Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia
Fejlesztő New World Computing
Loki Software (Linux)
Kiadó 3DO
Tervező Jon Van Canenghem
Gregory Fulton
Zeneszerző Paul Romero
Sorozat Heroes of Might and Magic
Platformok Microsoft Windows
Macintosh
Linux
Kiadási dátum 1999. február 28.
Verzió 1.4
Legfrissebb kiadás
Stabil
  • 1.4
  • 1.3.1a (Linux)
Műfaj Körökre osztott stratégia
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Adathordozó CD
A Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia weboldala

A Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia egy körökre osztott stratégiai játék, melyet a 3DO adott ki 1999-ben. A Heroes of Might and Magic sorozat harmadik darabja. A játék története a Might and Magic VI: The Mandate of Heavenének folytatása, és a Might and Magic VII előtörténete. A játékos hat plusz egy különböző hadjárat közül választhat, melyek a fő sztoriszálat göngyölítik fel, illetve választhatja az egyszerű küldetéseket, melyekben összemérheti tudását a számítógéppel, illetve más játékosokkal.

A játékmenet nagyon hasonlít az elődökére, a játékos bizonyos számú hőst irányíthat, ezeknek parancsnoksága alatt pedig a mitológiából és legendákból ismert egységeket. A játék két fő részből áll, a főtérképből - ahol a hősök mozognak, illetve a körökre osztott játékmódú csataképből - ahol az alájuk rendelt egységek. A játékban nyolc vártípus közül választhatunk, ezekben nyersanyagért többféle épületet emelhetünk, melyekben seregünkbe fogadhatunk különböző lényeket. A hős tapasztalatpontokat szerezhet a csatában legyőzött egységek után, illetve a főtérképen egyéb módokon is. A játék célja általában az összes ellenséges hős elpusztítása, illetve ellenséges vár elfoglalása, de egyes pályákon más cél is meg lehet adva (pl. egy tárgy megtalálása, adott mennyiségű nyersanyag, vagy egység összegyűjtése).

A Heroes III a játékosok és a kritika által is pozitív fogadtatásra lelt. A játéknak két kiegészítője is megjelent, az Armageddon's Blade és a Shadow of Death. Heroes Chronicles címmel egy hatrészes sorozat is megjelent, amely egyszerűsített játékmenettel vezet fel egy másik sztorit. 2015-ben a Ubisoft kiadta a játék HD-verzióját,[1] amely - a forráskód állítólagos elvesztése miatt[2] - nem tartalmazza a két kiegészítőt. Számos rajongói MOD ("In The Wake of Gods", "Horn of Abyss") a későbbiek során javított a játék stabilitásán, illetve új funkciókat is hozzáadott.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A játék hét fejezetből áll, mindegyik más és más nézőpontból meséli el ugyanazokat a történéseket, többnyire az adott vártípus beállítottságától függően.

Roland Ironfist király eltűnése után neje, Catherine királynő egyedül maradt Enrothban. Nem sokkal később hírül veszi, hogy apját, Lord Gryphonheartot, Erathia királyát meggyilkolták. Hamarosan Nighon és Eeofol ördögi teremtményei szállják meg a békés királyságot. Catherine hazatér Antagarich földjére, hogy visszaállítsa a királyság valaha volt békéjét.

Erathia fővárosát, Steadwicket az eeofoli Kreeganek és a nighoni hadurak tartják ellenőrzésük alatt. Nyugaton Tatalia és Krewlod királyságai próbálkoznak területet szerezni. Catherine első feladata szövetségeseket szerezni a harcban. Bracada varázslói és Avlee elfjei segítségével sikerül előretörniük és felszabadítani az ország keleti felét. Közben Lucifer Kreegan, Eeofol parancsnoka kijelenti, hogy a fogságában van Roland király. Avlee megtámadja és elfoglalja eeofolt, de Rolandot már akkor továbbszállították északra. Ezután Catherine visszaszorítja Nighon erőit kis szigetbirodalmukra.

Eközben Deyja nekromantái ördögi mesterkedésüknek köszönhetően lichként felélesztik Gryphonheart királyt. Úgy hiszik, hogy az ő vezetésével legyőzhetetlen élőhalott seregük lesz. De a király túl önálló életet kezd el élni, s Catherine kénytelen a nekromantákkal szövetkezni, hogy végezzen azzal a lénnyel, aki egykor az apja volt.

Egy bónuszkampányban egy szakadár tartomány küzdelmeit kísérhetjük figyelemmel, mely el akar szakadni mind Erathiától, mind Avleetől. Később kiderül, hogy ez Archibald Ironfist műve.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Egységek[szerkesztés]

A játékban, a fejlesztésekkel együtt összesen 118 egység található. Váranként 7 egység, illetve ezeknek fejlesztései. Az egységek kiképzőépületei szabadon a pályákon is megtalálhatóak. Minden várhoz tartozik 16 hős (a hadjáratokban továbbiak, egyedi hősök, rendszerint a történet főszereplői). A RoE-ban ezen kívül lehetett még toborozni a négy őselem (elementál) harcosait (tűz, víz, föld levegő). Az első kiegészítőben (Armageddons Blade) az elementálok számára egy új várat vezettek be, és megjelentek további olyan játékostól független épületek a pályán, ahonnan várakhoz nem tartozó egységeket lehet toborozni, bár rontja a morált.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék alapja továbbra is a térképen való kalandozás és a körökre osztott harc. Mint az a sorozatban megszokott, hősöket irányíthatunk, akik mitikus lényeket toborozva küzdenek meg az ellenféllel. A küldetések teljesítéséhez általában valamilyen speciális célt is el kell érni azon túl, hogy győzzük le az ellenfelet. Például gyűjtsünk be egy speciális varázstárgyat. Viszont a játékos nem szabad, hogy elveszítse az összes egységét és várát, különben vége a játéknak.

