Might and Magic VI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Might and Magic VI: The Mandate of Heaven
Fejlesztő New World Computing
Kiadó 3DO
Tervező Jon Van Caneghem
Sorozat Might and Magic
Platformok Microsoft Windows
Kiadási dátum 1998. április 30.
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.2
Műfaj Szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár 12+
Adathordozó CD-ROM
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
16 MB RAM, 4X CD-ROM, DirectX 5.0, Windows 95

A Might and Magic VI: The Mandate of Heaven egy számítógépes szerepjáték, melyet a New World Computing fejlesztett és a 3DO adott ki 1998-ban. A Might and Magic-széria hatodik epizódja öt évvel jelent meg a legutóbbi rész után, s már ugyanabban az univerzumban játszódik, mint a közben nagy népszerűségre szert tett Heroes of Might and Magic II (voltaképpen a második és harmadik rész közti eseményeket meséli el). Kiadásakor egyike volt azoknak a játékoknak, amelyek az RPG-műfaj kilencvenes évekbeli háttérbe szorulása után ismét visszahozták ezeket a játékokat a köztudatba.

A játék megjelent limitált kiadásban is: mellékeltek hozzá egy Enroth szövettérképet, egy kézikönyvet, és az első öt epizódot is csatolták. Három folytatása készült el, melyek közvetlenül folytatták a történetet. Magyarországon a PC Guru 2001 októberében teljes játékként jelentette meg.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék hőse négy bátor kalandor, akik eleinte még harmatgyengék, de különféle kalandokba keveredvén végül ők lehetnek azok a hősök, akik megmenthetik Enroth világát a veszedelmektől. Kalandozásaik során a lehetőségeik sokkal kitágultabbak, mint az első öt részben: félig háromdimenziós környezetben kalandozhatnak, ennek köszönhetően megjelentek a hegyek és völgyek, a térképek pedig teljes egészében felfedezhetőek. A csatákat immáron valós időben vívják, de a körökre osztást egyetlen gombnyomással be lehet kapcsolni. A nézőpont továbbra is az első személyű, mint a korábbi részekben. Visszalépés, hogy a karaktereket már nem lehet áthozni az előző részekből, és csakis ember fajú hősöket indíthatunk. Újítás viszont a rengeteg mellékküldetés és a naptárban szereplő jeles események integrálása a játékmenetbe (pl. napforduló idején teljesíthető küldetések).

A karakterek kiválasztásánál hatféle osztályból válogathatunk, melyek megszabják a további fejlődési irányt is: lovag, druida, paladin, pap, varázsló, és íjász. Harc során a karakterek tapasztalati pontot szereznek, amelyet tréningezés után képzettségpontokra válthatnak be. Ezekkel növelhetik a karaktergeneráláskor kiválasztott tulajdonságaikat. Képzettséget a játék során is el lehet sajátítani, a karakterosztályokra vonatkozó megkötésekkel. Minden képzettségnek van egy "expert" és egy "master" szintje, ezek eléréséhez meg kell találni a megfelelő tanítót, pénzt fizetni a fejlesztésért, és megfelelő mennyiségű képzettségpontot kell elhelyezni a fejlesztendő tulajdonságra. Megmaradtak a régi részekből ismert attribútumok is: erő, intellektus, személyiség, állóképesség, pontosság, sebesség, szerencse. Ezek mind befolyásolják az eszközhasználó képzettséget, s módosíthatók is: véglegesen vagy ideiglenesen, pozitív vagy negatív irányba. A karakterek öregedhetnek is ártó varázslatok hatására: ez képességeik romlásához vezethet.

Varázslatokból kilenc típus van: elementáris mágiák (föld, tűz, víz, levegő), lélek, test, elme, valamint a fény és a sötétség mágiája, melyet csak később tanulhat meg a karakter.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Az Ősök és az ördögszerű Kreeganek már több ezer éve háborúznak egymással. Csatározásaik elérték az Ősök régebben létrehozott ökoszisztémáit is. Ezek egyike az Enroth névre hallgató bolygó. Hét évvel a Heroes of Might and Magic II eseményei után egy éjjel meteoritszerű űrhajók csapódnak Enrothba, azokból pedig Kreeganek árasztják el a földet. Enroth királya, Roland Ironfist északra megy, hogy feltartóztassa őket, de ott az áruló Sulman mágus hatására csapdába csalják, az enrothi hadsereg pedig megtizedelődik. A kreeganek vezetője, Xenofex, létrehozza a Baa Temploma nevű szektát, hogy az Ironfist dinasztia uralmát megdöntse. Mivel a trónon a kiskorú Nicolai ül, a régens Wilbur Humphrey-val, az emberek úgy hiszik, a dinasztia elvesztette "égi felhatalmazását". Ekkor jelenik meg négy kalandozó Sweet Water porig rombolt városában, akiket a kreeganek csapdába ejtenek.

Szerencséjükre Falagar, a varázsló idejében biztonságba teleportálja őket, hogy felkészülhessenek a nagy csatára az ördögi teremtmények ellen. New Sorpigal városából indulnak a kalandok, ahonnét Ironfist várába mennek, hogy segítsenek Wilbur Humphrey-nak megkeresni Roland királyt. Ám ehhez szükség van az Orákulum tudására is. Őt azonban csak az enrothi tanács engedélyével lehet felkeresni. A hősök kénytelenek hát küldetéseket vállalni a tanácstagokat delegáló urak számára, s így megadják a szükséges hozzájárulást. Egyikük, Slicker Silvertongue azonban még ennek ellenére sem egyezik bele, később kiderül róla, hogy a Baa Templom főpapja, s eltűnik. Szerencsére az orákulumhoz most már szabad a bejárás. Róla kiderül, hogy egy, az ősök által épített értelmes számítógép, mely a Melian névre hallgat. Az örökösödési háborúban azonban Archibald Ironfist tönkretette a gépet, kivette memóriakristályait és különféle labirintusokban őrizteti. A kővé vált trónkövetelő által eldugott négy kristályt visszaszerzik a kalandorok, s végeznek Slicker Silvertongue-val is. Az Orákulum ezután már működőképes, s arra kéri a hősöket, hogy tanulják meg az Ősök lézerfegyvereinek használatát, melyre a VARN sírjának nevezett piramisban lesz lehetőségük. Ezen felül kénytelenek még a kővé változtatott Archibaldot magához téríteni, ő tudja ugyanis egyedül a varázslatot, melynek köszönhetően Enroth nem semmisül meg a végső leszámoláskor. Archibald hálás nekünk, de azon nyomban el is tűnik, mint aki valami sötét dologra készül újfent.

A nagy csatára a Sweet Water melletti Hive-ban kerül sor, amely a kreeganek legnagyobb űrhajója. Királynőjük pusztulása után a bolygó megmenekült a fenyegetéstől, a hősök megkapják jól megérdemelt jutalmukat. Archibald pedig gúnyosan köszöni meg, hogy megmentették az ő királyságát.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Fejlesztés[szerkesztés]

A játék készítése 1996-ban kezdődött, miután a negyedik és ötödik epizód nagy sikert aratott a rajongók körében. Először a Heroes of Might and Magic II rejtett videójában láthattunk képeket a készülő játékból. Eredetileg a Geary Gravel nevű fantasy író által kreált új univerzumba került volna a játék története, az ötlet, hogy vonják össze a Heroes világával, később jött. Az átfedések a Heroes-szal és a korábbi epizódokkal, a későbbi játékokban is megmaradtak. Ez volt a sorozat első része, mely háromdimenziós renderelt videókkal színesítette a történetet.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Might and Magic VI: The Mandate of Heaven című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.