Palazzo Rucellai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Firenze történelmi központja
Világörökség
Firenze
Firenze
Adatok
Ország Olaszország
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, III, IV, VI
Felvétel éve 1982
Elhelyezkedése
Palazzo Rucellai (Firenze)
Palazzo Rucellai
Palazzo Rucellai
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 16″, k. h. 11° 14′ 59″Koordináták: é. sz. 43° 46′ 16″, k. h. 11° 14′ 59″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz [[Commons:Category:Palazzo Rucellai|Firenze történelmi központja]] témájú médiaállományokat.

A Palazzo Rucellai a Via della Vigna Nuova 18. alatt található firenzei palota.

Története[szerkesztés]

A palotát 1446 és 1451 között Bernardo Rossellino építette León Battista Alberti tervei alapján. A főhomlokzat 1465-ben készült el. A palotát Giovanni Rucellai rendelte meg, gazdag firenzei kelmefestő. A palota jelenleg is a család tulajdonában van. Az 1990-es években a Museo di Storia della Fotografia Fratelli Alinari (Alinari testvérek fényképészettörténeti múzeuma) működött benne.

Leírása[szerkesztés]

Alberti megvalósította mindazokat az elképzeléseket, melyeket ideálul tűzött ki maga elé egy grandiózus palotával kapcsolatban. A mester újat alkotott a quattrocento addigi palotahomlokzataival szemben. A korábbiak ugyanis mind kicsit erőd jellegűek voltak, kevéssé tagolt, rusztikás homlokzataik mintha mindig ellenséges támadás elől akarták volna megvédeni lakóikat. Az emeletek között díszes párkány ad vízszintes hangsúlyt. A párkányok és félpillérek által határolt négyszögekben hagyományos formájú, kétosztatú ablakok helyezkednek el. Az ablakok is eltérnek a korábbi épületekétől: a kapuk fölött levők kicsivel nagyobbak. A korábban épült palazzóknak csak egy, hangsúlyos, középső kapujuk volt, a Palazzo Rucellainak viszont kettő.

Lásd még[szerkesztés]

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo Rucellai témájú médiaállományokat.