Heroes of Might and Magic IV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heroes of Might and Magic IV
FejlesztőNew World Computing
Contraband Entertainment
Kiadó3DO
RendezőDavid Mullich
ProducerJames W. Dickinson
TervezőGus Smedstad
ProgramozóGus Smedstad
MűvészJoseph McGuffin
Fernando Castillo
ÍróTerry Ray
ZeneszerzőPaul Romero
Rob King
Steve Baca
Paul James
SorozatHeroes of Might and Magic
PlatformokWindows
Mac OS
Kiadási dátum2002. március 28.
Verzió3.0
Legfrissebb kiadás
Stabil3.0
Műfajkörökre osztott stratégia
Játékmódokegyjátékos, többjátékos
USK-besorolásUSK 12
Adathordozó2 CD, digitális letöltés
A Heroes of Might and Magic IV weboldala
SablonWikidataSegítség

A Heroes of Might and Magic IV egy körökre osztott számítógépes szerepjáték, melyet a New World Computing fejlesztett és a 3DO adott ki 2002-ben PC-re és Mac-re. A Heroes-sorozat negyedik epizódja volt az utolsó, amelyet az eredeti fejlesztők készítettek. Mind egyjátékos, mind többjátékos módban játszható, a többjátékos módra viszont csak egy patch feltelepítése után van lehetőség, az alapjáték nem tartalmazza. Hazánkban magyar nyelven is megjelent, a PC Guru pedig 2008/12 számában teljes játékként jelentette meg.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék kalandtérképének egy részlete

Az előző részekhez képest számtalan nagyobb változtatás történt a játékban. Mindenekelőtt a teljes játék, ideértve a térképet és a csatamezőt is, teljesen izometrikus, rögzített nézőpontú 3D megjelenítést kapott. A hagyományosan hexagonokra felosztott csatateret egy nagyobb felbontású, de négyzetrács alapú váltotta fel, így könnyebb lett eltérő nagyságú lényeket tervezni. A nem hős varázsló egységek is ugyanúgy tudnak varázsolni, mint ahogy a hősök. A lények csatájában a visszaütés most már egyszerre történik az ütéssel, a távolsági egységek pedig ugyanúgy képesek visszalőni, ha megtámadják őket. A távolsági támadásokhoz és varázslásokhoz viszont most már az is kell, hogy látóvonalban legyenek az ellenséges karakterek.

A hősök, akik eddig a csaták passzív szemlélői voltak, most már ugyanúgy részesei a harcoknak, tudnak támadni és őket is megtámadhatják, sőt meg is halhatnak. A halott hősöket a legközelebbi várba eljuttatva fel lehet támasztani. Egy seregben lehet több hős is, sőt lehetnek hős nélküli seregek is, de ez utóbbiak komoly korlátozásokkal bírnak (pl. nem foglalhatnak el ellenséges várakat). A fejlődés is átalakult, ugyanis a különböző osztályba tartozó hősök most már azonos képzettségekkel indítanak, viszont a fejlesztésnek sokkal tágabb kereteket biztosít, mint a játék, s így közel negyven specializálódott karaktertípus fejleszthető ki. Elsődleges képzettségekből 5-9, másodlagos képzettségekből minden elsődlegeshez további három választható. A 36 képzettség mindegyike most már öt szintig fejleszthető, szemben az előző rész három szintjével.[1]

A térképen az egységek immár szabadon mozoghatnak, azaz kiválhatnak útközben a seregekből. Kivették viszont annak a lehetőségét, amivel a korábbi részben sokan éltek, nevezetesen hogy láncba állított hősökkel juttatták el nagyon gyorsan a térkép egyik felétől a másikig a lényeket a legerősebb hősnek. Az utazást megkönnyítő varázslatokat is vagy kivették, vagy gyengítették. Cserébe megjelentek a karavánok, amelyek összegyűjtik a termelődő lényeket és elszállítják őket, ahová csak kérjük.

A városokban toborozható lények rendszerét is átalakították. Immár nem lehet a lényeket továbbfejleszteni, és hét helyett csak négyfajta lehet belőlük. Cserébe mind a négy szinten választhatunk kétfajta lény közül, melyek közül az egyik választása kizárja a másik toborzását. Az új lények immár nem hetente, hanem naponta termelődnek.[2]

Történet[szerkesztés]

A sztori a Heroes Chronicles eseményeit folytatja. Gelu, a féltünde és Kilgor, a barbár király összecsapnak. A próféciák azonban beteljesednek: ha a kettejüknél lévő két varázsfegyver, a Végítélet Pengéje és a Fagy Kardja összecsapnak, eljön a végítélet. Ennek köszönhetően Enroth világa megsemmisül, de számos túlélő volt, akik a hirtelen megnyíló mágikus portálokon keresztül egy új világ, Axeoth földjére léphettek (ahol a Might and Magic IX is játszódik[3]). A régi epizódok hősei mellett új kalandorok is szerencsét próbálnak ebben az új világban. A játék hat küldetéssorozaton keresztül meséli el a túlélők Axeothba érkezését és küzdelmeiket. Ellentétben az előző résszel, itt már a kezdetekkor választható bármelyik küldetéssorozat, mindegyik egy egységes egészt képez.[4]

Az első történet Lysanderről szól, Catherine királynő egykori lovagjáról, aki Palaedra királyságának a vezetését veszi át. Egy trónbitorló, Sir Worton azonban magát vallja a Gryphonheart dinasztia utolsó sarjának. A történet kettejük küzdelméről szól. A második részben Waerjak, Tarnum mostohafia lesz a barbárok vezetője, aki megpróbálja széthúzó népét egyesíteni.

