Palazzo Spini Feroni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Firenze történelmi központja
Világörökség
Palazzo Spini Feroni
Palazzo Spini Feroni
Adatok
Ország Olaszország
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, III, IV, VI
Felvétel éve 1982
Elhelyezkedése
Palazzo Spini Feroni (Olaszország)
Palazzo Spini Feroni
Palazzo Spini Feroni
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 43° 46′, k. h. 11° 15′Koordináták: é. sz. 43° 46′, k. h. 11° 15′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz [[Commons:Category:Palazzo Spini Feroni|Firenze történelmi központja]] témájú médiaállományokat.

A Palazzo Spini-Feroni (Piazza Santa Trinita és Via Tornabuoni sarka) egy firenzei palota.

Története[szerkesztés]

Az első palotát a Spini család építette 1260-ban. Az 1288-as áradások során lakhatatlanná vált ezért a politikus és kereskedő Geri Spini 1289-ben egy új palota építését rendelte el. Abban a korban Firenze egyik legnagyobb palotája volt, vetekedett a Palazzo Vecchio méreteivel. A 14. század végén a palotát két részre osztották. A Spini családnak az Arnóra néző része maradt. A 18. századig birtokolták, amikor is a család örökös nélkül maradt. Ekkor szállodát rendeztek be benne (Hotel l’Europe). A másik részt pénzügyi okok miatt a 16. század végén eladták Francesco Antonio Feroni márkinak. A két palotát végül 1846-ban egyesítették ismét, amikor a város várárolta meg. 1865-71 között a városvezetés székelt benne, ugyanis a Palazzo Vecchiót át kellett engedni az olasz kormánynak. 1881-ben a Cassa di Risparmio di Firenze bank vásárolta meg, majd 1938-ban Salvatore Ferragamo cipőgyárosé lett. 1995-ben nyitották meg az épületben a Salvatore Ferragamo múzeumot.

Leírás[szerkesztés]

A palota egyike Firenze legszebb középkori építményeinek. Az 1874-ben elvégzett restaurálási munkálatok visszaállították eredeti formáját, eltüntetve minden barokkos díszítőelemet. Az épületnek fontos védelmi funkciója volt, ezt bizonyítja az egyszerű erőd-szerű kialakítása. A bejáratát Giuseppe Piamonti 1705-ben készített szobrai díszítik. A termeinek freskóit 1609-1612 között Bernardino Poccetti festette.

Lásd még[szerkesztés]

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo Spini Feroni témájú médiaállományokat.