Might and Magic VII

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Might and Magic VII: For Blood and Honor
Fejlesztő New World Computing
Kiadó 3DO
Tervező Jon Van Caneghem
Kieth Francart
Zeneszerző Paul Romero
Sorozat Might and Magic
Motor Might and Magic VI
Platformok Microsoft Windows
Kiadási dátum 1999
Legfrissebb kiadás
Stabil v1.1
Műfaj szerepjáték
Játékmódok egyjátékos
Adathordozó 2 CD

A Might and Magic VII: For Blood and Honor egy számítógépes szerepjáték, a Might and Magic sorozat hetedik része. Közvetlen folytatása az előző epizódnak, de egyben visszatekint a korábbi részekre is. A hatodik rész alapjait megtartották a fejlesztők, de számos tekintetben továbbfejlesztették programjukat.

Cselekmény[szerkesztés]

A Might and Magic III végén a nyolc hős karakter útnak indult a Lincoln űrhajóval, hogy üldözőbe vegyék Corakot és Sheltemet. A Xeen bolygó helyett azonban Enrothon kötöttek ki egy kényszerleszállást követően. Itt két csoportra oszlottak - egy jó, egy gonosz - , s egyéni céljaiknak megfelelően elindultak felfedezni Antagarich kontinensét.

Az előző részben megszökött Archibald Ironfist ezen a földön rendezte be új főhadiszállását, szövetkezve Deyja földjének nekromantáival. Ezekben az időkben a dúsgazdag Lord Markham kincsvadászattal egybekötött játékot hirdet a Smaragd szigeten: a győztesé a kissé elhanyagolt állapotú Harmondale-i kastély. Itt kapjuk kézhez az irányítást, hiszen négy frissen generált hősünk feladata lesz a játékok megnyerése, a kastély rendbetétele, valamint az Ironfist dinasztia megmentése.

Mindez csak azon áll, melyik oldalt választjuk. Ha karaktereink a jók útjára térnek, Resurrectra, a mágus, valamint Gavin Magnus segítségével újra megnyitnak egy rég elfeledett kaput, mely soha nem látott dimenziókat mutatmeg - talán magukat az ősöket is. A rossz útra tévedt karakterek a gonosz mágus Kastore kívánságára a kutatás végén egy olyan berendezés birtokába juthatnak, mely tömegméretekben gyárthatná az Ősök fegyvereit, s könnyűszerrel leigázhatnák a világot.

Mindehhez az összekötő kapocs Archibald Ironfist, aki saját céljai érdekében alakítja az események menetét. Váratlanul megkér minket, hogy segítségével szabadítsuk ki bátyját, Roland királyt az ördögi Kreeganek fogságából. Időközben azonban Catherine Gryphonheart, Roland felesége visszatér szülőföldjére, Erathiába, s ugyanezzel a feladattal bíz meg minket. A választás csak a hősökön múlik: de végül a Kreeganek uralkodójával, Xenofexszel is sikeresen végeznek. A család ismét egyesül, Archibald pedig lemond enrothi trónigényéről.

A befejezés kétféleképpen alakulhat. A karakterek Roland megmentése után a nyolc egykori hős elsüllyedt űrhajójára, a Lincolnra mennek. Itt egy Oscillation Overthruster nevű tárgyat kell megszerezniük, amelyet aztán saját választásuk szerint a jó vagy a gonosz oldalnak visznek vissza. A jók megjavítják az Ősök kapuját, találkoznak magának a hősi halált halt Coraknak a másolatával, aki felfedi előttük az univerzum nagy titkait. A gonoszok egy ördögi gépezetet javítanak meg, amelynek segítségével rengeteg pusztító fegyverre tesznek szert, s elfoglalják a világot.

A hivatalos befejezés a jó oldalé.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék felépítése szinte egy az egyben ugyanaz, mint az előző részé. A grafikus motor ugyanaz (bár most már opcionális 3D gyorsítással rendelkezik), a hangeffektek is teljesen megegyeznek, mint ahogy a képzettségek és a harcrendszer is (leszámítva, hogy a képességek immár nagymesteri szintig fejleszthetők).

Újdonság a megnövelt számú mellékküldetés. Egyikük a játékon belüli játék Arcomage kártyajátékkal kapcsolatos, a többi kinevezési küldetés. Itt a karakterosztályok magasabb osztályba lépését érhetjük el (pl. így lehet lovagból keresztes lovag vagy hős). A lépés azonban attól is függ, hogy a jó vagy a rossz utat választjuk: mindkét oldal saját kasztrendszerrel rendelkezik.

A történetbe két csavart építettek bele. Először is, a két legnagyobb birodalom, Avlee és Erathia vetélkedésében választanunk kell, kihez kívánunk lojálisak lenni (bár egy trükk segítségével lehetünk semlegesek is). Másodszor, a jó és a rossz oldal közti választás is elkerülhetetlen, s lényeges játékmenetbeli változásokkal jár. Nemcsak a különféle kasztokba tartozást befolyásolja, hanem a varázslatok megtanulhatóságát (a jók csak a fény mágiáját sajátíthatják el, a gonoszak pedig csak a sötétségét), sőt, a velünk ellentétes oldalon állók is ellenségesek lesznek velünk szemben.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Might and Magic VII: For Blood and Honor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]