Heroes of Might and Magic V

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heroes of Might & Magic V
FejlesztőNival Interactive
KiadóUbisoft
TervezőAlekszander Misulin
ProgramozóOleg Ovecskin
MűvészAndrej Szuprjaga
Kirill Naumov
Viktor Szurkov
ÍróJeff Spock
ZeneszerzőRob King
Paul Romero
SorozatHeroes of Might and Magic
MotorSilent Storm Engine
PlatformokMicrosoft Windows, Mac OS X
Kiadási dátum2006. május 16.[1]
Legfrissebb kiadás
Stabil1.60 (2007-10-18)[2]
Magyar nyelvű kiadáscsak a felirat
MűfajKörökre osztott stratégia
JátékmódokEgy- és többjátékos
Korhatár PEGI: 12+
ESRB: T
USK-besorolásUSK 12
AdathordozóCD, DVD, digitális letöltés
A Heroes of Might & Magic V weboldala
SablonWikidataSegítség

A Heroes of Might and Magic V egy 2006-ban megjelent számítógépes körökra osztott stratégiai játék, a Heroes of Might and Magic sorozat ötödik része. A játék fejlesztője az orosz Nival Interactive, kiadója a Ubisoft volt. A 3DO kiadó csődje után a Ubisoft volt az, amely felvásárolta valamennyi Might and Magic-jogot, és a Heroes V-öt használta a sorozat reboot-jának, amely Ashan világában játszódik, és semmilyen kötődése nincs az előző részekhez.

Akárcsak a korábbi részekben, a játékos hősöket irányíthat, akik egy megadott frakcióhoz tartoznak, saját várakkal, és saját lénytípusokkal, akiket toborozhat, és a segítségükkel csatákat vívhat meg. A játékban hat kampány található, emellett további pályák és többjátékos mód is rendelkezésre áll. Az előző epizódokhpz képest ez a játék már teljes egészében háromdimenziós volt.

A Heroes V teljes magyar fordítást is kapott. Két kiegészítője jelent meg: a Hammers of Fate (A végzet pörölyei) és a Tribes of the East (A kelet törzsei).

Játékmenet[szerkesztés]

A Heroes of Might and Magic IV számos újdonsága vegyes érzelmeket keltett a rajongókban, ezért ezek egy részét elvetették és visszanyúltak a harmadik részhez. Kivették a hősök nélkül közlekedő lényeket illetve az azokat szállító karavánokat, és most már újfent hetente termelődnek a lények, nem naponta. Eltűntek az opcionálisan vásárolható varázsitalok és tekercsek, valamint a hősöket is legyengítették (a harctéren sincsenek jelen) és most már egy csapatban csak egy lehet belőlük. Ismét hét különböző lénytípusból választhatunk frakciónként és ismét lehet a lényeket fejleszteni.

A korábbi körökre osztott csata némiképp átalakult: minden egyes lény kapott egy "kezdeményezés" értéket, ez mutatja azt, hogy egy csatában milyen gyakran kerülnek sorra.

A játékos által irányított hős különféle képességekkel rendelkezik, amelyeket megtanulhat, továbbfejleszthet, elnyerhet, vagy kombinálhatja őket. Kétféle képzettséget ismer a játék: a karakter fajához tartozó speciális és általános képzettségek. Általánosból öt, speciálisból egy képzettséggel rendelkezhet egy hős. Egy-egy képzettségnek négy különböző szintje lehet. A képzettségek 3-5 szakértelemhez kötődnek, minden képzettségi szinten véletlenszerűen nyerhet el a karakter egy szakértelmet.

A karakter faja mindig az adott frakcióhoz köthető. hat frakció található a játékban: Haven, Inferno, Necropolis, Dungeon, Sylvan, és Academy. A kiegészítőkben a Fortress és a Stronghold frakciók is megjelennek. A Haven frakciót emberek alkotják, és javarészt hadurak irányítják őket. Ők a játék egyik főszereplői, különleges képességük az egységek trenírozása. Az Infernót alvilági démonok alkotják, akik ideiglenesen segédcsapatokat tudnak idézni a csatatérre. Ők a játék negatív hősei. A Necropolist megrontott varázslók alkotják, akik fel tudják támasztani a csatatéren elhullott egységeket. A Dungeont föld alatt élő sötét tűndék alkotják, akik legnagyobb erőssége a mágiájuk. A Sylvan az erdőlakó tündék és egyéb erdei lények frakciója, különleges képességük a távolsági támadásra képes egységek garmadája. Az Academyben varázslók és mágikus lények találhatók, főként mágiára és távolsági támadásokra specializálódtak. Az épületek is fa-struktúra alapján építhetők meg, azaz egy-egy épület felépítésének több előfeltétele is lett, hogy ne lehessen olyan korán felhúzni a legerősebb lényeket gyártó épületeket. Minden frakció kapott továbbá egy olyan épületet is, ami csak az ő sajátja.

Fejlesztés[szerkesztés]

2003 augusztusában jelentette be a Ubisoft, hogy 1,3 millió dollárért megvásárolta a Might and Magic-jogokat a csődbement 3DO-tól.[3] Ezzel egyidejűleg nyilatkozták azt is, hogy Fabrice Cambounet vezetésével elkezdték az ötödik rész fejlesztését. Ez okozott egy kisebb zavart, ugyanis a 3DO már elkezdte a saját ötödik epizódjának készítését a csőd idején. Ez a változat a Heroes IV grafikus motorját használta volna. A Ubisoft úgy döntött: tiszta lappal indulnak és egy teljesen új játékot készítenek, teljesen 3D-ben.

