San Miniato al Monte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A Firenze történelmi központja
világörökségi helyszín része
San Miniato al Monte
Vallás keresztény
Felekezet római katolikus
Egyházmegye Firenzei főegyházmegye
Névadója Szent Miniasz
Építési adatok
Építése 11. század
Stílus román
Elérhetőség
Település Firenze
Elhelyezkedése
San Miniato al Monte (Olaszország)
San Miniato al Monte
San Miniato al Monte
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 43° 45′ 34″, k. h. 11° 15′ 54″Koordináták: é. sz. 43° 45′ 34″, k. h. 11° 15′ 54″
A San Miniato al Monte weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz San Miniato al Monte témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A San Miniato al Monte bazilika Firenze egyik legrégibb építészeti műemléke, a toszkánai románkori építészet remeke. A firenzei városközponttól délre, az Arno folyó déli partján fekvő domb tetején áll, annak az ősi szentélynek a helyén, ahol Szent Minias ókori vértanú ereklyéit eltemették. Minias örmény herceg volt, aki remeteként élt, de elfogták és a császár jelenlétében lefejezték.

Története[szerkesztés]

Már a 8. században kápolna állt ezen a helyen, ahol a szent ereklyéit őrizték. A most is álló templomot a 11. század elején kezdte el építeni Alibrando püspök, Szt. Benedek rendi monostortemplomként. A harmonikus homlokzati és belső márványborítást a század végén kezdték föltenni, de a munka még a 12. században is tartott.

A San Miniato al Monte belső díszítését még évszázadokon át gazdagították a nagy firenzei alkotóművészek, Michelozzo, Agnolo és Taddeo Gaddi, Luca della Robbia, Spinello Aretino, Antonio Manetti, Antonio és Bernardo Rossellino, Antonio és Pierro Pollaiuolo.

A templom építészeti jelentősége[szerkesztés]

A bazilikás elrendezésű templomot sajátos, bár magyar szem számára ismerős módon építették. A főhajó közepén lépcsősor visz föl két oldalt a megemelt szentélybe, a szentély alatt pedig a kripta (altemplom) foglal helyet. (Gondoljunk a [[Pannonhalmi Bencés Főapátság#A Szent Márton-bazilika[6]|pannonhalmi bazilika]], vagy Pécs és Veszprém székesegyházának belső terére). A szentély alatti kripta a templom legrégebbi része, itt őrzik a Szent Minias ereklyéket is.

A San Miniato al Monte templom belseje.

Az apszist a 13 végéből származó mozaik díszíti. A főhajót karcsú árkádsor választja el az oldalhajóktól. Különlegessége az épületnek a fedélszék, amely nyitott és így megfigyelhető a tetőzet gerendázata.

A reneszánsz idején a San Miniato al Monte bazilika volt a példakép a reneszánsz templomépítő mesterek számára, ezért az itáliai román építészetnek ezen irányzatát protoreneszánsznak nevezik. A 15 században Leon Battista Alberti a Santa Maria Novella homlokzatának díszítésénél, Filippo Brunelleschi a Santo Spirito (Firenze) és a San Lorenzo (Firenze) belső terének alakításakor tekintette mintának a három évszázaddal a korábbi templomot. De a Battistero és a Santa Maria del Fiore székesegyház külső borításának az elkészítését is (és később más középületekét is) a San Miniato al Monte márványborításának szépsége ihlette.

Irodalom[szerkesztés]

  • Pogány Frigyes (1971): Firenze. Corvina, Budapest
  • Pogány Frigyes (1973): Itália építészete I. Corvina, Budapest
  • Pogány Frigyes (1971): Szobrászat és festészet az építőművészetben. Műszaki Könyvkiadó, Budapest

Külső hivatkozások[szerkesztés]