Bartolommeo Ammannati

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bartolomeo Ammannati
Született 1511. június 18.[1]
Settignano
Elhunyt 1592. április 13. (80 évesen)[1][2]
Firenze[3]
Állampolgársága olasz[4]
Házastársa Laura Battiferri[5]
Foglalkozása
Sírhelye San Giovannino degli Scolopi
A Wikimédia Commons tartalmaz Bartolomeo Ammannati témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A firenzei Neptún-kút

Bartolomeo Ammanati (vagy Bartolommeo) (Settignano, 1511. június 18.Firenze, 1592. április 13.) olasz manierista építész és szobrász.

Életpályája[szerkesztés]

Mint szobrász eleinte Bandinelli és Jacopo Sansovino tanítványa volt, de inkább Michelangelo hatása alatt állt. Erről tanúskodik főműve, a firenzei Piazza della Signorián levő, a mitológiából vett dekoratív alakokkal gazdagon ékesített díszkútja (1571–75), amelyen Neptunus, tengeri lovaktól húzott fogatán, diadalmasan jelenik meg. Őszintébb hatásúak Ammanati ez alkotásánál a római San Pietro in Montorióban, III. Gyula pápa rokonainak síremlékén, valamint a mellette levő fülkékben látható alakok és a Villa di Papa Giulio gyermek-kútja. Jelentékenyebb Ammanati építő művészeti tevékenysége. A barokk palotastílus kifejlődésében jelentékeny része van. Szereti a rusztikát, mellyel az épületek sarkait, nyílásait keretezi, sőt a féloszlopokat is rusztikával tagolja (a firenzei Pál. Pitti udvarán). A nyílásokat erőteljes foglalattal veszi körül, a díszítést lehetőleg elhagyja. Palotái így méltóságteljes, kissé komoran nehézkes hangulatúak. Rómában a Pál. Ruspoli és a Collegio Romano hatásos udvara legjobb művei. Firenzében a Pitti-palota udvarán kívül számos palotát épített és ő emelte az Arno fölé a Ponte di Santa Trinitát, amely úgy művészileg, mint technikailag mestermű. A San Spirito kolostor udvara változó íves és gerendás árkádjaival szintén jelentékeny alkotás. Luccában, Volterrában és Sienában is épített.

Képgaléria[szerkesztés]

Írása[szerkesztés]

Trattato di Architettura címen elméleti munkát írt, amely azonban csak töredékesen maradt reánk.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. Bartolomeo Ammannati (holland nyelven)
  3. Union List of Artist Names (angol nyelven), 2017. november 14. (Hozzáférés: 2018. október 25.)
  4. https://www.kulturarv.dk/kid/VisKunstner.do?kunstnerId=34813, 2023. február 12.
  5. olasz Wikipédia (olasz nyelven)

Források[szerkesztés]

  • Magyar nagylexikon I. (A–Anc). Főszerk. Élesztős László, Rostás Sándor. Budapest: Akadémiai. 1993. 786. o. ISBN 963-05-6612-5  
  • Művészeti Lexikon 1. A-K (Budapest, 1935) 31. old.