Heroes of Might and Magic IV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Heroes of Might and Magic IV
Fejlesztő New World Computing
Contraband Entertainment
Kiadó 3DO
Tervező Gus Smedstad
Zeneszerző Paul Romero
Sorozat Heroes of Might and Magic
Platformok Windows
Kiadási dátum 2002 március 28.
Verzió 3.0
Legfrissebb kiadás
Stabil 3.0
Műfaj körökre osztott stratégia
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
USK-besorolás USK 12
Adathordozó 2 CD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Alap

Minimum

Ajánlott

 • Processzor: Pentium III (450 Mhz)
 • Memória: 250 MB
 • Merevlemez-hely: 750 MB
 • Hang: DirectX-kompatibilis hangkártya
 • CD-meghajtó: 4x
A Heroes of Might and Magic IV weboldala

A Heroes of Might and Magic IV egy körökre osztott számítógépes szerepjáték, melyet a New World Computing fejlesztett és a 3DO adott ki 2002-ben PC-re és Mac-re. A Heroes-sorozat negyedik epizódja volt az utolsó, amelyet a New World Computing készített. Mind egyjátékos, mind többjátékos módban játszható, a többjátékos módra viszont csak egy patch feltelepítése után van lehetőség, az alapjáték nem tartalmazza. Hazánkban magyar nyelven is megjelent, a PC Guru pedig 2008/12 számában teljes játékként jelentette meg.

Történet[szerkesztés]

A sztori a Heroes Chronicles eseményeit folytatja. Gelu, a fél-elf és Kilgor, a barbár király összecsapnak. A próféciák azonban beteljesednek: ha a kettejüknél lévő két varázsfegyver, a Végítélet Pengéje és a Fagy Kardja összecsapnak, eljön a végítélet. Ennek köszönhetően Enroth világa megsemmisül, de számos túlélő volt, akik a hirtelen megnyíló mágikus portálokon keresztül egy új világ, Axeoth földjére léphettek. A régi epizódok hősei mellett új kalandorok is szerencsét próbálnak ebben az új világban. A játék hat küldetéssorozaton keresztül meséli el a túlélők Axeothba érkezését és küzdelmeiket. Ellentétben az előző résszel, itt már a kezdetekkor választható bármelyik küldetéssorozat, mindegyik egy egységes egészt képez.

Az első történet Lysanderről szól, Catherine királynő egykori lovagjáról, aki Palaedra királyságának a vezetését veszi át. Egy trónbitorló, Sir Worton azonban magát vallja a Gryphonheart dinasztia utolsó sarjának. A történet kettejük küzdelméről szól. A második részben Waerjak, Tarnum mostohafia lesz a barbárok vezetője, aki megpróbálja széthúzó népét egyesíteni.

A harmadik történetben Emilia Nighthaven a főhős, aki egy erathiai üvegfúvómester leánya. Axeothban egy kis csoportosulás vezetője lesz, mellyel sikeresen új hazát lelnek Nagy Arcan királyságában. Felkeltik azonban a figyelmét Gavin Magnusnak, a korábbi Heroes- és Might and Magic-epizódokból ismert halhatatlan királynak és dzsinnjének, Solmyrnak. Ők szeretnék megakadályozni, hogy Axeoth is Enroth sorsára jusson, ezért mágikus úton akadályoznák meg az emberek szabad akaratát. A negyedik sztoriban Avlee túlélői lesznek a főszereplők. Elwin és Shaera szerelembe esnek egymással. Lord Harke azonban féltékeny, és ezért bosszút esküszik. Háborúzásba kezdenek, és amelyikük nyer, nemcsak a szép hölgy kezét nyerheti el, de Aranorn királyságát is.