Két szinten, föld felett és föld alatt haladhatunk. A térképeken számos objektum várja, hogy felfedezzék, mindenekelőtt a bányák, melyek nyersanyagok kitermelésére alkalmasak. A megfelelő nyersanyag a kulcsa a további fejlődésnek.

Minden csapathoz kétféle "fő" kaszt sorolható. Ez a két kaszt a harcos, illetve a mágus. Kezdetben elég tapasztalatlanok, így a játék elején még nem olyan fontos a hősök fejlesztése, a játék vége felé, amikor már akár ezer fős hadsereg van a kezünkben, akkor már egy minimális tulajdonság is megváltoztathatja a harc kimenetelét. Hősöknek tapasztalatot szerezhetnek azzal, hogy megölnek lényeket, hősöket győznek le, s még sok más módja is lehet a tapasztalatpont-szerzésnek. Ha megfelelő tapasztalatot szereztünk, a hős szintet lép, erősebb lesz. Egy hős rengeteg szintet ugorhat, bár egyre nehezebb lesz a szintlépés a magas tapasztalatpont költség miatt. Minden szintlépéskor kap egy elsődleges képzettséget, illetve választhatunk kettő másodlagos képzettség közül egyet. Ezeket véletlenszerűen dobja ki, viszont az esélye a "jó" képzettség kidobására változik, attól függően, hogy milyen kasztban van a hős. Például egy harcos hős az élete során több támadást, meg védekezést szerez, mint mágikus energiát, vagy tudást, hisz egy harcos csak nem a varázslataiból tanul, mint a harcban szerzett fegyveres tapasztalataiból.

Minden hősnek van négyféle elsődleges képzettsége. Attack (támadás), Defense (védekezés), Power (mágikus energia), Knowledge (tudás). A harcosok általában támadásra, illetve védekezésre szoktak koncentrálni, a mágusok pedig az energiájukra, és a tudásukra támaszkodnak. A támadás a hősöknek semmit sem használ, viszont az egységeik támadási képzettségét növeli, ami nagyban segít a magas sebzés elérésében. Ha a támadáson sok pont van, akkor érdemes inkább támadóra fogni a harcot. A védekezés pedig ennek az ellenkezője, a lényeket ért támadások felfogásához járul hozzá. Magas védekezéssel elérhető a minimális veszteség. A hősök energiája a varázslataik hatásosságát növeli. Például az egységekre szórt áldás/átok, s egyéb varázslatok időtartamát, a támadó mágiák sebzését, no meg az idézések létszámát növeli. Magas energia hatalmas pusztítást vihet véghez. A tudásra rakott minden egyes pont 10-et ad a hős varázspontjaihoz. Minden varázslatnak van egy bizonyos megidézési költsége, amit a varázspontokból von le. Ha nincs elég varázspont, nem jöhet létre a varázs.

A hősöknek másodlagos képességeiből 28 létezik, ami már nem csak a harchoz kapcsolható. Egy hősnek maximálisan nyolcféle másodlagos képessége lehet. Léteznek limitációk, pl. élőhalott hősök nem tanulhatják be a "Leadership" képességet, mivel az az élőholt egységekre nem hat. Viszont a többi hős pedig nem tanulhatja meg az élőholtak feltámasztására alkalmas "Necromancy" képességet. Egy másodlagos képesség további 3 részre osztható(Basic, Advanced, Expert). Minden egyes hősnek van egy speciális képzettsége, ami csak arra az egy bizonyos hősre jellemző. Például vannak olyan hősök, amik a bevételt növelik +350 arannyal. Vannak olyan hősök, amik naponta +1 nyersanyagot termelnek. A leggyakoribbak azok a hősök, amik egy-egy másodlagos képzettség hatásosságát még tovább növelik fokozatonként +5%-kal (tehát "expert" fokozaton 15%-kal lesz jobb). Illetve a legutolsó hősök a lényekre specializálódnak. Ezek a hősök a lényeket a támadásban, a védekezésben, illetve azok sebességében okoznak pozitív hatást.

Kiegészítők[szerkesztés]

Az alapjátékhoz két hivatalos, és egy nem hivatalos kiegészítő jelent meg:

  • Armageddons Blade: az első kiegészítő, egy új várral (Conflux), új egységekkel (részben az új várhoz, részben egyéb neutrális egységek), és 5 új hadjárattal. Az alapjáték hadjáratait ebből indítva, azokban megtalálhatóak lesznek bizonyos AB újítások.
  • The Shadow of Death: a második kiegészítő, ami tartalmazza az alapjátékot is, és az Armageddons Blade bizonyos részeit. Az AB előtt telepítendő! Tartalmaz természetesen új egységeket, és 5 új hadjáratot.
  • In the Wake of Gods: nem hivatalos kiegészítő. Tartalmaz új egységeket, épületeket, hősöket, csataterepeket, hadjáratokat, ún. ERM szkriptelési lehetőséget, és rengeteg finomhangolási funkciót.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Might & Magic Heroes III HD | Migh & Magic® Official Web Portal | Ubisoft, 2014. december 18. (Hozzáférés: 2018. szeptember 4.)
  2. A special announce | Might & Magic® Heroes 7 | Ubisoft Official”, archive.is, 2015. március 11. (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 4.)