Might and Magic IX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Might and Magic IX
Fejlesztő New World Computing
Kiadó 3DO
Tervező Timothy Lang
Sorozat Might and Magic
Motor LithTech 1.5
Platformok Microsoft Windows
Kiadási dátum 2002. március 29.
Verzió 1.2 (hivatalos)
1.3 (nem hivatalos)
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.2 (official release)
Műfaj szerepjáték
Játékmódok egyjátékos
Adathordozó 2 CD
digitális letöltés

A Might and Magic IX egy számítógépes szerepjáték, melyet a New World Computing fejlesztett és a 3DO adott ki 2002-ben. Története a Might and Magic VIII folytatása, amely a Heroes of Might & Magic IV-gyel egy világban játszódik. Először a sorozat történetében, a játék teljesen háromdimenziós, LithTech grafikus motor által generált világban játszódik. A fejlesztés során a "Writ of Fate" melléknévvel illették a játékot, mely a rajongók körében azóta is közismert.

Játékmenet[szerkesztés]

A Might and Magic IX-ben négy játékos karaktert irányíthatunk, akiket már a játék kezdetén kiválaszthatunk. Mindegyikőjük hat alaptulajdonsággal rendelkezik: erő, mágia, állóképesség, pontosság, sebesség, és szerencse. A karakter fajától függően ezek a képzettségek lehetnek erősek vagy gyengék. Választhatunk törpöt, félorkot, tündét, vagy éppen embert. Az embereknek nincs se jó, se rossz tulajdonságuk, a másik három fajnak van egy profi és egy gyengébb képzettsége. Ennek a pontok elosztásánál van nagy szerepe, a jó képzettséghez feleannyi, a rosszhoz kétszer annyi pont kell egy egységnyi emeléskor. A korábbi részekhez hasonlóan itt is vannak másodlagos képzettségek, melyeket a játék során befolyásolhatunk.

Alaposztály 1. kinevezés 2. kinevezés
Harcos (Fighter) Zsoldos (Mercenary) Gladiátor (Gladiator)
Bérgyilkos (Assassin)
Keresztes lovag (Crusader) Kósza (Ranger)
Pap Lovag (Paladin)
Beavatott (Initiate) Varázsló (Scholar) Mágus (Mage)
Lich
Gyógyító (Healer) Pap (Priest)
Druida (Druid)

Eltűntek viszont a klasszikus karakterosztályok. Most már a hősök kezdetben csak harcosok vagy beavatottak lehetnek. Viszont a játék során bizonyos kinevező küldetések teljesítésével a karakterek saját osztályaikba léphetnek előre. Például egy harcosból lehet zsoldos vagy keresztes lovag. A keresztes lovagból pedig lehet ranger vagy paladin. Az oldalt látható táblázat mutatja a teljes fejlődési fát.

Huszonhárom egyedi képesség sajátítható el a játék során, ezeket négy csoportra osztották. Hat támadó képesség, három védekező képesség, négy varázslatosztály (fény, sötétség, elementális, lélek), és egyéb képzettségek (például csapdák hatástalanítása). Minden képesség növelhető expert, mester, és nagymester szintre is, a karakterosztályoktól és a kinevezéstől függően.

Cselekmény[szerkesztés]

Enroth világa egy kataklizma következtében elpusztult, az új rész már Axeoth világában játszódik, annak is Chedian nevű területén. Tamur Leng, hordái élén, éppen megszállni készül a területet. A játékos négy karaktere Ravensford városából indult útnak ekkoriban, ám hajótörést szenvedtek a Hamvak Szigetének közelében. Egy remete jóslatának hatására csatlakozik hozzájuk Forad Darre, a harcos, hogy Chedian hat klánját egységbe kovácsolva visszaverhessék a barbár támadást.

Forad vezeti csatába a klánokat, de csúfos vereséggel zárul. Az egyik vezető szelleme elárulja a hősöknek, hogy Forad kettős ügynök és Lengnek dolgozik. A győzelemhez szükségük van arra, hogy Axeoth túlvilágába menjenek, ahol a holtak istenétől kérjék ősi szellemeik feltámasztását. Ehhez szükségük van a Végzet Írására, mely elrendelteti sorsukat. Miután megszerezték, döbbenten látják, hogy Leng végzett Forad Darre-ral, és hogy neki is van egy saját Végzet Írása, mely ellentmond a hősökének. Az istenek segedelmével kiderül, hogy sorsuk valójában átverés, Njam, a káosz istene űzte velük kisded játékát. Krohn, az istenek vezetője arra kéri a csapatot, hogy zárják be Njam lelkét az Ezer Terror Sírjába, amely - mint utólag kiderül - az ő valódi végzetük.

A játéknak nem sok köze van az elődökhöz, ami a történetet illeti. Az egyetlen szereplő, akivel találkozunk is, az Nicolai Ironfist, illetve Roland királyról és a Kreeganekről is esik szó. A korábbi sci-fi elemek teljesen eltűntek. A történet java része fedésben van a Heroes of Might and Magic IV-gyel.

Fejlesztés[szerkesztés]

A játék készítése közvetlenül a nyolcadik rész után, 2001-ben kezdődött. Jon Van Canenghem egyáltalán nem vett részt a fejlesztésben, először a sorozat története során. Sajnos a fejlesztőcsapat komoly hiányosságokkal küzdött: kevés volt a játék elkészítésére szánt idő és a készítők száma is alacsony volt a párhuzamosan készített Legends of Might and Magic miatt. A rohamtempóban végzett munka miatt a boltokba még egy nem teljesen kész játék került ki. A fejlesztők elmondása szerint körülbelül hat hónap további fejlesztésre lett volna még szükség.

Kritikák[szerkesztés]

Ahogy az várható volt, az elkapkodott megjelenés megbosszulta magát. Rögtön a játék elkészítése után érkezett egy javító patch, mely az addig felfedezett hibákat orvosolta. Az 1.2-es patch volt az utolsó, sajnos röviddel ezután a 3DO tönkrement, ami kizárta a lehetőségét annak, hogy további hivatalos javítások jelenhessenek meg. 2003-ban az úgynevezett Erathia Felszabadítás Párt házilag készített egy nem hivatalos, 1.3-as patchet, mely a még mindig létező hibák nagy részét javította. Tervbe van véve egy olyan javítás is, mely valóban teljes értékűvé teszi a programot, a kimaradt részekkel együtt, de ez még nem készült el.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Might and Magic IX című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.