mint például a Casino del Parione, amelyeket 1555-ben Bindo Altoviti elkobzott. Ezeket di Marignano márkinőnek ajándékozta, majd a birtok Don Giovanni di Medici, I. Cosimo de’ Medici fiának tulajdonába került. 1640-ben vásárolta meg Maddalena Machiavelli, Bartolomeo Corsini anyja, így került a birtok a befolyásos firenzei kereskedőcsalád, a Corsinik tulajdonába. Bartolomeo Corsini rendelte el egy új palota építését 1656-ban. Az építkezést Alfonso Parigi il Giovane kezdte el. Őt Ferdinando Tacca, majd Pierfrancesco Silvani követte. Utóbbinak köszönhető az épület U-alakja. Az épületet végül 1737-ben Antonio Maria Ferri tervei alapján fejezték be: ő alakította ki az Arnóra néző homlokzatot, a belső udvart, valamint a monumentális lépcsősort.

Leírása[szerkesztés]

Az épület a késő barokk építészet egyik legszebb firenzei példája. A piano nobile termeit Carlo Marcellini stukkói valamint Rinaldo Botti és Alessandro Gherardini freskói díszítik. A Ferri-féle monumentális lépcsősort neoklasszicista szobrok díszítik, melyek közül a legszebb XII. Kelemen pápa szobra az első emeleten. A piano nobile szintjén egy kis logetta is található, ezt Alessandro Rosi és Bartolomeo Neri freskói díszítik az 1650-es évek elejéről. A trónterem szintén gazdagon díszített, érdekessége Anton Domenico Gabbiani freskója 1696-ból, az Apoteózis.

Galleria Corsini[szerkesztés]

Az épület első emeletén vannak a Galleria Corsini gyűjteménynek otthont adó termek. A Corsini-család magángyűjteménye értékes 17-18. századi itáliai és európai festők munkáit tartalmazza, többek között Pontormo, Luca Signorelli, Filippo Lippi, Giovanni Bellini, Salvator Rosa és Luca Giordano. A gyűjteményt Don Lorenzo di Corsini alapította 1765-ben. Mivel továbbra is magánkézben van, csak bizonyos időszakokban vagy bejelentkezéssel látogatható.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]