Might and Magic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Might and Magic egy számítógépes szerepjáték-sorozat, melyet a New World Computing kezdett el fejleszteni, 1996-tól a 3DO-val közösen. A széria ötletgazdája Jon Van Canenghem. A Might and Magic-sorozat az elsők között volt, amely a komputeres szerepjáték fogalmát definiálta, olyan nagy nevek mellett, mint a Bard's Tale, az Ultima sorozat, vagy épp a Wizardry játékok.

Az eredeti játéksorozat a 3DO csődjével véget ért. A névjogok 1,3 millió dollárért az Ubisofthoz kerültek, amely azonban teljesen az alapoktól építette fel az egészet, kezdve a Heroes of Might and Magic V-tel és a Dark Messiah of Might and Magic-kel.

Történet[szerkesztés]

A sorozat tíz fő játékból áll, amelyek különböző platformokon jöttek ki:

Gyűjtemények[szerkesztés]

  • Might and Magic Trilogy (1993), Might and Magic III, IV, V, és a Swords of Xeen.
  • Might and Magic I, II, III, IV, V: Collection Classique (1998)
  • Ultimate Might and Magic Archives (1998), az első öt rész, a World of Xeen és a rajongók által készített Swords of Xeen.
  • Might and Magic VI: The Mandate of Heaven - Limited Edition (1998), a hatodik rész mellé az első öt rész is felkerült a CD-kre
  • Might and Magic Sixpack (1998), az első hat epizód
  • Might and Magic Millennium Edition (1999), a IV, V, VI, VII
  • Might and Magic (Platinum Edition) (2002), VI, VII, VIII, IX.

A sorozat más játékstílusok területére is átmerészkedett, így más játékokban is találkozhatunk az univerzummal. A leghíresebbek a Heroes of Might and Magic, a Crusaders of Might and Magic, a Warriors of Might and Magic, a Legends of Might and Magic, és a rajongók által fejlesztett Swords of Xeen.

Játékmenet[szerkesztés]

A Might and Magic világa egy jellemzően középkori fantáziavilág. A játékos egy több karakterből álló csapatot vezethet, melynek tagjai különféle karakterosztályokba tartoznak, melyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A játék első személyű nézőpontot alkalmaz, mely az első néhány részben a Bard's Tale-sorozathoz hasonlított, a hatodik epizódtól pedig háromdimenziós, szabadon mozgatható térré vált. A harcok körökre osztottak, de a sorozat későbbi epizódjaiban minden valós időben történik, a körökre osztás csak mint opció jelenik meg.

Mindegyik epizód egy relatíve nagy területen játszódik, amely térképekre osztható. Minden térképen jellemző, hogy találunk egy vagy több települést, labirintusokat, valamint csapatostól megjelenő ellenfeleket. Ők a klasszikus fantáziaregények, mesék és mondák szereplői, mint az óriáspatkány, a vérfarkas, a sárkány, vagy a zombi. A harmadik, negyedik és ötödik rész kissé elszakad a fantáziától és ügyesen vegyíti azt a tudományos-fantasztikus elemekkel, melyek azután a hatodik résztől mellékvonalon újra felbukkannak.

Történet[szerkesztés]

Bár a sztori alapvetően fantázia-jellegű, már az eredete is a sci-fi kategóriájába tartozik. A történet egy párhuzamos univerzum egyik galaxisában játszódik, ahol az Ősök elnevezésű űrutazó nép tartja ellenőrzése alatt a bolygókat. A játék minden egyes részében a hősökből verbuválódott csapat egy-egy ilyen bolygón harcol és teljesít küldetéseket, mígnem belekeverednek az Ősök ügyeibe is. Az első öt epizód középponti alakja Sheltem, a Terra bolygó renegát őrzője, aki rejtélyes okok miatt gonosszá lesz, és bolygókat pusztít el úgy, hogy beletaszítja őket saját napjukba. Főhadiszállását a nacelleknek elnevezett lapos világokon rendezi be (amelyek valójában hatalmas űrhajók). Egy másik őrző, Corak azonban az Ősök megbízásából (és a játékos karaktereivel együtt) üldözi Sheltemet világokon át. Mind Corak, mind Sheltem elpusztulnak a Xeen nacellen vívott végső ütközetben.

A hatodik, hetedik és nyolcadik rész már egy új világban, egy Enroth nevű bolygón játszódik, melyet az Ironfist dinasztia ural. A planétát elárasztják az Ősök ősellenségei, a démonszerű Kreeganek. Egyben az is kiderül, hogy az Ősök és a Kreeganek évezredek óta húzódó háborúja az, ami végül is az egykor futurisztikus technológiával rendelkező bolygót visszataszította a barbár középkori környezetbe. A Heroes of Might and Magic sorozattal párhuzamosan futó történetben fokozatosan rajzolódik ki az Ironfist dinasztia története és végzete.

A kilencedik rész már Enroth pusztulása után játszódik, egy Axeoth nevű világban, a tizedik pedig ettől szintén elszakadva, Ashan világában, amely már teljesen mellőzi a sci-fi elemeket.

Külső hivatkozások[szerkesztés]