Martin Waldseemüller

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Martin Waldseemüller
19. századi festmény
19. századi festmény
Született 1470[1][2][3][4][5]
Schallstadt
Elhunyt 1520. március 16. (49-50 évesen)[2][6][7]
Saint-Dié-des-Vosges
Állampolgársága Hachberg-Sausenberg Őrgrófság
Foglalkozása
Iskolái Albert Ludwig Egyetem, Freiburg
A Wikimédia Commons tartalmaz Martin Waldseemüller témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Martin Waldseemüller (Schallstadt, kb. 1470Saint-Dié-des-Vosges, 1520. március 16.) német humanista kartográfus volt. Ő használta először térképen az akkor újonnan felfedezett kontinensre az „Amerika” nevet.

Waldseemüller Wolfenweiler néven született. Családjával Freiburg im Breisgau közelébe költözött. A Freiburgi Egyetemen tanult.

1507-ben, amikor Saint-Dié-des-Vosges-ban (Franciaország) dolgozott, elkészített egy földgömböt, egy világtérképet (Universalis Cosmographia) és kiadott egy könyvet (Cosmographiae Introductio). Ezekben bukkan fel először az Amerika név (America). A könyv tartalmazza a Quatuor Americi navigationes című részében („Amerigo négy utazása”) a felfedező beszámolójának latin fordítását. A levelet állítólag Amerigo Vespucci írta, bár vannak történészek, akik szerint valójában hamisítvány.

A könyv így írja le a névadást: ab Americo Inventore …quasi Americi terram sive Americam („a felfedező Americóról… mintegy Americo földje, vagyis America”). Vannak, akik szerint a könyvet nem is Waldseemüller, hanem Matthias Ringmann írta, vagy talán közös alkotásuk.

1513-ra Waldseemüller meggondolta magát a nevet illetően, valószínűleg mert már akkor vitatták, hogy Vespucci fedezte volna fel és nevezhette volna el Amerikát. Ptolemaiosz atlaszának átdolgozásában – amit Ringmann-nal közösen írtak – a kontinenst Terra Incognita, azaz „Ismeretlen Föld” néven jelölik meg. De addigra már az eredeti világtérkép 1000 példányban terjedt el, és a korábbi névadással hiábavaló volt a küzdelem. Az írott dokumentumokban Észak-Amerika még egy darabig az „Indiák” néven szerepelt, de végül felülkerekedett az Amerika név.

Universalis Cosmographia, 1507-ben German Martin Waldseemüller volt az első térképész, aki nagy vonalakban a mai ismereteink szerint ábrázolta Amerikát
Universalis Cosmographia, 1507-ben German Martin Waldseemüller volt az első térképész, aki nagy vonalakban a mai ismereteink szerint ábrázolta Amerikát

A térképről sokáig azt hitték, hogy elveszett. 1901-ben Joseph Fischer szerzetes Wolfeggben (Dél-Németország) megtalálta az egyetlen példányt a kastély könyvtárában. Azóta is ez az egyetlen ismert példány, amelyet 2001-ben a Library of Congress (Kongresszusi könyvtár, Amerikai Egyesült Államok) vásárolt meg.

A Waldseemüller földgömb négy példánya nyomtatott térkép formájában maradt fenn, amelyeket azért készítettek, hogy később egy gömbre ragasszák. Ezekből egy van Amerikában (University of Minnesota).

A Waldseemüller földgömb virtuális, magyar változata: [1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. Open Library (angol, spanyol, francia, német, cseh, horvát és telugu nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Open Library (angol, spanyol, francia, német, cseh, horvát és telugu nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Faceted Application of Subject Terminology. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 15.)
  7. AlKindi