Heroes of Might and Magic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heroes of Might and Magic
Műfajkörökre osztott stratégiai
FejlesztőNew World Computing
(1995-2003)
Nival Interactive
(Heroes V)
Black Hole Entertainment
(Heroes VI)
Limbic Entertainment
(Heroes VI és VII)
Virtuos
(Shades of Darkness)
KiadóNew World Computing
(1995-1996)
The 3DO Company
(1996-2003)
Ubisoft Entertainment
(2003-napjainkig)
PlatformokDOS, Linux, Game Boy Color, Mac OS, Windows
Első játékHeroes of Might and Magic: A Strategic Quest (1995)
Legutóbbi játékMight & Magic Heroes VII (2015)
Spin-offokHeroes Chronicles
Kingdoms
Clash of Heroes
Dark Messiah of Might and Magic

A Heroes of Might and Magic (néha röviden csak Heroes vagy HoMM) Körökre osztott, stratégiai számítógépes játéksorozat (Turn-based strategy). Eddig hét sorozat készült el belőle, fejlesztője először a 3DO cég (The 3DO Company) egyik részlege, a New World Computing, volt, aztán a Ubisoft vásárolta meg a játék fejlesztésének a jogait. Maga a játék egy fantáziavilágra alapuló stratégiai konfliktusos játék, ahol a fő karaktereket hősöknek (heroes) hívják és ők a vezérei a mitikus lényekkel teli seregüknek.

A játéksorozatról[szerkesztés]

A sorozat előfutára az 1990-es King's Bounty volt, amit sokszor úgy hívtak a gyűjtők, hogy a "Nulladik Heroes" (Heroes Zero). Erre alapul a játéksorozat, ezért szokták még a sorozat első kiadásának is tekinteni. Mivel nagy sikert aratott a New World Computing eme alkotása, a 3DO felvásárolta a céget és megalakult a Heroes sorozat. A játéksorozat részeinek minden egyes története más és más, kronológiailag egymás után következik. A hősök és néhány karakter tud varázsolni, sereget toborozni. Harc, hódítás, különleges területek felderítése, tapasztalatpontok, illetve mágikus tárgyak gyűjtése által a hős egyre erősebb és ügyesebb lesz. A rajongók az eddig kiadott legjobb fordulókra osztott stratégiai játéksorozatnak titulálták, legfőbb erényként a harcok levezetését nevezve meg. Egy pályakészítő program segítségével a saját elképzeléseket lehet megvalósítani, így az meghosszabbítja az adott sorozatrész élvezhetőségét, és sok saját készítésű pálya meg hadjárat terjeng az Interneten. Mindegyik sorozatrésznek egyre fejlettebb és fejlettebb a grafikája, és nagyobb a felbontása, mint az előző verziónak. Úgy tűnik, a sorozat elveszíti a figyelmet a harmadik rész után (Heroes of Might and Magic III), ami meglátszik a következő, szegényesebben kidolgozott részek kritikáin is. A játékokat rangsoroló oldalak szerint a második és harmadik rész kiegészítőikkel együtt átlagban 85,3%-os, illetve 87,7%-os értékelést értek el, míg a negyedik és az ötödik rész csak 79,6%-os, valamint 78%-os elismerésben részesültek. Itthon a IV. rész és kiegészítői magyar felirattal és magyar szinkronnal, az V. rész és kiegészítői magyar felirattal jelentek meg. A II. és III. részhez is készült magyarítás, melyet Magyarország legnagyobb Heroes oldalának készítői fordítottak le. Ez ingyenesen letölthető a Heroes of Might & Magic Magyarország rajongói oldaláról, vagy a magyarítások weboldalról. Megjegyzendő az a tény, hogy a negyedik rész kiadása után az addigi fejlesztő, a New World Computing, az anyacég csődbe jutása miatt kivált, így az ötödik részt már egy új csapat, a Nival Interactive fejlesztette, majd a Ubisoft jelentette meg.

Platformok[szerkesztés]

A legtöbb részt Windowsra és Mac OS-re tervezték, csak a harmadik rész futtatható még GNU/Linux alatt. Az átírást a Loki Software végezte. Az első két rész csak DOS-szal voltak kompatibilisek, de később átírták őket Windows alá is. Az eredeti játék, a King's Bounty Commodore Amiga, Sega Genesis és DOS alatt is elindult. Az első és második részt még Game Boy Colorra is átírták. Egy egyedi verziót készítettek PlayStation 2-re, amelyen az események valós idejűek, a harcok viszont fordulókra osztottak.

Heroes Chronicles[szerkesztés]

Egy melléksorozatot is indítottak a Heroes of Might and Magic III világára Heroes Chronicles néven, Microsoft Windowsra tervezve. A történet közepén egy hős áll, akinek Tarnum a neve. A Heroes Chronicles sorozatban szereplő játékok a következők:

  • Heroes Chronicles: Warlords of the Wastelands (2000)
  • Heroes Chronicles: Conquest of the Underworld (2000)
  • Heroes Chronicles: Masters of the Elements (2000)
  • Heroes Chronicles: Clash of the Dragons (2000)
  • Heroes Chronicles: The World Tree
  • Heroes Chronicles: The Fiery Moon
  • Heroes Chronicles: Revolt of the Beastmasters (2001)
  • Heroes Chronicles: The Sword of Frost (2001)

Megjegyzés: Az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban az utolsó két kiadást egy csomagolás alatt adták ki Heroes Chronicles, the Final Chapters (2001) néven.

A sorozat játékainak a listája[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]