Alonso de Ojeda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alonso de Ojeda
Született 1466[1][2]
Torrejoncillo del Rey
Elhunyt 1515 (48-49 évesen)[1][2]
Santo Domingo
Foglalkozása
Sírhelye Dominican National Pantheon
A Wikimédia Commons tartalmaz Alonso de Ojeda témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Alonso de Ojeda útjai

Alonso de Ojeda (1466? – 1515?) spanyol konkvisztádor, lovag, felfedező.

Először Kolumbusz második útján utazott Amerikába, ahol 1494 márciusában megbízták Hispaniola szigetének feltérképezésével.

1499-ben egy négy hajóból álló raj parancsnokaként indult útnak; navigátora Amerigo Vespucci, főkormányosa Juan de la Cosa volt. Májusban hajóztak ki, és az Orinoco deltájában érték el Dél-Amerika partját. Tovább utazva bejárták a mai Venezuela partvidékét és a Maracaibo-tó nagy részét, felfedeztek sok szigetet, egyebek közt:

Guyana partjainál Vespucci elvált Ojedától, és dél felé hajózott tovább.[6]

1500 nyarán tértek haza.

1508-ban ismét útnak indult Diego Nicuesa társaságában azzal a feladattal, hogy Dél-Amerikában alapítsanak gyarmatokat. Egyik tisztje Francisco Pizarro volt.[7] Ojedának Új-Andalúzia jutott, társának küldetése pedig Arany-Kasztília létrehozása volt. Ojedának pénzügyi gondjai támadtak, ezért embercsempészettel akarta törleszteni adósságait, de ez nem sikerült neki, végül Nicueza segített rajta.

1510-ben alapította meg az első jelentős spanyol támaszpontot, amit szent Sebestyénről nevezett el; helyén ma a kolumbiai Turbo városa áll. Ojeda tervei nem váltak be: sok embere éhen halt, másokat az őslakók öltek meg.[8] Fokozódó anyagi gondjai miatt felszállt egy arra járó hajóra, és visszatért Hispaniolára, hogy segítséget hozzon. A telep helyőrségét a karibi indiánvadászatokon megedződött Pizarróra bízta. Hispaniolán Ojedának nem sikerült támogatókat találnia, ezért nyomorúságos körülmények között tengődött, míg végül 1515 körül meghalt.

A Santo Domingó-i Szent Ferenc-kolostor főbejáratának íve alá temették el, ám később a testet kiásták, és titokban Venezuelába csempészték.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Library of Congress Authorities (angol nyelven). Kongresszusi Könyvtár. (Hozzáférés: 2017. április 6.)
  2. a b Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 6.)
  3. Aruba — Our History
  4. plates.gaja.hu: Hollandia - Nederland (NL) Bonaire
  5. Curacao minden mennyiségben!
  6. Magyar katolikus lexikon: Vespucci, Amerigo
  7. Extremadura - A konkvisztádorok földje. [2010. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 29.)
  8. Konkvisztádorok (KvízCity33). [2012. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  9. Ruinas de San Francisco: Entre el rescate y el abandono (spanyol nyelven). El Nacional, 2018. július 7. (Hozzáférés: 2020. december 11.)

Források[szerkesztés]