A harmadik történetben Emilia Nighthaven a főhős, aki egy erathiai üvegfúvómester leánya. Axeothban egy kis csoportosulás vezetője lesz, mellyel sikeresen új hazát lelnek Nagy Arcan királyságában. Felkeltik azonban a figyelmét Gavin Magnusnak, a korábbi Heroes- és Might and Magic-epizódokból ismert halhatatlan királynak és dzsinnjének, Solmyrnak. Ők szeretnék megakadályozni, hogy Axeoth is Enroth sorsára jusson, ezért mágikus úton akadályoznák meg az emberek szabad akaratát. A negyedik sztoriban Avlee túlélői lesznek a főszereplők. Elwin és Shaera szerelembe esnek egymással. Lord Harke azonban féltékeny, és ezért bosszút esküszik. Háborúzásba kezdenek, és amelyikük nyer, nemcsak a szép hölgy kezét nyerheti el, de Aranorn királyságát is.

Az ötödik történet egy nekromanta varázslat áldozatát, egy félig ember, félig lich lényt helyez a sztori középpontjába. Gauldoth unja már, hogy szánalmas lényként tengődik, ezért egyesíti a túlélő nekromantákat és Kreeganeket Nekross királyságában. Élők és holtak védelmezőjének szerepében akar tetszelegni, de ekkor egy másik világból pusztító érkezik, akit meg kell állítania. A hatodik történet egy kalóz lányáról, Tawni Balfourról szól. Tawni megörökli sajnálatos módon elhunyt apjának hajóját és legénységét, s a partok mentén hajózva célja az, hogy az egyik legrettegettebb kalózvezér lehessen.

Pályaszerkesztő[szerkesztés]

A játék pályaszerkesztője, a Heroes IV Campaign Editor használatával a játékos készíthet saját térképeket. Az alapjáték (és annak kiegészítőinek) összes tereptárgya, díszítőeleme, épülete, hőse, lénye és tárgya szabadon elérhető. Beállítható a résztvevők szövetsége, az elérhető hősök, képességek, varázslatok, varázstárgyak és persze a győzelmi/vesztési feltételek. Kampány készítésekor pedig a hősök és varázstárgyak pályáról-pályára való továbbvitele is.

Kiegészítők[szerkesztés]

Az alapjátékhoz két kiegészítő jelent meg; 2002-ben a Heroes of Might and Magic IV: The Gathering Storm, egy évvel később pedig a Heroes of Might and Magic IV: Winds of War. A Gathering Storm hat új kampányt, húsz új térképet, 16 új varázstárgyat, négy új kreatúrát, továbbfejlesztett pályaszerkesztőt, valamint az alapjátékhoz csak patch formájában elérhető többjátékos módot hozta el.[5] A Winds of War három új lényt és hat új kampányt mutatott be, melyek Channon királyságának szomszédai által történő lerohanását mutatják be.[6] A Winds of War volt a New World Computing utolsó játéka, mielőtt ő és az anyacég 3DO csődbement volna.[7]

Fogadtatás[szerkesztés]

A játék alapvetően pozitív kritikákat kapott. A GameSpot szerint a Heroes 3 méltó örököse és megérte várni rá, hiszen továbbfejlesztették és egyben megőrizték azt, ami ennek a játéknak az esszenciája.[8] A PC Gameworld már kritikusabban fogalmazott, szerinte a játéksorozat hírneve megkopott.[9] Ugyanígy negatív kritikával illették a fantáziátlan és igazi újdonságot nem hozó kiegészítőket.[10][11] Magyarországon a PC Guru 2002/5. számában értékelte, amelyben a játékmechanikai újdonságokat inkább negatívumként értékelték, illetve a játék egyenbarna színvilágát és a lények mozgásának igénytelen animálását is megjegyezték.

MOD-ok[szerkesztés]

A játékhoz megjelent egy rajongói módosítás, az Equilibris. Ez a mód jelentősen átszabja az eredeti játék szinte összes területét, módosítva és helyreállítva a játékegyensúlyt és a hibákat valamint a játékhoz hozzáad pár új funkciót, tereptárgyat, lényképzőhelyet és varázslatot is.

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. Heroes of Might and Magic IV / Heroes 4 - Age of Heroes. www.heroesofmightandmagic.com. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  2. Celestial Heavens - All Things Might and Magic. www.celestialheavens.com. [2021. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  3. Might and Magic IX for Windows (2002). MobyGames. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  4. Celestial Heavens - All Things Might and Magic. www.celestialheavens.com. [2020. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  5. Heroes of Might and Magic IV: The Gathering Storm Review - IGN” (angol nyelven).  
  6. Heroes of Might and Magic IV: The Winds of War Review - IGN” (angol nyelven).  
  7. Heroes of Might and Magic: A retrospective (kanadai angol nyelven). Financial Post. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  8. Heroes of Might and Magic IV Review - GameSpot. web.archive.org, 2016. február 6. [2016. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  9. Heroes of Might and Magic IV review at PC Gameworld.. web.archive.org, 2003. február 19. [2003. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  10. Heroes of Might and Magic IV: The Gathering Storm (angol nyelven). Metacritic. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  11. Heroes of Might and Magic IV: Winds of War (angol nyelven). Metacritic. (Hozzáférés: 2020. október 8.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Heroes of Might and Magic IV című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.