Ponte Santa Trinita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Világörökség logo.png  A Firenze történelmi központja
világörökségi helyszín része
Ponte Santa Trinita
Ponte santa trinita view.JPG
Elhelyezkedése Firenze
Áthidalt akadály Arno
Tervező Bartolomeo Ammannati
Elhelyezkedése
Ponte Santa Trinita (Firenze)
Ponte Santa Trinita
Ponte Santa Trinita
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 08″, k. h. 11° 15′ 01″Koordináták: é. sz. 43° 46′ 08″, k. h. 11° 15′ 01″
Világörökségi adatok
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV, VI
Felvétel éve1982
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ponte Santa Trinita témájú médiaállományokat.

A Ponte Santa Trinita (Szentháromság híd) egy híd Firenze belvárosában, a Ponte Vecchio után a városban megépült második híd.

Története[szerkesztés]

A híd a Via Tornabuoni végénél ível át az Arno folyón. Az első fahíd ezen a helyen már 1252-ben állt. Hét évvel később egy árvíz lerombolta. A helyére épült kőhidat az 1333-as árvíz tette tönkre. Ezt követően Taddeo Gaddi épített egy hidat, amely az 1557-es árvízig állt. A ma is látható hidat 1567 és 1569 között építette Bartolomeo Ammanati. A második világháborúban, 1944. augusztus 8-án, a visszavonuló német csapatok felrobbantották. Eredeti formájában, 1958-ban állították helyre, a folyóba zuhant kődarabok részleges újrahasznosításával Riccardo Gizdulich építész valamint Emilio Brizzi mérnök felügyelete alatt.

Neve közvetlenül a latinból származik, ezért kiejtésében az első „i” hangsúlyos, ezért helyesírása sem az olaszos Trinità mintát követi.

Leírása[szerkesztés]

A reneszánsz híd a világ legrégebbi elliptikus ívű hídja. A két oldalsó ív fesztávolsága 29 méter, a középsőé 32 méter. A hidat díszítő négy szobrot, melyek a négy évszakot ábrázolják 1608-ban emelték II. Cosimo de’ Medici és ausztriai Mária Magdolna esküvője alkalmából (Tavasz: Pietro Francavilla alkotása; Nyár és Ősz: Giovanni Caccini alkotása; Tél: Taddeo Landini alkotása).

Galéria[szerkesztés]

Felhasznált irodalom[szerkesztés]