Amerigo Vespucci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerigo Vespucci
Amerigo Vespucci.jpg
Született 1454. március 9.
Firenze
Elhunyt 1512. február 22. (57 évesen)[1]
Sevilla
Foglalkozása
  • felfedező
  • kereskedő
  • térképész
Halál oka malária

Amerigo Vespucci aláírása
Amerigo Vespucci aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Amerigo Vespucci témájú médiaállományokat.

Amerigo Vespucci (Firenze, 1454. március 9.Sevilla, 1512. február 22.) olasz utazó, felfedező.

Amerigo Vespucci

Élete[szerkesztés]

Nastagio Vespucci negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot 1454-ben az itáliai Firenzében. Az Amerigo név a latin Emericus (a magyar Imre) olasz változata. Az elmúlt néhány évszázadban polgárjogot nyert egy olyan feltételezés, miszerint az Imre név olasz megfelelője az Amerigo. Nincs ugyan rá bizonyíték, de amerikai katolikus magyarok állítják, hogy a középkori Itáliában elterjedt Szent Imre kultusz hatására kapta Vespucci az Amerigo nevet.

Életéről – felfedezésén kívül – kevés adat áll rendelkezésre. 1490-ben ugyanabba a kereskedőházba lépett be, amelyikben kortársa, Kolumbusz Kristóf is hajózott. 1499-ben a mai Suriname-ba hajózott, s közben egy új országnevet ötlött ki: miközben a part mentén hajóztak, így kiáltott fel Vespucci: Hiszen ez egy kis Velence – Venezuela! Hazatérte után portugál lobogó alatt az Újvilág felé indult. Végül Vespucci saját állítása szerint 1504-ig összesen négy ízben járt Amerikában. Kétszer spanyol, kétszer portugál megbízásból, de Kolumbusz után.

Kolumbusz mindvégig abban a hitben élt, hogy az Indiába vezető nyugati utat találta meg: ebben a tudatban is halt meg 1506-ban. Ugyanakkor 150102 köré tehető az az időpont, mikor Vespucci önálló földrésznek nevezi ki új felfedezését, noha akkorra még csak Dél-Amerika északi és keleti partvidékét járta be. Ám a keleti partvidéken tényleg eljutott a déli szélesség 52. fokáig.

A lotaringiai St. Diében működő Martin Waldseemüller német kozmográfus 1507-ben kiadott világtérképén nevezi először Amerikának az új déli földrészt, melyet addig Újvilágként emlegettek. Kolumbusz nevét utóbb egy országnév örökítette meg: a mai Kolumbia.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]