Az ötödik történet egy nekromanta varázslat áldozatát, egy félig ember, félig lich lényt helyez a sztori középpontjába. Gauldoth unja már, hogy szánalmas lényként tengődik, ezért egyesíti a túlélő nekromantákat és Kreeganeket Nekross királyságában. Élők és holtak védelmezőjének szerepében akar tetszelegni, de ekkor egy másik világból pusztító érkezik, akit meg kell állítania. A hatodik történet egy kalóz lányáról, Tawni Balfourról szól. Tawni megörökli sajnálatos módon elhunyt apjának hajóját és legénységét, s a partok mentén hajózva célja az, hogy az egyik legrettegettebb kalózvezér lehessen.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék kalandtérképének egy részlete

A játéktér teljesen izometrikus, háromdimenziós külsőt kapott. Az előző részekben a játékos a közlekedést gyorsító varázslatok segítségével jelentős előnyre lehetett szert, amikor a kiképzett lényeket ezek használatával juttatta el egyik hősétől a másikig, ebből a részből viszont szinte teljesen eltávolították, cserébe megjelent a városokban felhúzható karaván, amely a legyártott lényeket hiánytalanul elvezeti a célvárosba. A puzzletérkép kirakása ezúttal is egy grál megszerzését eredményezi, csak a térkép kirakását elősegítő tereptárgy neve orákulum (oracle) lett.

Frakciók[szerkesztés]

Egy fejlesztett Haven város

A játékban hatféle frakció található, amelyek -egy kivételtől eltekintve- egyúttal egy bizonyos mágiaosztályt is képviselnek:

 • Academy - A Rend (Order) mágiaosztályt képviseli, amely a csapattársak felerősítésére és a harc közvetett manipulálására fókuszál. Hőse az úr/úrnő (lord) és a mágus (mage). Egyik speciális épülete kis mértékben megnöveli a heti aranytermelést. Lényeinek döntő többsége mitológiai eredetű (pl: törp, nága, dzsinn).
 • Haven - Az Élet (Life) mágiaosztályt képviseli, amely a csapattársak gyógyítására és azok felerősítésére fókuszál. Hőse a lovag (knight) és a pap (priest). Egyik speciális épülete hét napra megnöveli a városba betérő hős mozgáspontjainak számát. Lényeinek döntő többsége ember, kivétel ez alól az angyal.
 • Preserve - A Természet (Nature) mágiaosztályt képviseli, amely a lényidézésekre és a csapattársak felerősítésére fókuszál. Hőse az íjász (archer) és a druida (druid). Egyik speciális épülete segítségével a játékos ezt a frakciót képviselő, de különféle szintű semleges lények egy fajtát képezheti ki. Lényeinek döntő többsége mitológiai eredetű (pl: unikornis), és csak néhány vadállattal rendelkezik.
 • Asylum - A Káosz (Chaos) mágiaosztályt képviseli, amely a direkt sebzésre és a csapattársak felerősítésére fókuszál. Hőse a tolvaj (thief) és a varázsló (sorcerer). Egyik speciális épülete minden hősnek egyszeri tapasztalati pontforrásként szolgál. Lényeinek döntő többsége mitológiai eredetű (pl: medúza, fekete sárkány).
 • Necropolis - A Halál (Death) mágiaosztályt képviseli, amely a bizonyos ideig tartó sebzésre, halottidézésre és az ellenség meggyengítésére fókuszál. Hőse a halállovag (death knight) és a nekromanta (necromancer). Egyik speciális épülete segítségével a játékos az élő lényeket a szintjükkel azonos fokozaton álló élőhalott lényekké alakíthatja át. Lényei természetesen mind mitológiai eredetűek, egy részük élőhalott (pl: vámpír), a másik pedig démon (pl: ördög).
 • Stronghold - Bár ez a frakció az Erő (Might) nevet viseli, nem képvisel semmilyen mágiaosztályt, cserébe egy speciális épülete megnöveli a lényszaporulatot. Hőse a barbár (barbarian). Lényeinek döntő többsége mitológiai eredetű (pl: hárpia, küklópsz), és csak néhány emberrel rendelkezik.

