Loggia dei Lanzi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Világörökség logo.png  A Firenze történelmi központja
világörökségi helyszín része
Loggia dei Lanzi
Loggia dei Lanzi 81.JPG
Település Firenze
Cím Piazza della Signoria
Építési stílus reneszánsz építészet
Elhelyezkedése
Loggia dei Lanzi (Firenze)
Loggia dei Lanzi
Loggia dei Lanzi
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 09″, k. h. 11° 15′ 20″Koordináták: é. sz. 43° 46′ 09″, k. h. 11° 15′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Loggia dei Lanzi témájú médiaállományokat.

A Loggia dei Lanzi vagy Loggia della Signoria a firenzei Piazza della Signoria egyik legszebb épülete, egy közel négy emelet magas árkádos csarnok, a világörökség része 1982 óta.

Története[szerkesztés]

A Loggia dei Lanzi késő gótikus-kora reneszánsz átmeneti stílusban épült 1376–82 között, Benci di Cione és Simone di Francesco Talenti irányításával, állítólag Orcagna tervei szerint. Eredeti neve Loggia dei Priori vagy della Signoria volt, csak a nagyhercegség idején kapta jelenlegi nevét a német lándzsásokról (Landsknecht = lándzsások), akik itt teljesítettek szolgálatot.

Leírása[szerkesztés]

A loggia oszlopait félkörívek kötik össze, amik már a gótika végét jelzik.[1] Az oszlopkötegek feletti domborművek, a Hit, Remény, Szeretet, Mértékletesség és Erő jelképei, Giovanni d'Ambrogio és Jacopo di Pietro művei. A középső árkád alatti lépcső két oldalán egy-egy oroszlánszobor áll; a jobb oldali antik, a bal oldalit ennek mintájára készítette Flaminio Vacca, 1600-ban. Az oroszlánoktól jobbra és balra is egy-egy szobor áll a tér vonalában. Baloldalt Benvenuto Cellini 1553-ban készült főműve, a világhírű Perszeusz: ruhátlanul jobb kezében kivont karddal ábrázolja a mondabeli görög hőst, amint bal kezében felmutatja a mindenkit kővé dermesztő Medúza levágott fejét. A szobor talapzatának négy figurája is a görög-római mitológia négy istenalakja. A talapzat alján levő dombormű ugyancsak Perszeuszt ábrázolja, amint Andromédát megszabadítja a tengeri szörnytől. Napjainkban a szobor másolata díszíti a loggiát, az eredeti a Bargellóban van kiállítva.

A jobb oldali márvány szoborcsoport, a Szabin nők elrablása, Giambologna alkotása, 1583-ból.

Középen az árkádok alatt a kétalakos márvány szoborcsoport ugyancsak a görög mitológiából vette témáját: Menelaoszt ábrázolja, amint megmenti Patroklosz holttestét. Egy i. e. 4. századi görög szobor római kori másolata, erősen kiegészítve. A háromszögletű keretbe foglalható kompozíció szolgált nyilván példaképül Pio Fedi olasz szobrásznak, aki Polükszénia elrablását mintázta meg (1866).

Ugyancsak Giambologna műve a Héraklészt és Nesszosz kentaurt ábrázoló márvány szoborcsoport.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Polyglott, 27. oldal

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Loggia dei Lanzi
A Wikimédia Commons tartalmaz Loggia dei Lanzi témájú médiaállományokat.