Might and Magic IV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Might and Magic IV: Clouds of Xeen
Fejlesztő New World Computing
Kiadó New World Computing
Tervező Jon Van Caneghem
Sorozat Might and Magic
Platformok MS-DOS, Mac OS, NEC PC-9801
Kiadási dátum 1992
Műfaj Szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos
Adathordozó CD-ROM

A Might and Magic IV a negyedik epizódja a Might and Magic sorozatnak. 1992-ben készült el, s szerves egészet alkot az ötödik résszel. Később a két játék meg is jelent egyben, ez volt a World of Xeen.

Történet[szerkesztés]

A harmadik epizód történései után járunk. A Xeen nacellen teljes a zűrzavar és a káosz. Egy ismeretlen hadúr, aki magát Lord Xeennek nevezi, bandái vezetésével szabadon garázdálkodik a nacellen. Egy új kalandorcsapat szerveződik azzal a szándékkal, hogy megállítják őt, nem is sejtve, milyen kalandokba keverednek a későbbiek folyamán.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék technikailag alapvetően megegyezik a harmadik résszel. A közjátékok száma azonban, vélhetően az időközben megjelent nagyobb kapacitású merevlemezek hatására, megnőtt. A folytatással, a Darkside of Xeen-nel egyesítve a játék hossza és a bejárható területek száma jelentősen megnő (World of Xeen). Ezt a készítők úgy érték el, hogy az alapvetően lapos, sík felületű Xeen nacell mindkét oldalát benépesítették, melyek között az átjárás lehetetlen, kivéve ha mindkét játék telepítve van. Apró hibaként azonban megemlíthető, hogy mindkét játék végigjátszható az egyesítés során, de a negyedik rész befejezésének érdemi hatása nincs a történetre.

A Might and Magic IV és V az első játékok között volt, melyek már CD-n jelentek meg. Ennek köszönhetően bizonyos párbeszédeket audio trackként elmenthettek a lemezen, még életszerűbb hangzást keltve.

Fordítás[szerkesztés]