Minden frakció két másikhoz kötődik; a kocsmában (tavern) más frakcióból való hősöket is lehet toborozni, a mágiákat tartalmazó és fokozatosan fejleszthető épületek pedig az adott frakció fő mágiaosztálya mellett további két osztály ismereteit is biztosíthatják. A Stronghold minden frakció Erő-típusú hősét elérheti, viszont az ő hőseit a többiek már nem.

Hősök[szerkesztés]

Egy hős hat elsődleges, azokon belül pedig három másodlagos képesség közül választhat, melyek mindegyikét öt szintig lehet fejleszteni. Egy kivételtől eltekintve minden frakció két külön hőstípussal rendelkezik; az egyik az Erőt (Might), a másik pedig a Mágiát (Magic) képviseli. A hős fejlődése során lehetősége van ún. fejlesztett karakterosztály (advanced class) felvételére, amikor a kezdő elsődleges képességén túl egy másikból is mélyebb ismereteket tanul, ezzel egyedi bónuszt szerezve. Egyes ilyen bónuszok nagyban befolyásolhatják a hős hatékonyságát, mások viszont alig érezhető változással szolgálnak, ezért a rengeteg lehetőség ellenére bölcsen kell kombinálni, mert a karakterosztály módosulását nem lehet visszavonni. Van lehetőség csak hősökből álló, illetve azoktól mentes csapatok létrehozására. A hős maximális szintje 70, és a korábbi résztől eltérően nem rendelkezik egyedi képességgel, tehát egy frakcióból való hősök mind ugyanazokkal a képességekkel indulnak.

A varázslás módja is megváltozott; a korábbi részben a megtanulható varázslatok száma és azok hatékonysága két másodlagos tulajdonságtól függött, ebben a részben viszont az adott mágiaosztály legegyszerűbb varázslataihoz is alapszintű tudásra van szükség. Minden varázslat egy öt szintből álló létrán áll. Minden mágiaosztály-képesség rendelkezik két olyan másodlagos képességgel, amely megnöveli a hős varázspontjainak számát és azok napi visszanyerési ütemét, illetve az adott osztály varázslatainak hatékonyságát (legyen az sebzés vagy gyógyítás). A negyedik másodlagos képesség közvetlenül nem kapcsolódik a varázsláshoz, inkább az adott mágiaosztály specialitása (ebben a részben is megjelentek a "tömeges" varázslatok, amelyeket megidézve egy bizonyos jótékony (avagy kártékony) hatás a harc minden baráti (avagy ellenséges) célpontjára rákerül).

Lények[szerkesztés]

Csata egy átlagos Academy és egy vegyes összetételű fél között

A lények elvesztették a fejlesztés lehetőségét, helyette egy 4 szintű fejlettségi létrán foglalnak helyet, a legalján a nagy számban és olcsón képezhető, de kevés sebzésű és gyenge védelmű fajtákkal, a legtetején pedig a sokkal lassabban gyarapodó és drága, de erőteljes képviselőkkel. A városokban a második szinttől kezdve kétféle lény közül lehet választani, amelyek megközelítőleg egyforma erősek, csak más képességekkel rendelkeznek. Ha a játékos felhúzta az egyik lény kiképzőhelyét, a másik lehetőség visszavonhatatlanul elvész. A lények az eddigi heti rendszer helyett naponta toborozhatóak, viszont a város védelmét szolgáló erőd fejlesztése nem befolyásolja a lényszaporulatot. Vannak semleges hovatartozású lények, amelyek ugyan egy bizonyos frakciót képviselnek, de nem lehet a város falain belül képezni.

