Loggia dei Lanzi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Loggia dei Lanzi
Loggia dei Lanzi 81.JPG
Hely Piazza della Signoria
Elhelyezkedése
Loggia dei Lanzi (Firenze)
Loggia dei Lanzi
Loggia dei Lanzi
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 09″, k. h. 11° 15′ 20″Koordináták: é. sz. 43° 46′ 09″, k. h. 11° 15′ 20″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Loggia dei Lanzi témájú médiaállományokat.

A Loggia dei Lanzi vagy Loggia della Signoria a firenzei Piazza della Signoria egyik legszebb épülete, egy közel négy emelet magas árkádos csarnok, a Világörökség része 1982 óta.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Loggia dei Lanzi késő gótikus-kora reneszánsz átmeneti stílusban épült 1376-82 között, Benci di Cione és Simone di Francesco Talenti irányításával, állítólag Orcagna tervei szerint. Eredeti neve Loggia dei Priori vagy della Signoria volt, csak a nagyhercegség idején kapta jelenlegi nevét a lándzsásokról (Lanze = lándzsa), akik itt teljesítettek szolgálatot.

Leírása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A loggia oszlopait félkörívek kötik össze, amik már a gótika végét jelzik.[1] Az oszlopkötegek feletti domborművek, a hit, remény, szeretet, mértékletesség és erő jelképei, Giovanni d'Ambrogio és Jacopo di Pietro művei. A középső árkád alatti lépcső két oldalán egy-egy oroszlán-szobor áll; a jobb oldali antik, a bal oldalit ennek mintájára készítette Flaminio Vacca 1600-ban. Az oroszlánoktól jobbra és balra is egy-egy szobor áll a tér vonalában. Baloldalt áll Benvenuto Cellini 1553-ban készült főműve, a világhírű Perszeusz: ruhátlanul jobb kezében kivont karddal ábrázolja a mondabeli görög hőst, amint bal kezében felmutatja a mindenkit kővé dermesztő Medúza levágott fejét. A szobor talapzatának négy figurája is a görög-római mitológia négy istenalakja. A talapzat alján levő dombormű ugyancsak Perszeuszt ábrázolja, amint Andromédát megszabadítja a tengeri szörnytől. Napjainkban a szobor másolata díszíti a loggiát, az eredeti a Bargellóban van kiállítva.

A jobb oldali márvány szoborcsoport, a Szabin nők elrablása, Giambologna alkotása 1583-ból.

Középen az árkádok alatt a kétalakos márvány szoborcsoport ugyancsak a görög mitológiából vette témáját: Menelaoszt ábrázolja, amint megmenti Patroklosz holttestét. Egy i. e. 4. századi görög szobornak római kori másolata, erősen kiegészítve. A háromszögletű keretbe foglalható kompozíció szolgált nyilván példaképül Pio Fedi olasz szobrásznak, aki Polükszéna elrablását mintázta meg (1866).

Ugyancsak Giambologna műve a Héraklészt és Nesszosz kentaurt ábrázoló márvány szoborcsoport.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Polyglott, 27. oldal

Felhasznált irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Loggia dei Lanzi témájú médiaállományokat.