Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (rövidítve: NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. A segélyvonal mind a mai napig az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyet képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. Az este hattól tíz óráig tartó ügyelet napi 5-8 bántalmazással és családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyet regisztrál.

1999-ben az egyesület kiemelkedően közhasznú státuszt kapott.

Tevékenységek[szerkesztés]

Az egyesület szerint a családon belüli erőszak nem magánügy. Számos nemzetközi egyezmény és javaslat kimondja, hogy a családon belüli nők és gyerekek elleni erőszak a nőkkel szembeni diszkrimináció egyik formája, és ezért megszüntetése állami feladat. Egy ilyen mértékű társadalmi problémát egyetlen civil szervezet sem tud egymaga megoldani, ezért a NANE a meghallgatásban és az ítéletmentes megértésben, valamint a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismertetek terjesztésében (akár publikációk, akár képzések vagy kampányok formájában) tud segíteni.

Mivel Magyarországon a NANE Egyesület az egyetlen családon belüli erőszakra specializálódott női civil szervezet, az elmúlt évek során tevékenységeinek köre jelentősen kibővült. Reformokat kezdeményezett például olyan jogi, államigazgatási-eljárási területeken, ahol az állam jelenleg nem szolgáltat igazságot a családon belüli erőszak áldozatainak. Eljárást indított az Alkotmánybíróságnál a nemi erőszak bűncselekményként való elismertetéséért abban az esetben is, ha az a házasságon belül történik.

A NANE segélyvonal nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek ingyenes, anonim segélyvonal, telefonszáma +36-80-505-101, és hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 18 és 22 óra között, szerdán 12 és 14 óra között hívható. Hívhatják családon belüli és szexuális erőszak áldozatai és segítőik.

Jegyzetek és források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]