Harc[szerkesztés]

A korábbi hatszög-alapú harci térképet nagy felbontású négyzetes rács helyettesíti. Harc közben a visszaütés már nem a támadás után, hanem azzal egy időben következik be, az okozott sebzés mértékét ezzel jelentősen befolyásolva. A hősökön kívül sok lény rendelkezik egy vagy több varázslattal is. A korábbi részekben is szereplő két statisztikai érték, a morál (morale) és a szerencse (luck) most is komolyan befolyásolhatja a csaták kimenetelét. A jó morál megnöveli annak esélyét, hogy egy lénycsapat vagy hős hamarabb és többször kerüljön sorra, a rossz viszont csökkenti. Az élőhalott (undead) és a mechanikus (mechanical) lények semleges morálúak, sőt, előbbi csoport tagja puszta jelenlétével csökkenti minden nem halál rendű lénycsapat morálját. A jó szerencse megnöveli annak esélyét, hogy egy lénycsapat vagy hős az eredeti sebzésének kétszeresét okozza, a rossz viszont azt, hogy annak csak a felét. A szerencse csak a közelharci- és távolsági támadásokkor lép működésbe, a sebző varázslatokra nincs hatással. Ebben a részben a hős nem pusztán mágiát használó sérthetetlen megfigyelő, hanem közvetlen részvevője a harcnak. A hős a meccs kezdetén, az alacsony szintű és kevés számú lényekkel szemben viszonylag hatékonyan felveheti a harcot, ám ahogy telik a játékidő, hiába lesz egyre magasabb szintű, nem lehet olyan erős, hogy sokáig ellenálljon a legmagasabb szintű illetve a nagy számú lények támadásainak, ezért a közelharci hősöket jobb a legvégső esetben bevetni, hiszen ha a játékos győztesen is kerül ki a csatából, a halott hős nem fog tapasztalati pontokhoz jutni. Ha egy hős a csata alatt meghal (és nincs mód a harc alatti feltámasztására), akkor a győztes fél egy sírkő képében látja viszont őt, és csak a kalandtérképen fellelhető menedékhelyen illetve egy baráti városban támad fel újra (addig is a lényeket a csapatban található legmagasabb szintű lény fogja vezetni). A vesztes fél hőse az ellenség legközelebbi várának börtönébe kerül, a nála lévő varázstárgyakat pedig elveszíti. A város ostroma esetén a támadó nem használhat a falak és a kapu lerombolásához szükséges ostromgépet, cserébe viszont a védekező fél nem rendelkezik támadótornyokkal.

Pályaszerkesztő[szerkesztés]

A játék pályaszerkesztője, a Heroes IV Campaign Editor használatával a játékos készíthet saját térképeket. Az alapjáték (és annak kiegészítőinek) összes tereptárgya, díszítőeleme, épülete, hőse, lénye és tárgya szabadon elérhető. Beállítható a résztvevők szövetsége, az elérhető hősök, képességek, varázslatok, varázstárgyak és persze a győzelmi/vesztési feltételek. Kampány készítésekor pedig a hősök és varázstárgyak pályáról-pályára való továbbvitele is.

Kiegészítők[szerkesztés]

Az alapjátékhoz két kiegészítő jelent meg; 2002-ben a Heroes of Might and Magic IV: The Gathering Storm, egy évvel később pedig a Heroes of Might and Magic IV: Winds of War. A Gathering Storm hat új küldetést, húsz új térképet, 16 új varázstárgyat, négy új kreatúrát, valamint az alapjátékhoz csak patch formájában elérhető többjátékos módot hozta el. A Winds of War az új pályákon kívül már semmilyen újítást nem hozott, de a kiadónak erre nem is lett volna se módja, sem ideje: a 3DO csődbe ment a New World Computinggal együtt. A jogok az Ubisofthoz kerültek.

Módok[szerkesztés]

A játékhoz megjelent egy rajongói mód, az Equilibris. Ez a mód jelentősen átszabja az eredeti játék szinte összes területét, módosítva és helyreállítva a játékegyensúlyt és a hibákat valamint a játékhoz hozzáad pár új funkciót, tereptárgyat, lényképzőhelyet és varázslatot is.[1]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Equilibris: News, 2014. június 30.