Odeon tér (München)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Odeon tér
Odeonsplatz Pano.jpg
Ország Németország
Névadó Odeon
Elhelyezkedése
Odeon tér (München)
Odeon tér
Odeon tér
Pozíció München térképén
é. sz. 48° 08′ 32″, k. h. 11° 34′ 39″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 32″, k. h. 11° 34′ 39″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Odeon tér témájú médiaállományokat.
Az Odeon tér este
Az Odeon tér a 19.-20. század fordulóján

Az Odeon tér (Odeonsplatz) egy tér München történelmi óvárosának északi részén, a Ludwigstraße déli szakaszán.

A tér és az itt kezdődő Ludwigstrasse építtetője I. Lajos bajor király volt, aki még trónörökösként bízta meg ezzel a munkával a Münchenbe érkező Leo von Klenzét. Két évvel trónra lépése után, 1827-ben Friedrich von Gärtnerre ruházta át a király az építési felügyeletet. Innen ered, hogy a hadvezérek csarnoka nem Klenzéhez fűződik, akitől az Odeon-tértől a Theresienstrasséig az összes többi klasszicista épület származik, hanem von Gärtnerhez. A csarnok példaképe a firenzei Loggia dei Lanzi volt. A bal oldalon áll a harmincéves háború bajor hadvezérének Tilly grófnak a bronzszobra, a jobb oldalon pedig a franciák ellen harcoló Wrede herceg szobra.

Irodalom[szerkesztés]

  • Josef Hugo Biller, Hans-Peter Rasp: München : Kunst & Kultur. Stadtführer und Handbuch. 5., überarb. und aktualisierte Aufl. kiadás. Südwest, München 1999, ISBN 3-517-06072-0.
  • Klaus Gallas: München. Von der welfischen Gründung Heinrichs des Löwen bis zur Gegenwart: Kunst, Kultur, Geschichte. DuMont, Köln 1979, ISBN 3-7701-1094-3 (DuMont-Dokumente: DuMont-Kunst-Reiseführer).

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Odeon tér (München) témájú médiaállományokat.