A 3DO Heroes V-terve[szerkesztés]

Jon Van Canenghem sokkal inkább részt vett ennek a fejlesztésében, mint a negyedik részében. Az volt a célja, hogy a szerepjáték elemeket csökkentsék a stratégiai elemek javára. Éppen ezért küldetések megoldása helyett inkább különféle döntések meghozatalára helyezték a hangsúlyt. Teljesen átírásra került volna a mesterséges intelligencia is, amit már régóta használtak. A varázslatok terén az volt a terv, hogy lesznek olyanok, amelyeket minden frakció ismer, és lesz hat egyedi varázslóiskola, minden frakcióhoz egy-egy. Kreatív okokból a földalatti nézet kikerült volna, a véletlenszerű térképgenerátort pedig tervezték. Egy-két kiszivárgott kép szerint a városok mérete a térképen megnőtt volna, ha megfelelő fejlesztést kapnak.

A hatból három frakció már nagyjából készen volt, amikor lefújták a projektet. Az első a Heroes IV Haven-jének a továbbgondolása volt, a második a Heroes 2 varázslófrakciójának és a Heroes IV Preserve-jének a kombinációja, a harmadik a Heroes III Fortress-ének és a Might and Magic VIII gyíkembereinek az ötvözete. A három frakció lényei elkészültek, és renderelt képeket is bemutattak róluk. Jon Van Canenghem megerősítette, hogy a dzsinnek is visszatértek volna, valamint hogy élőhalott frakció is mindenképp lett volna.

A cselekményről csak nagy vonalakban kerültek ki információk. Annyi bizonyos, hogy ez a játék is Axeoth világában játszódott volna, ahogy a negyedik epizód is.

Kiegészítők[szerkesztés]

Hammers of Fate (A végzet pörölyei)[szerkesztés]

Az első kiegészítő 2006. november 7-én érkezett. Egy új frakció, a Fortress jelent meg benne, amely törpökből áll, és a rúnamágia a speciális képzettségük. Három új kampányt is hozott magával (folytatva az alapjáték sztoriját), tizennégy új varázstárgyat, három új lényt, és a kampányokban szereplő új hősöket. Ehhez a kiegészítőhöz már hozzácsomagolták az alapjátékhoz csak patch formájában elérhető térkép- és kampányszerkesztőt, véletlengenerátorral. A többjátékos módban visszatértek a lényeket szállító karavánok. Hét, nem toborozható lénnyel egy különleges frakció, a renegátok is bekerültek a kampányküldetésekbe.

Tribes of the East (A kelet törzsei)[szerkesztés]

2007. október 12-én jelent meg a második kiegészítő. Elsősorban olyan hibajavításokat tartalmaz, amelyek az alapjáték óta nem lettek kijavítva, de számos újdonság is szerepel benne. Bekerült egy új frakció, a Stronghold, akik limitált varázslási képességük ellenére képesek az ellenfél erejét elszívva bónusz támadóerőt bevetni. Valamennyi frakció kapott a Heroes IV-hez hasonló alternatív lénytovábbfejlesztési lehetőséget: egyes esetekben a lény továbbfejlesztésekor két lehetőség közül választhatunk. Három új kampány is bekerült, ezek közül az egyik a Dark Messiah of Might and Magic folytatása. Kissé átalakították a csatamező interfészét, hogy könnyebben hozzáférhessünk egyes varázslatokhoz. Új varázslatok is érkeztek a harcok kiegyensúlyozása érdekében. Kibővítésre került a térképfejlesztő is, modellszerkesztési lehetőséggel.

Fogadtatás[szerkesztés]

A játék általában véve pozitív kritikákat kapott. A Metacritic átlagosan 77 százalékot adott rá.[4] Anyagilag is sikeres lett, 350 ezer példányt adtak el belőle a megjelenést követő első hónapban.[5]

Magyarországon a PC Guru 90 százalékot adott rá, az olvasók értékelése szerint 84 százalékon állt. Pozitívumként emelték ki a sorozat régi szép hagyományaihoz való modern visszatérést, negatívumként a láthatóan elkapkodott fejlesztést.[6] A Hammers of Fate ezzel szemben már csak 70 százalékot kapott, kritizálva, hogy a főszereplőnek kikiáltott törpök csak meglehetősen későn kerülnek sorra a kampány során, és az általuk behozott újdonságok sem egetrengetőek.[7] A Tribes of the East már 95 százalékot kapott náluk, kiemelve, hogy a sok újítás mellett sikerült kijavítani és átalakítani az alapjáték összes bosszantó hibáját.[8]

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. Might & Magic Heroes V (angol nyelven). Ubisoft. [2016. május 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 30.)
  2. Ubisoft Forums (angol nyelven). Ubisoft, 2007. október 18. (Hozzáférés: 2016. május 30.)
  3. Archivált másolat. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 10.)
  4. Heroes of Might and Magic V (angol nyelven). Metacritic. (Hozzáférés: 2020. október 10.)
  5. Ubisoft - Press / Detail. www.ubisoft.com. (Hozzáférés: 2020. október 10.)
  6. Heroes of Might and Magic V (magyar nyelven). PC Guru. (Hozzáférés: 2020. október 10.)
  7. Heroes of Might and Magic V: Hammers of Fate (magyar nyelven). PC Guru. (Hozzáférés: 2020. október 10.)
  8. Heroes of Might & Magic V: Tribes of the East (magyar nyelven). PC Guru. (Hozzáférés: 2020. október 10.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Heroes of Might and Magic V című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.