Might and Magic III

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Might and Magic III: Isles of Terra
Fejlesztő New World Computing
Kiadó New World Computing
Tervező Jon Van Caneghem
Sorozat Might and Magic
Platformok MS-DOS, Amiga, Mac OS, NEC PC-9801, Mega-CD, Turbo CD, SNES
Kiadási dátum 1991
Műfaj Szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos

A Might and Magic III: Isles of Terra a Might and Magic-szerepjátéksorozat harmadik része, mely 1991-ben jelent meg.

Történet[szerkesztés]

Miután a második epizódban a hősök legyőzték Sheltemet és megakadályozták ördögi terve végrehajtásában, ő ismét megmenekül. Egy új kalandozócsapat, amely Sheltem hazájából, Terrából származik, azonban ismét belekeveredik Corak és Sheltem párbajába, s segíteniük kell Coraknak Sheltem megállításában. A kalandozók nevei hivatalosan Sir Canenghem, Crag Hack, Maximus, Resurrectra, Dark Shade, Kastore, Robert the Wise és Tolberti.

Kalandozásaik során a csapat Terra szigetein halad át. Ezek valójában lapos, elkülönült világok (nacellek), melyeket Sheltem évekkel korábban a világűrbe taszított a Terra anyabolygóról. Az Ősök akaratának ellenszegülve ezeket a nacelleket saját napjukba akarja irányítani, kiirtva az azon élőket. A hősök Corak naplórészletei alapján üldözik a két ellenfelet, s közben különféle küldetéseket is teljesítenek. Végül, a híres-hírhedt Ördögi Labirintus-küldetés sikeres teljesítése után lehetőségük nyílik belépni az Ősök Piramisába, ahol Terra múltjáról tudhatnak meg dolgokat. A piramis alatt valójában egy óriási űrhajó rejtőzik, melynek segítségével az Ősök évezredekkel ezelőtt benépesítették a bolygót. Sheltem is éppen erre az űrhajóra (a Lincolnra) tart, hogy elmenekülhessen az egyik mentőkabinnal az őt üldöző Corak elől. A hősök ide is követik őket, majd az űrhajóval a Xeen-re menekülő Sheltemet veszik üldözőbe a játék végén. A Might and Magic VII-ből tudjuk, hogy a küldetésük nem járt sikerrel: űrhajótörést szenvednek Enroth bolygóján, s mindegyik hőssel találkozhatunk is a játék során.

Játékmenet[szerkesztés]

A Might and Magic III, bár grafikailag erős feljavításon esett át, alapjaiban véve ugyanaz, mint az első két rész: körökre osztott szerepjáték. Mindazonáltal számos újítást vezettek be: végre van elfogadható hang és megoldották az egérrel való vezérlést is. A karaktereknek most már a portréját is láthatjuk, melyek az aktuális egészségi állapottól függően változhatnak is. A varázslatok most már egy listáról választhatóak ki, a térképek mérete megnőtt, és a játék képes volt a már felfedezett területeket megjeleníteni saját térképén - véget vetve ezzel a térképek papírra rajzolásának. A grafikának hála a közeledő ellenfeleket már jól láthatjuk, s így a távolsági fegyverek is új értelmet nyertek. Gyakorlatilag mindenütt lehetőség van a játékállás elmentésére, s az egyszer már megölt szörnyek nem fognak visszatérni, ha újratöltjük az állást.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Might and Magic III: Isles of Terra című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.