Heroes of Might and Magic III: Armageddon’s Blade

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Heroes of Might and Magic III: Armageddon’s Blade
Fejlesztő New World Computing
Kiadó 3DO
Rendező David Mullich
Producer Mark Caldwell
Jeff Blattner
Tervező Jon Van Canenghem
Gregory Fulton
Zeneszerző Paul Romero
Rob King
Steve Baca
Sorozat Heroes of Might and Magic
Platformok Microsoft Windows
Macintosh
Kiadási dátum 1999. szeptember 30.
Verzió 2.2
Legfrissebb kiadás
Stabil 2.2
Műfaj Körökre osztott stratégia
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Adathordozó CD

A Heroes of Might and Magic III: Armageddon’s Blade az első, 1999-ben megjelent kiegészítője a Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathiának. Csak az alapjáték birtokában telepíthető és használható. 2002 májusában a PC Guru teljes játékként jelentette meg.

Játékmenet[szerkesztés]

Az alapjátékhoz képest újítás az új vártípus, a Conflux bevezetése, mely az elementális erők köré szerveződött, s így már kilenc játszható frakció szerepel a játékban. Hat új küldetéssorozat mutatkozott be, amelyek közül az egyik folytatja a történetet, a másik öt egy-egy hős sztoriját mutatja be. 35 további pályát is elérhetővé tettek.

A korábbi részekből visszaköszönnek a senkihez nem tartozó lénytípusok, mint a paraszt, a félszerzet, vagy a vaddisznó, esetleg a rendkívül erős azúr sárkány. Tizenegy új hős és két új extra varázstárgy is bevezetésre került (a Végítélet Pengéje és a Sárkányvéres Fiola). Bevezetésre kerültek olyan tornyok is, amelyek a továbbhaladást valamilyen feltételnek való megfeleléshez kötötték. Járt a kiegészítőhöz egy véletlenszerű térképgenerátor és egy pályaszerkesztő is, amellyel akár saját kampányokat is készíthettünk.

Cselekmény[szerkesztés]

Mindössze egy kampány az, amelyik folytatja az alapjáték történetét, egész pontosan a Might and Magic VII sztorijának végétől. Amikor Erathia éppen újjáépülne a háborús pusztításból, egy meglepetésszerű Kreegan-támadás indul meg ellenük. A fáradt és enervált hadsereg képtelen szembeszállni velük. Vezetőjük az új eeofoli uralkodó, Lucifer Kreegan, akinek minden vágya egy régi ereklyének, a Végítélet Pengéjének (Armageddon's Blade) begyűjtése, hogy vele lángba borítsa a világot. Megbízza tábornokát, Xeront, hogy kerítse elő az ereklye darabjait. Megállításukra Erathia és Avlee meglepetésszerűen megtámadják Eeofolt, az elementálok segítségével. Catherine királynő és a frissen kiszabadított Roland király segítségére lesz egy fiatal féltünde, Gelu. Xeron megszerzi a kardot, de amikor vissza akar vele térni Eeofolba, Gelu legyőzi őt és eveszi tőle. Ezután magával Luciferrel is végez. Az Ironfistek visszatérnek Enrothra, Gelu pedig megtartja a kardot. A történet a Heroes Chronicles "The Sword of Frost" című epizódjában folytatódik.

Az Armageddon's Blade kampány során felbukkan az alapjátékból Catherine királynő, valamint Roland Ironfist, aki a Heroes of Might and Magic II-ben szerepelt. Az új karakterek közt ott van a féltünde Gelu és az ördög Xeron. Az öt másik kampány öt különböző hős történetét követi nyomon: a bracadai varázsló Dracont, a barbár Kilgort (akinek a cselekmény későbbi részében lesz még szerepe), Mutare hadurat és Adrienne-t. Végül egy utolsó, bónusz küldetéssorban Sir Christiant, a lovagot irányíthatjuk, aki az alapjáték legelső kampányában is szerepelt már.

Fejlesztés[szerkesztés]

A játék készítése már közvetlenül az alapjáték után megkezdődött, és a Might and Magic VII-ben megismert futurisztikus gonoszok jövőjét, a Forge frakciót mesélte volna el.[1] A rajongók nyomására azonban nem a gonosz, hanem a jó befejezés lett a hivatalos, s ezért az ötletet elvetették.[2] Fontos indok volt még az is, hogy a Might and Magic világát ne vonják teljesen a sci-fi hatása alá. A sebtiben bekövetkezett váltások miatt a tervezőknek nem volt elég ideje megalkotni az új frakciót, a Conflux ezért is lett a korábban már megismert elementálok gyűjtőhelye. A Forge frakcióról fejlesztéskori képernyőképek illetve koncepciórajzok maradtak fenn, illetve egyes rajongók MOD formájában kívánják megjelentetni.

Fogadtatás[szerkesztés]

A kiegészítőt jól fogadta a kritika. Az IGN dícsérte az új tartalmat és a jól használható pályaszerkesztőt.[3] A GameSpot dícsérte a Conflux frakciót,[4] amit a Game Revolution éppen azért illetett kritikával, mert ezek a lények már alapból benne voltak a játékban.[5] Több kritika megjegyezte azt is, hogy nincsenek nagyon nagy változtatások, amikre igazából nincs is szükség a kiforrott játékmenet miatt.

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. Forge Town - Heroes 3: Armageddon's Blade expansion. www.heroesofmightandmagic.com. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  2. Tea Leaves: David Mullich: The Interview. tleaves.com. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  3. PC Games, Wikis, Cheats, Walkthroughs, News, Reviews & Videos - IGN” (angol nyelven).  
  4. Heroes of Might and Magic III: Armageddon's Blade for PC Review - PC Heroes of Might and Magic III: Armageddon's Blade Review. web.archive.org, 2008. december 7. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  5. Game Revolution PC Review Page - Game Revolution. web.archive.org, 2008. május 9. (Hozzáférés: 2020. október 8.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Heroes of Might and Magic III: Armageddon's Blade című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.