Might and Magic V

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Might and Magic IV: Darkside of Xeen
Fejlesztő New World Computing
Kiadó New World Computing
Tervező Jon Van Caneghem
Sorozat Might and Magic
Motor Might and Magic III
Platformok MS-DOS, Mac OS, NEC PC-9801
Kiadási dátum 1993
Műfaj Szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos
Adathordozó CD-ROM

A Might and Magic V: Darkside of Xeen egy sci-fi elemekkel tűzdelt fantázia-szerepjáték, mely több platformon jelent meg 1993-ban. A harmadik rész technológiájával készített játék, mely közvetlen folytatása a Clouds of Xeen-nek, és az első rész óta húzódó történet végső lezárása. A negyedik epizód birtokában a játékos kombinálhatta a két játékot, s így az egész világot bebarangolhatta (World of Xeen).

Cselekmény[szerkesztés]

A játék a végső lezárása Corak és az Ősök által üldöztetett Sheltem közti intergalaktikus párbajnak. A negyedik rész kalandorai folytatják útjukat, méghozzá a világ másik felére mennek, ahol megtalálhatják a gaz Sheltemet, aki Alamar álnéven már uralma alá hajtotta az ott élőket. A másik oldal őrzője, a Sárkányfáraó kétségbeesetten próbál lázadást szítani, de mindhiába: Sheltem mindenkit bebörtönöztet vagy szolgájává tesz, aki ellenáll neki. Utolsó mentsvárként erejének egy részét egy varázsgömbbe rejti, és egy sárkánybébivel útnak ereszti. A sárkány egy villámcsapástól elpusztul, de a gömb épségben marad - és ezt találják meg a kalandorok. Ezután segítenek Ellingernek, egy elf varázslónak, aki a Sárkányfáraó barátja. Elmondja nekik, hogy Sheltem uralmának központja kikerült a látható térből, amelyet csak energialemezek segítségével lehet visszahozni a valódi világba. A hősök kalandos útjukon megszerzik a lemezeket, visszahozzák a valós térbe a kastélyt, de a foglyul ejtett Kalindra királynőn kívül senkit nem találnak.

A királynő segítségével viszont eljutnak az Ősök piramisához, ahol a Sárkányfáraó lakozik. Visszaadják neki a varázsgömböt, azonban a fáraó szerint már túl késő: Alamar (Sheltem) magához vette az Ősök energiakockáját, amellyel Xeen (Xylonite Experimental Environment Nacelle) tetszés szerint irányítható. Xeent Terrára akarja vinni, hogy folytathassa pusztító hadjáratát az ősök ellen. Sheltem érkezésekor (a mentőkabinjával) láttak még egy tárgyat becsapódni, de nem tudják, mi volt az. A kalandorok hamar felfedezik, hogy az egy másik mentőkabin, benne Corakkal, aki arra kéri a hősöket, hogy segítsenek neki elintézni Sheltemet egyszer és mindenkorra. Ehhez azonban egy lélekdobozban el kell vinni Corakot Alamar kastélyába.

Kalandos útjuk végén a két titán összecsap. Sheltem legyőzi Corakot, de ő feláldozza magát: bekapcsolja saját és Sheltem önmegsemmisítőjét is. Corak, Sheltem, és a kastély megsemmisülnek. Miután Xeen világa felszabadult, a két oldal egyesül.

Fordítás[szerkesztés]