Santi Apostoli (Firenze)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A Firenze történelmi központja
világörökségi helyszín része
Santi Apostoli
TelepülésFirenze
Ország Olaszország
Vallásrómai katolikus
EgyházmegyeFirenzei főegyházmegye
Névadóapostolok
Építési adatok
Típustemplom
Stílusromán
Építés befejezése11. század
Elhelyezkedése
Santi Apostoli (Firenze)
Santi Apostoli
Santi Apostoli
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 07″, k. h. 11° 15′ 14″Koordináták: é. sz. 43° 46′ 07″, k. h. 11° 15′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Santi Apostoli témájú médiaállományokat.

A Chiesa dei Santi Apostoli egy templom Firenzében. A hagyomány szerint Nagy Károly alapította 805-ben, de bizonyítékok szerint a 11. században épült. A homlokzatát többször átépítették, majd az egész templomot román stílusban restaurálták az 1930-as években.

Kapuját valószínűleg Benedetto da Rovezzano készítette a 14. század elején. A kaputól balra egy tábla található rajta azzal a mondával, miszerint a templomot Nagy Károly alapította, és két lovagjának, Rolandnak és Olivérnek a jelenlétében szentelték fel. A felújítás után a templom ismét háromhajós lett, két, 16. században épült oldalkápolnával. A mennyezet a 13-14. századból való, a hajókat elválasztó korinthoszi oszloppár első tagjait egy római fürdőből szállították ide, a többi ezek másolata. A templom alapjait valószínűleg régi fürdő falából épült.

A jobb oldali harmadik kápolnában látható Giorgio Vasari képe, amely a szeplőtelen fogantatást ábrázolja 1541-ből. A főoltár képe 1384-ben készült. A bal oldali hajóban egy nagy terrakotta tabernákulum van, amely Giovanni della Robbia alkotása. Az egyik oldalfalnál Oddo Altoviti síremléke látható, amelyet 1507-ben készített Rovezzano. A templomban ezen kívül sok, a padlózatba beépített síremlék látható, ami a templom egykori fontosságára utal.

A sekrestyében azokat a tűzkőszilánkokat őrzik, amelyek a legenda szerint a jeruzsálemi Szent Sírból származnak, és Pazzino de'Pazzi révén kerültek Firenzébe a 11. század végén. Minden nagyszombaton ezekkel a tűzkövekkel gyújtanak tüzet, majd egy zománcozott ezüstlanternában viszik a Dómhoz, ahol a Scoppio del Carro nevű tűzijátékos szertartásnál van szerepe.[1]

A közelben húzódó Borgo Santi Apostoli utca a templomról kapta a nevét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Panoráma 89. oldal

Források[szerkesztés]

  • Panoráma: Wellner István. Firenze. Panoráma útikalauz. Budapest: Panoráma (1975). ISBN 963 243 041 7 
  • Aranykönyv: Aranykönyv: Firenze, a város és remekművei. Budapest: Bonechi kiadó (1996). ISBN 88 7009 956 3 
  • Polyglott: Firenze. Polyglott útikalauz. Budapest: Pegazus Rt. (1992). ISBN 963 7598 08 1