Ugrás a tartalomhoz

Ognissanti (Firenze)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A Firenze történelmi központja
világörökségi helyszín része
Ognissanti
TelepülésFirenze
Ország Olaszország
Vallásrómai katolikus
EgyházmegyeFirenzei főegyházmegye
NévadóMindenszentek
Építési adatok
Típustemplom
Stílusbarokk építészet
Építés befejezése1251
ÉpíttetőHumiliátusok
Építész(ek)Matteo Nigetti
Elhelyezkedése
Ognissanti (Firenze)
Ognissanti
Ognissanti
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 21″, k. h. 11° 14′ 46″43.772510°N 11.245980°EKoordináták: é. sz. 43° 46′ 21″, k. h. 11° 14′ 46″43.772510°N 11.245980°E
Térkép
Az Ognissanti hivatalos honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Ognissanti témájú médiaállományokat.

A Chiesa di Ognissanti (röviden Ognissanti, magyarul Mindenszentek-templom) az olaszországi Firenzében található templom. A 13. század közepén alapították olyan szerzetesek részére, akik gyapjú-kikészítéssel és szövés-fonással foglalkoztak. A középkorban annak a térnek a helyén, ahol ma ez a templom áll gyapjúfeldolgozó üzemek voltak. A templom és a mellette álló kolostor eredetileg sokkal díszesebb volt, mai barokk formáját a 16-17. századi átépítések után kapta, eredeti duecento hangulatát csak a harangtorony őrzi.

A templom főkapuja felett egy dombormű látható, ami Mária megkoronázását ábrázolja. Ezt a művet korábban a della Robbia-család művészeinek tulajdonították, de újabb vélemények szerint Benedetto Buglioni készítette. A belső tér egyhajós, kereszthajóval. Legszebb dísze Giotto Ognissanti Madonnája volt, de az ma már az Uffizi képtárban látható.

A templomban látható Domenico Ghirlandaio egy öregkori festménye az egyik oltáron, ami az Irgalmas Madonnát ábrázolja. A kép a Vespucci-család megrendelésére készült, a család tagjai láthatóak a képen, amint a Madonna előtt térdelnek. A Máriától balra lévő fiatal fiú állítólag maga Amerigo Vespucci. Ugyanezen a képen a Mária bal keze alatt térdelő nő Simonetta Cattaneo, aki egyrészt Giuliano de’ Medici szerelme volt, másrészt Botticelli Tavasz és Vénusz születése című képeinek a modellje. Az oltár előtti kőlap takarja a Vespucci-család kriptáját. A kőlapot Amerigo nagyapja készítette 1471-ben. A harmadik és negyedik oltár között látható Botticelli festménye, ami Szent Ágostont ábrázolja. Vele szemben van Ghirlandaio képe Szent Jeromosról.

A templom jobb oldali kereszthajójának az egyik kápolnájában van Botticelli sírja. Egy másik kápolnában Napóleon nővérének, Murat feleségének, Carolina Bonapartének a sírja van. A sekrestye fafeszületét egy 15. századi lengyel művész, Vit Stwosz készítette, a freskók részben Giotto iskolájából származnak.

A templom mellett található a kolostor, aminek a refektóriumában látható Ghirlandaio Utolsó vacsora című műve. Az 1966-os firenzei árvíz során a templom és a kolostor belül majdnem 3 méter magasságig víz alá került, ekkor a restaurálás idejére több freskót leválasztottak a falról és a refektóriumba szállították őket. A kolostor udvara Michelozzo stílusában készült.

Források[szerkesztés]