Might and Magic Book One: The Secret of the Inner Sanctum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Might and Magic I: The Secret of the Inner Sanctum
Fejlesztő New World Computing
Kiadó New World Computing
Tervező Jon Van Caneghem
Zeneszerző Masaharu Iwata
Sorozat Might and Magic
Platformok MS-DOS, Apple II, C64, Macintosh, MSX, NEC PC-9801, NES, TurboGrafx-16
Kiadási dátum 1986
Műfaj Szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos

A Might and Magic Book One: The Secret of the Inner Sanctum az első része a méltán nagy sikerré vált Might and Magic sorozatnak. 1986-ban jelent meg, több platformra. Az eredeti változat Apple II-re jelent meg, és gyakorlatilag egyetlen ember, Jon Van Canenghem tervezte meg. A terjesztést is önerőből oldotta meg kezdetben, de később az Activision vállalta a feladatnak ezt a részét. A játék gyorsan nagy népszerűségre tett szert, és ennek köszönhetően még nyolc folytatást élt meg az elkövetkezendő tizenöt évben. 1992-ben NES-re is megjelent, feljavított grafikával.

Cselekmény[szerkesztés]

A játék a VARN világában játszódik (Vehicular Astropod Research Nacelle), amely valójában egy gigantikus űrhajó, amely fantázia-környezettel bír: hatalmas külső terek, kastélyok, barlangok, földalatti városok. Hat kalandozó indul útnak, hogy megfejtse a Belső Szentély rejtélyét. Miközben ezen vannak, belekeverednek egy másik kalandba is: egy titokzatos lény, Corak, üldözi a gazember Sheltemet. Részt vesznek a felderítésben, minek következtében a játék végén kiderül, hogy Sheltem maga a VARN királya, csak rejtőzködött. Egy másik világba vezető kapun keresztül elmenekül az őt üldöző csapat elől, akik utánamennek, s már a CRON világában járnak.

Habár a VARN tele van hős lovagokkal fényes páncélban, mitológiai szörnyekkel és varázslókkal, az alapja mégiscsak tudományos-fantasztikus. Például a Sheltem-küldetés egy lezuhant űrhajónál kezdődik, amelynek a foglyait a bolygó börtönében őrzik.

Játékmenet[szerkesztés]

A Might and Magic alapjában véve a már kialakult szerepjátékokra épít. A karakterek a Dungeons & Dragons szerepjátékhoz hasonlóan statisztikákkal bírnak: erő, kitartás, pontosság, személyiség, intelligencia, szerencse. Hat karakterosztály található a játékban: lovag, pap, rabló, varázsló, paladin, és íjász. Emellett a karakterek különféle fajokba tartozhatnak: ember, elf, fél-ork, gnóm, vagy törp. S persze minden szereplő lehet férfi vagy nő. Mindezek együttesen befolyásolják a hősök teljesítményét.

A játékban kétféle mágia van: támadó és gyógyító. Támadó varázslatot a varázsló és az íjász, gyógyítót a paladin és a pap alkalmazhat. A varázslatok költségesek, spell pont alapúak, melyek újratermelődnek a képzettség függvényében.

A játék első személyű nézetben játszódik, melyben úgy kell mozognunk, mintha labirintusban tennénk: előre, hátra, balra, vagy jobbra lehet fordulni a világban. A környezet körökre osztott alapokon működik, ez vonatkozik a kalandozásra éppúgy, mint a harcra. Harc előtt megvan a lehetőségünk elmenekülni, megadni magunkat, vagy éppen harcba bocsátkozni. A csatákat nem a hagyományos módon látjuk, hanem egy ablakban jelenik meg szövegesen, hogy mennyit sebeztünk, mennyit sebződtünk, vagy éppen mi történt.

Fordítás[szerkesztés]